Широм затворена врата

Милорад Вучелић, главни уредник

рбија све више изгледа као некаква запуштена чекаоница пред безнадно залупљеним вратима Европске уније. У тој чекаоници нико ништа ваљано не ради сем што се свим силама напиње да ослушне шкрипу врата која се упорно затварају, лудо се при том радујући и самообмањујући да то може бити шкрипа отварајућих врата ЕУ раја. Чекајући, ево, већ пет пуних година у тој транзиционој станичној чекаоници, поред пута без алтернативе, никоме ко њом руководи не пада на памет да било шта у њој поспреми. Због тога је њен простор све запуштенији и све беднији.
Из те чекаонице води неколико отворених врата која сва одреда воде на чист ваздух, у Србију и према другим странама света, али никоме, за сада, не пада на памет да кроз та врата нормално изађе.
Ствара се основан утисак да има превише Срба који желе да буду све друго осим онога што јесу – Срби. Имају неку неутаживу жељу да њима неко други влада. Мало им је било Југославије и Броза, па им је сада потребна Европска унија, Филе и Ештонова. Загледани у Брисел и Вашигтон немају времена ни да баце поглед на економски опустошену Србију која је сваким даном територијално све мања. Запад не крије да му је потпуно неприхватљиво да Србија буде у сагласности сама са собом и онолика колика је, па су зато у Београду активиране њихове страначке политичке агентуре које већ говоре да све што је српско, а пре свега Република Српска, јесте фактор нестабилности на Балкану. Док буде било трага томе да Србија може бити држава, имаћемо моћне западне непријатеље, а упорно ћемо критички и нападачки говорити о непоузданим савезницима.
О злоупотреби власти и недораслим српским политичарима неизбежно се мора говорити, ту свакако нема ни алибија, ни амнестије, али проблем се никако не може свести само на њих. Мило Ломпар с правом каже да би било погрешно ако бисмо ову појаву свели само на јавни механизам принуде и манипулације. Европа нема алтернативу – није „само пропагандна парола него поглед на свет“. Она, наставља исти аутор, „оличава дух наше интелигенције, надахнутост наших уметника, страст остарелих титоистичких функционера, учесника радних акција и слетова, потом средовечних посвећеника личног интереса, старих, нових и вечитих стипендиста, припадника нараштаја обликованог у слатком животу седамдесетих и осамдесетих година двадесетог века, нараштаја неуспешних гитариста и успешних амбасадора, као и кандидата за академике који су у мислима углавили ногу између великих и тешких врата са намером да се преметну у бесмртнике, те коначно и млади аривисти чије нестрпљење није веће од њиховог незнања…“

Прецизним и основаним набрајањем не може се исцрпсти ширина регрутације за поменуто антисрпско становиште. Оно није ни налик некој наднационалној, космополитској или европској ширини, јер одише дубоком провинцијалном ЕУ фасцинацијом. Та фасцинација делује као потпуна слуђеност или демонстрација бруталног лагања у чијој основи лежи огољени материјални и властодржачки интерес. Све то би се могло назвати и обичном глупошћу да од ње нема тако велике националне и државне штете. Како је могуће да било ко, а посебно наша државна агенција, каже да су већ ко зна који пут поновљене речи немачке канцеларке Ангеле Меркел о томе да нема ни говора о уласку Србије у ЕУ, намењене искључиво домаћој немачкој јавности и да немају шире европско значење. То не само да је глупост већ и обичан безобразлук. Испада да се у Бриселу више питају Дачић, Грубјешићева и Пајовић него Ангела Меркел! Нашу захвалност Меркеловој за покушај поновног отрежњења од лажних очекивања, они претварају у покушај њеног очигледног понижавања и ниподаштавања. Одговор је уследио пре него што су наши евроунијати и завршили оно што су заустили да кажу отвореном претњом да ћемо пре свих датума и преговора попити поновно увођење виза и скидање са беле шенгенске листе.
Посебну пажњу заслужује аналитичка проницљивост којом се установљава и медијски пропагира наводно помирење грађанске и националне Србије. Мире се две самопроглашене и самоименоване позиције. Није реч, у овом случају, ни о грађанској, ни и о националној позицији. Грађанска је одавно другосрбијански компромитована и она је сада у функцији новог компромитовања националне позиције која просто хрли у сусрет катастрофалном исходу. Мирење и јединство се постиже на антисрпској платформи и против државних интереса Србије, и то је оно што је заједничко назови грађанској и назови националној позицији. (Прочитати текст М. Зарковића: „Била једном једна ‚Друга Србија‘“ у овом броју „Печата“).
Колико сутра пред српском јавношћу ће се коначно појавити и платформа Србије за политичке преговоре у решавању косовског питања. Она неће бити ни боља, ни гора због тога што су увид у њу, пре нас, имали бројни страни амбасадори и обавештајни аналитичари, али је то ипак прилично понижавајуће. (Прочитати текст Н. Врзића: „Платформа наде, платформа стрепње“ у овом броју „Печата“). Трачак наде у могуће вредности овог документа појавио се због тога што су се на њега свим силама обрушили шиптарски политичари на челу са Хашимом Тачијем.
Буде ли стварне прилике и основа, бићемо пред озбиљним искушењем, не мирења, него постизања српског јединства или слоге.
Изостане ли таква могућност, Срби ће и даље голи и боси у вечној чекаоници узалуд лупати на широм затворена врата Европске уније и чезнути да не буду оно што су били и што јесу.

 

16 коментара

 1. Ovi naslednici Dos-manlija mene nisu mogli prevariti,jer kad su izdali dvadesetogodisnju stranku,njen plan,program,ideju,ljude u toj stranci,Seselja,za njih vise nista sveto ne postoji sto oni nece izdati!I sada kada znamo sve to i ovo postavlja se pitanje STA DALJE?Najgore od svega toga je i ta cinjenica da nam je narod mnogo prevrtljiv,nestabilan,promenljiv,labilan…..!Mnogima su materijalizam i konformizam pomutili svest!Svedoci smo sudjenja jatacima Generala Mladica i izdajstvu srpstva na najpokvareniji nacin od nastanka ovog naseg ponizenog naroda!Ali Srbi ne bi bili Srbi kada ne bi i ovu zapadnjacku ujdurmu pregurali i izasli iz nje jos jaci i odlucniji!Nazalost ne svi,ali s verom u Boga mnogi!

 2. С р б и н е б р а т е, теби се обраћам, да те нешто упитам. Не устављај волове твоје, и не задржавај плуг твој. На питање моје можеш одговорити и орући. Не питам те за пут, да би морао дићи руку са плуга и показати ми пут. Не иштем ти воде, да би морао престати с орањем и повести ме на извор. Гле, ти цео дан ореш и цео дан мислиш, и мисли твоје остају затворене унутра у теби. Хоћу да те упитам о нечем што је унутра у теби, на што ми можеш одговорити држећи руке на плугу и корачајући лагано браздом за воловима.
  – Да ли још гори кандило вере унутра у души твојој? Да ли имаш довољно уља у кандилу твоме, и да ли ти је светло унутра у души твојој? Србине брате, гори ли у теби кандило вере?
  https://sites.google.com/site/djordjebojanicistorija/

  • Eno im je ambasadorka fasisticke amerike rekla da ce Srbiji biti zabranjen pristup u Svetsku trgovinsku organizaciju ukoliko ne potpise Srbija svoju smrtnu presudu zvana GMH!Mozete misliti ona jos i preti…..pa da ova Srbija ima vlast gde ima muskaraca proterali bi ovu nazovi ambasadorku tamo odakle je i dosla!Kako god se smeni koji nazovi funkcioner on sa sobom donosi uslove Srbiji,a nasi odnarodjeni politicari(politikanti)se utrkuju ko ce da bude vise snishodljiv i ljigav!To smo mi !I posle se pitamo zasto nam je ovako kako nam je?Kad ce vec jednom ovaj narod srpski i njihovi politikanti da shvate da niko ne voli snishodljivce i ljigavce?

 3. небитан

  ” sapienti sat…” а за неваљале, одавно је речено, да – неће схватити …. ?! И свака “мера” има се навршити ?!

 4. Широм затворена врата Запада,јер ми Срби имамо широм отворена
  Истока и имамо пружену руку РУСКОГ председника Путина.Али имамо
  и оне којима је та пружена рука гадљива ИСТОЧЊАЧКА ПРАВОСЛАВНА
  није Екуменсска Језуитска и није нас бомбардовала и окупирала.
  Изгледа да ови и они у континуитету варају овај преварени народ
  СРПСКИ било где да живи. Господине Бојанићу понављам: ДЕЦА НАШЕ
  ДЕЦЕ устала су 10-13 и 21 ДЕЦЕМБРА у Београду и казали су овима
  и онима шта ЖЕЛЕ и какву Србију Желе.Каже се тиха вода БРЕГ руши.

 5. Da li jos uvek u secanju drzite slike bombardovanja Srbije i rata 90-tih? Koliko je tacno Srba poginulo u ratu i ne samo Srba nije bitna nacionalna pripadnost-ljudi?Da li EU taj broj nesto znaci? U mom secanju su sirene, restrikcije, tomahavci, smrti i sahrane i posle svega toga , ja ne zelim apsolutno nista ni od Evrope ni od Unije osim da nam se skinu sa grbace.Meni ne treba njihov lazni raj ni njihova licemerna pomoc, jer bi se ona zasnivala na eksploataciji i mucenistvu. Ko je jos od dzelata izmolio milost?

 6. Василим

  Све је тачно што сте нагласили, јад и беда, егоизам и неодговорност куљају!
  Мотрам да се вратим на животне теме , економија, али још битније ЗДРАВСТВО!
  Читам данас да на Кардиохирургији чекају и млади и стари ЧЕКАЈУ ГОДИНАМА на операције!?, да нема материјала, опреме, савремене апаратуре за неинвазивне захвате, слабо су плаћени хирурзи и у другим специјалностима, побогу па ми смо постали одвратно друштво, штеточинско!?
  Само да се одвоји део покрадених средстава од афера Агробанка, Сателит, Колубара, Галеника и сл било би довољно за опрему, плате, за опремање КЛИНИЧКИХ ЦЕНТАРА …па они немају милости!
  Битно је да се у иностранству оперисао бивши министар здравља Милосављевић, да се опраштају паре лоповима, зтајкунима…… срамота!

  Врхунски интерес је спашавање живота пацијената од кардиохирургије па редом у свим областима здравства, то је ГЛАВНА ТЕМА у Србији, уместо што политичари спинују и скрећу теме на глупости .

  Држава треба ОДМАХ да интервенише и купи опрему и плати хирурге у свим већим центрима, то је ПРАВА тема ,то је ЖИВОТ,…као и враћање покрадених пара и улагање у ЗДРАВЉЕ , привреду, бре!

  Србијом влада нехуманост до лудила, надвило се зло и наопако време!

  Која бре Јевропа, драма и лудило,… ЖИВОТ народа је најпречи бре!!!

 7. Evo prezivesmo “smak sveta”,ali,vikend je ,a vikendom imamo Ivicine “naputke”…SPS je imao sastanak ,na najvisem nivou…Ivica odbrusi prisutnima,iako se bunili nisu… “spremite se za ispit,vazan…nema popravnog”!
  Brzo pogledam na sat,ma prosao je smak sveta?
  Sta je tako bitno…da nece doci do smaka socijalizma?
  Samo nam jos to treba?
  Kako da se spremimo za “sudnji ispit”,a ni temu ne znamo?
  Zaista ,tema EU ili “smak sveta”,dobro posluzi da se od drveta suma ne vidi.Treba malo da pocistimo u sopstvenoj kuci,a mozemo.
  Dok smo u toj “EU cekaonici”,zadimljenoj,a “cist vazuh postoji”…ima jedan zakon u EU,a to je zabrana pusenja u javnim zatvorenim i sve vise,otvorenim prostorima.
  Evropa,nocna, sada ima dve atrakcije…marihuana u Amsterdamu i duvan u Beogradu.Jedino sto nam ne uzimaju kao porok vec kao “turisticku atrakciju” je nenormalno i na svakom mestu konzumiranje duvana i alkohola.Oni vole da mi pusimo 24 sata i na svakom mestu,da smo pijani non stop…
  Mi muskarci umiremo kao nikad,od duvana i alkohola.Pobismo duvanskim dimom sve oko sebe,zene,decu…socijalno i zdravstveno osiguranje,zajedno.Koliko to kosta,to sto je dozvoljeno nekontrolisano pusenje.
  Mene bas briga,presisao sam 50,nije me sramota da umrem…
  Ja sam bio 20 godina pusac,ali sam ostavio duvan ima vise od decenije…
  Usao sam u Mazestik,da popijem kafu sa mlekom…popio sam na eks,jer mi je pozlilo od dima i nedostatka kiseonika,brzo platim i na izlazu ,dokopam se malo vazuha i kazem nekom gospodinu,koji mi otvori vrata…uredan ko Bog,ko gardista,iz Mazestika je…izvinite,jeste vi sef sale…pitam,izvolite,kaze mi.
  Treba hitno tri stvari da uradite da bi Mazestik bio Mazestik,pozlilo mi je…izvolite,kaze mi.
  Treba da okrecite,treba da dubinski operete masne fotelje i treba da zabranite pusenje,rekoh bez daha…
  Nisam ja sef sale,prijatno…odgovori mi vrlo kulturno,uz blagi naklon i osmeh.

 8. Da, Srbija je kao u zatvorenoj cekaonici. “Ona”-vrata su sirom (u
  nasim iluzijama) a cuva ih “kerber” zatvorena. Na njima se se
  povremeno pojavljuju, smenjujuci se i poneko novi, pricaju ci nam
  svasta, dok mi u svaku rec verujemo i skacemo d poslusamo, guseci
  se u dimu, magli, smradu i prljavstini, sve gladniji, …
  Nije bitno sto ima i drugih vrata i prozora i boljeg sveta. Mi
  cekamo bez alternativni raj, koji laznim emocjama oslikavamo,
  iako znamo vrlo dobro kakav je.
  Znamo dobro i ko je “kerber”, i kad ce da otvori vrata ali se “cinimo nevesti”. “Ma, jok, nije …
  Ne priznajemo da znamo da smo “dusu” dali “kerberu” jos 2002.
  Niko da pisne, sto imamo i ambasade otvorene.
  “Kerber” nam je jasno pokazao da pre, sirom zatvorenih vrata,
  on ima sirom otvorena (za prolaz smo vec platili i placamo)
  vrata, posle kojih nema vise vrata, ni cinovnika da nas opominje,
  trazi red (i masnu odredjene mere i boje), rad, tisinu i u bedi.
  [To sto smo pre neki dan saznali da imamo (a i oni je imaju kod nas) amasadora i ambasadu u NATO-u, da smo samo korak do punopravnog clanstva u NATO, jer smo vec od 2002-ge clan “Individualnog Partnerstva za Mir” (sto je vise od kolektivnog),
  nikoga ne uzbudjuje. Izgleda da je svaka prica, dodatna magla.
  U NATO-u inace nema tajne ni magle o tome. Pise, crno, na belo.]
  Srboljub Savic

 9. Ivica Dacic je dosledan u jednoj stvari,a to je,ostati i opstati na vlasti,kosta sta kosta.
  I na unutrasnjem planu,gde DS ostaje nekaznjen,jer koalicija SPS-DS u Beogradu funkcionise besprekorno…i gde SPS daje vrlo stidljive izjave u korist borbe protiv korupcije…
  do medjunarodnog plana,gde svako ko pisne nesto u korist SRPSKIH NACIONALNIH INTERESA,od Patrijarha,evo,do Nikolica…Dacic je tu da munjeviti reaguje i obeshrabri bilo koji vid podizanja glave.
  Mozda on spasi SPS,jer je rekao da im je ovo “zivotna sansa”…a sada,da “popravnog nema”???
  Ja nisam stekao utisak da je JEDINO srpski socijalizam toliko ugrozen.
  SVI SMO UGROZENI,svi bi mi mogli reci,ma daj sta das samo da sutra opstanem…Jer,gde je Srbija u toj prici?
  Zasto Dacic misli da ce on resiti kosovsko pitanje…pa stvara utisak BITI ILI NE BITI?
  Kazu ti euroinstruktori,treba IZBORITI DATUM,pre izbora u Nemackoj???Pa te izbore svi cekaju,sve zemlje…Spanija je u bankrotu,ali nece da trazi pare,ceka hoce li se promeniti Merkel i doci neko meksi…
  Svi taktiziraju,zasto Dacic ne saceka da dodje neko meksi u Nemackoj?A ne mora ni da dodje.
  Na kraju,pitanje Dacicu,ako ste spremni da “stvar gurate”do kraja,po svaku cenu…sta ce te uraditi ako vam narod kaze NE?
  Da li ste i tada spremni da platite cenu,i recimo odete,ili ce te i to naplatiti ovom jadnom narodu?
  Platili smo tolikim zrtvama,srpskim glavama,predsednicima,vodjama i seljacima…sada srpskom zemljom?
  Preplatili smo Dacicu brate,prijatelju,vec!

 10. Citam i nailazim na slicne clanke,pisemo i komentare,niko na ovo ne reaguje toliko,umoran sam,nemam vise ni snage citajuci ovolika ponizenja srpskom narodu,i pored tolikog ponizenja nasi politicari srljaju, predhodna vlast, a ni ova nije nista bolja.Umesto da pruze ruku bratu i po veri i po slicnosti,oni traze neprijatelja.I na sve su spremni samo da im se udvore.Ne
  haju za narod i ponizenja.Probudi se Srbijo.

  • Vukmane,oni i hoce da se mi umorimo!To im je cilj od samoproglasenja one sprdacine od takozvane drzave “kosova”!Mi se necemo umoriti!Predahnuti mozemo,ali od umora nista!Imali smo mi Srbi kroz istoriju mnogo puta losu vlast ali smo je “predurali”,pa cemo i ovu!Idemo dalje,glavu gore!Sto su oni ljigaviji to smo mi jaci!Uz pomoc Boga i veru u Njega!

 11. Pre par dana poslao sam komentar, koji očigledno ne odgovara autoru i vlasniku lista. U nadi da će autor i vlasnik pobediti sujetu i odustati od lične cenzure, ponoviću komentar:

  Bilo bi krajnje vreme gosp. Vučeliću da prestane da delite građane Srbije na “antisrpsko stanovništvo” i srpsko, kao i “građansku i nacionalnu Srbiju”. Pri tome, tužno je da su Crnogorci u Srbiji veći Srbi od njih samih (ukoliko u ovakvim stavovima nema i neke druge namere).

  • Evo ga jedan mladi skojevac,iz skole bratstva i jedinstva!!!Ne deli gospodin Vucelic nikoga!Nego su se podelili novoformirani crnogorci i ubedjuju nas kako je crno belo!A izgleda i ti! Srbija pripada prvo Srbima pa onda svima onima koji postuju zakone drzave Srbije,i takvi su dobrodosli u Srbiju!Otidji na taj zapad “multietnicki” pa se pocni ponasati kao ovi domaci koji drzavu ne postuju pa ces videti ciji je taj zapad!Crnogorce ne mozes uporedjivati sa Srbima,jer su Srbi narod,nacija,a Crnogorci nisu!Isto kao da kazes dalmatinci i krvati!Babe i zabe se ne mesaju!Ako ti “Pecat” ne odgovara ne citaj ga!Dosta je bilo bratstva i jedinstva!I premnogo!

  • Sta je “gradjanska”Srbija?
   Niko nigde nije spomenuo “antisrpsko stanovnistvo”,osim Tebe.A jeste i jos zesce ce,ANISRPSKU POLITIKU.
   Ta izdajnicka politika, OD 5.OKTOBRA 2000.g.,je Srbiju bacila na kolena.Politicki i ekonomski.
   Interesi Hrvatske zasticeni su danas do perfekcije u Beogradu…interesi velikih sila,takodje?!Ne od svih na vlasti,ali tima je jos uvek tesko da artikulisu nacionalnu politiku.
   Ti isti izdajnici,DOS-manlije,tj.porazeni ostatci DOS-manlija…danas i uvek traze novi “5.oktobar”???
   Srbiji treba “NOVA OSMA SEDNICA”,kada je zaustavljena politika “slaba Srbija,jaka Jugoslavija”,kada je srpskom I CRNOGORSKOM narodu na Kosovu i Metohiji,u Kosovu Polju…jedan Srbin ili Crnogorac,nebitno,a srpski patriota je…po imenu Slobodan Milosevic,rekao “niko ne sme da vas bije”,kada je odrzana najspontanija sednica jedne Pertije,sa promenom politickog kursa i smenom poniznih Srba,Dragise Pavlovica ,Ivana Stambolica i drugih…koji su dozvolili da Srbija bude taoc dve Pokrajine.
   Tada je NAROD,jer je u rukovodstvu prepoznao patriotizam,izasao na ulice,smenio rukovodstvo u Novom Sadu,a Srbija je vratila nuzne kompetencije u obe Pokrajine.
   DOS-manlije ce reci da je to izazvalo rat?
   Nije,rat su izazvale secesije ostalih Republika uz pomoc zapada…silom ili milom je trebalo Srbe izdrobiti a Srbiju poraziti.
   “MIROVNI SPORAZUM”,koji su poturali Milosevicu za “mirno” resenje krize,podrazumevao je da se sve razgradi na republike I POKRAJINE!!!Sa nacionalistickim antisrpskim vlastima u tim Republikama i Pokrajinama!!!
   Ko ce potpisati izdaju srpskog baroda?
   I posle rata i Dejtona,Slobodan Milosevic je sa predsednikom Kosova Dr.Ibrahimom Rugovom,1996.g.,dogovorio da se albanski djaci vrate u drzavne skole i stanovnistvo integrise u institucije svoje zemlje,ali su velike sile bile protiv i 3 godine kasnije sve bombardovale,i Kosovo i Srbiju…
   Jer na Kosovu ima zaliha lignita za 1000 miliona eura!
   Slobodana Milosevica su na sram pred Bogom,NEUSTAVNO I ILEGALNO,na Vidovdan da boli do kraja,izdali i predali u Hag srpski izdajnici,koji danas,ili do danas urnisase Srbiju politicki i ekonomski.
   ZA TO ILEGALNO IZRUCENJE MILOSEVICA CE ODGOVARATI ,KAD TAD!!!
   U zadnjem govoru i obracanju naciji,2.oktobra.2000.g., Slobodana Milosevic je rekao “ne napadaju oni Srbiju zbog Milosevica,nego Milosevica zbog Srbije”!
   Danas smo okruzeni sa nekim “cudnim” ljudima,ljudima “cudnih”sklonosti…jedino vidljivo je da su fizicki i mentalno rugobe,da su belosvetske protuve i patriotska nistavila,koji “veru prodaju za veceru”.
   Slobodan Milosevic je bio lep covek,bio je itelektualac,bio je svetski covek i bio je srpski patriota!

 12. … a шта сад кажу “2.србијанци” – ” Ил нас нема, ил смо – победили ” ?!

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *