Темељ нашег идентитета

пише Саша Францисти

 Зебрњак – Стогодишњица Кумановске битке

Обележавање Стогодишњице Кумановске битке је порука мира, сарадње, разумевања и сећање на цивилизацијски преокрет Балкана, Европе и света коју Србија и Македонија шаљу региону и васцелом свету“, изјавио је председник Србије Томислав Николић на централној свечаности поводом обележавања Стогодишњице Кумановске битке на брду Зебрњак у Македонији.
Како је председник Николић нагласио, ова свечаност јесте велики догађај за Србију, између осталог означава и својеврсну симболику, будући да су се све веће битке које је Краљевина Србија водила у Првом балканском рату догађале на територији Македоније. О значају Првог балканског рата у националној свести сведочи и чињеница да се на мобилизацију тада одазвало више људи него што је позвано.
„Од непуна три милиона становника, Србија је под пушку и шајкачу ставила 402.000 људи. Официри су лично предводили ту битку, уз јединствену команду ‚За мном!‘, а отпоздрав на ту команду био је ‚За Косово!‘ и ‚Косово је ослобођено!‘“, предочио је председник Николић.

 

[restrictedarea] Председник Србије је истакао да је та победа после више од пет векова омогућила српској војсци да преузме контролу над Косметом и уђе у Скопље, краљевску престоницу Србије из 14. века.
„На овом месту су пре једног века, 23. и 24. октобра узлетели младост, снага и љубав, и на месту попришта славног историјског боја данас стојимо ми, с поносом испуњени потомци весника слободе“, рекао је Николић и додао да је на месту Зебрњак пре 100 година пресуђена судбина Отоманског царства.
Николић је указао да 100 година после те велике војне победе, Србија бије другачије битке, са истом историјском тежином:
„За неке је Србија прихватљива само када пригушује своју историју и традицију, и када се жртвује за тобож више политичке интересе, које називају очувањем српске политичке стабилности. Са нама неће моћи тако.“
Николић је додао да је данас Србија пред великим искушењима и да покушава да досегне дубину и значај Косовског завета „који је у основи нашег идентитета“ и да је једна од ретких земаља које могу да се поносе својом историјом и традицијом као вредним учења и памћења.

[/restrictedarea]

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *