ЈЕРЕМИЋ ЗАКАЗАО ДЕБАТУ О ХАГУ

ЊУЈОРК, 19. новембар 2012. (ФоНет) – Председник Генералне скупштине Уједињених нација (УН) Вук Јеремић заказао је за 10.април 2013.године јавну расправу у Генералној скупштини УН о улози међународних ад хок кривичних трибунала у остваривању правде и помирења између народа, указујући да је ослобађајућом пресудом хрватским генералима нанет ударац угледу УН.

Интегрални текст Јеремићевог саопштења гласи:

“Одлука Жалбеног већа Хашког трибунала у вези са операцијом ‘Олуја’ изазвала је разумљиво огорчење у многим деловима света. Неспорна је чињеница да је око четврт милиона Срба прогнано са својих огњишта у свега неколико дана, а да је суд који је основан да би истражио оваква недела практично одлучио да за овај чин није било ни криваца нити одговорних. Из тога би могло да се закључи да злочина заправо није ни било, што је у евидентној супротности са реалношћу. Сматрам да пуно разумевање рада Хашког трибунала и његових последица мора бити доступно широкој међународној јавности, како би се омогућило да историја о томе донесе коначни суд, и како се више никада и нигде не би десило да злодело буде амнестирано и проглашено за вредност. Због тога сам одлучио да искористим своја овлашћења, и као изабрани председник Генералне скупштине Уједињених нација у њој закажем јавну расправу о улози међународних ад хок кривичних трибунала у остваривању правде и помирења између народа. Имајући у виду да су управо УН биле оснивач таквих судова, сматрам да је природно да се овде расправља о њиховом учинку, као и о степену испуњености њихове изворне сврхе. Моје лично мишљење је да је одлуком Жалбеног већа Хашког трибунала нанесен ударац угледу Уједињених нација, али дозвољавам могућност да сам, као припадник народа чије је протеривање из својих домова овим чином легализовано, по овом питању донекле субјективан.

Због тога ћу дебату у ГСУН отворити за широку јавност, и у њој дозволити учешће не само државама, већ и академској заједници, истакнутим појединцима и грађанским удружењима.

Чврсто сам уверен да истинско помирење и окретање нове странице у односима између завађених народа није могуће заснивати на негацији и величању злочина, јер то у суштини представља подстицај на њихово понављање. Зато дебату, под називом ‘Улога међународног правосуђа у остваривању помирења’, заказујем за 10. април 2013. године у Генералној скупштини Уједињених нација у Њујорку”, наводи се на крају Јеремићевог саопштења.

5 коментара

 1. Pošto haški sud svoje odluke neće promeniti i ništa se ne može vratiti unazad, potrebno je uraditi sledeće. Izdejstvovati i izlobirati da zvanična Rusija ili Putin daju zvaničnu izjavu kojom izjavljuju da su za njih presude haškog suda nevažeće i nemaju nikakav značaj jer ovaj haški sud nije radio po principima prava i zloupotrebio je mandat koje su mu poverile ujedinjene nacije. Da izjave da je ovaj haški sud zapravo politički sud, ujedno i sud NATO pakta i njegovih saveznika, koji su diplomatski, logistički, pa i direktno bili strana u ratu protiv Srba, pa su zato pristrasni. Da kažu da u ovom sudu nema nijednog sudskog veća koje je sastavljeno od sudija iz Rusije, Kine, Indije, Brazila itd. pa se ne može govoriti da je to sud međunarodne zajednice. Cilj mu je politički pritisak i istorijsko diskvalifikovanje Srba.
  Zbog istorijskog položaja srpskog naroda u budućnosti i njegovog normalnog postojanja, potrebno je poništiti i odbaciti ovakav haški sud. To će se učiniti na taj način što će Rusija ili još npr. Kina izjaviti da su odluke haškog suda za njih nevažeće, pristrasne i političke donesene samo od jedne strane u sukobu tj. NATO pakta i njegovih saveznika, uz kršenja prava i principa UN-a. Srbija će se prikloniti ovom stavu i odnosiće se prema presudama haškog suda kao prema presudama jedne strane u ratu i njihovih saveznika prema onoj drugoj strani. Takve presude su naravno političke, nevažeće i pristrasne uz kršenja prava. Tada ćemo imati odnos prema ovim presudama isto kao prema presudama npr. inkvizicije protiv ateista, austrougarske protiv Srba, vatikana protiv Đordana Bruna itd. koje su se kroz istoriju pokazale kao besmislene i nepravda jačih koja nema nikakve veze sa pravom. Nadam se da će neko od onih koji mogu nešto da učine pročitati ovaj predlog za inicijativu.

  • Evo daću ti i ja plus tek toliko što volim dok ste ovako pismeni.
   Moj čovik zar ti zbilja misliš da će Rusija i Kina nešto učiniti za Srbiju. Zašto jednostavno Srbija ne kaže da ne priznaje odluke suda u Hagu, nego će kao na to nagovoriti Kinu i Rusiju, možeš misliti. Briga njih za vas, stvarno mi nije jasno da uz toliko busanje o srpskoj državnosti vodite vanjsku politiku kao da ste ruska gubernija, a ne neovisna država.
   Umjesto lupetanja i glavinjanja bilo bi dobro priznati krivnju i zatražiti oprost dok nije donešena odluka pred MSP jer će onda na red doši plaćanje ratne odštete.

   • Vama su državu poklonili drugi inače je nikada niste ni imali i oduvek ste bili tuđe sluge. Dijalektički i intelektualno nisi baš potkovan. Nisi razumeo zašto treba Rusija prva da to izjavi pa da bi se haške presude odbacile. Ne može samo Srbija odbaciti jer je ona strana na koju se odnose ove političke presude od onih koji su se borili protiv nje u ratovima tj.vasi gospodari NATO pakt i njegovi saveznici. To treba prvo neko odozgo, a onda će se Srbija samo s tim složiti. A Rusija za to protiv NATO pakta ima interesa. A onda džaba vama i NATO paktu, vašim gospodarima, sve to što ste se trudili da slomite Srbe. I za istoriju ostaju dva paralelna shvatanja. Tako je uvek i bilo i biće u istoriji. Vi i NATO terajte svoje, a mi i Rusi ćemo svoje. Ionako nikoga te presude jedne strane u sukobu (NATO pakta i njegovih slugu Hrvata) ne obavezuju. Rusija treba jednostavno da odbaci ove presude kao presude NATO pakta i njegovih saveznika protiv zemlje koja im se usprotivila. Haške presude nemaju veze sa pravom i pravdom, i to zna svaki Hrvat, Albanac i Bošnjak. To je sud koji zastupa njihove interese koji su ujedno i NATO interesi u ovom regionu. Izlobirati se sve može, a to je u ovom slučaju i moralno jer u tom sudu sede samo NATO sudije i njihovi saveznici. U svakom slučaju ove presude će za istoriju ostati nevažeće tj. presude koje je donela samo jedna strana u sukobu. Zašto bi Srbija priznavala sud onih koji su se borili protiv njih.To je isto kao kad bi priznavala ondašnje zvanične sudove turskog ili austrougarskog i nemačkog okupatora. Zar ti stvarno misliš da su ove sve presude objektivne, pravne i pravične.Baš zbog toga će u istoriji biti odbačene kao političke, presude kolonizatora itd. Pa i vaša NDH je osuđivala Srbe, pa zar su one važeće? Jednostavno ih treba odbaciti.Istorijska istina se ne može silovati. Odbačene su silne presude u istoriji raznih, kolonizatora, okupatora i moćnika, pa će i ove.

 2. Zakazuj Jeremicu sta ti god volja!Oni samo za zakon sile i prisile znaju,i silom im se mora uzvratiti,a ti Jeremicu tu silu nemas!Taj ishod borbe ce se negde drugo zavrsiti,kao sto je uvek do sada,na Istoku!Nego spremi svoj narod na rat,kao sto se i Rusi spremaju,jer zapad nece mirovati dok god Ruse ne pokori!Dao Bog da ja ne budem u pravu!Sva bogatstva Sibira,od pitke vode,nafte pa do gasa zapad mora da uzme u svoje ruke,a da li ce im to uspeti….videcemo,mada mnogi nece imati priliku da to vide,a ni da dozive!

 3. Zar stvarno misliš da to može proći da u haškom sudu sede sve sudije i tužioci iz nato pakta i njegovih saveznika i osuđuju Srbe protiv koji su se borili na Hrvatskoj strani, diplomatski, logistički i direktno. Takav agresivni primitivizam ne može proći tako što će se predstaviti kao sud celokupne međunarodne zajednice. Ne može Srbija sama da odbaci haški sud jer bi se smatralo da je kao jedna od strana subjektivna. To mora da uradi neko objektivan sa autoritetom i velika sila kao što je Rusija. A Rusija je objektivna, bar koliko i nato pakt. Rusija treba da da samo jednu izjavu i ništa više ne treba da radi. Srbi će se samo prikloniti tom stavu da ne priznaju i odbacuju presude haškog nato suda koji se pokušava predstaviti kao sud UN-a, a očigledno je da to nije.

  A nato pakt je poznat kao najveći svetski zločinac i agresor. Zar zaista neko može da pomisli da ove presude haga mogu opstati kao kredibilna istorijska istina. Zar ima iko normalan ko može da pomisli da haški sud nije sud nato pakta i produžena ruka njihove politike i interesa. Zašto se pravit lud. Zar iko može da pomisli da neka od velikih sila koje nisu članice nato pakta neće jednom reći i nazvati ga svojim pravim imenom. I to će učiniti najviše iz svog interesa jer je nato i njima pretnja. Kad tad će reći da su presude haškog nato suda ništavne i pristrasne, i da ih treba odbaciti kao takve. Ništa ih ne košta da to kažu, a onda neka veruje ko šta hoće. Srbi sigurno neće, i odbaciće taj sud. Puna je istorija presuda koje su donosili raznorazni agresori i okupatori nad slabijim i potlačenim narodima da da bi sprovodili svoje interese, pa ih je istorija odbacila i danas ih niko normalan ne priznaje. Mada, verujem da još ima ludaka koji odobravaju odluke inkvizicije protiv nevernika, vatikana protiv Đordana Bruna, nemaca protiv pobunjenika, pavelićevih ustaša protiv Srba itd. Šta više te zločinačke presude kasnije idu u prilog potlačenih i slobodarskih naroda.

  Zar ti misliš da iko ima iluziju da haški sud nije sud nato pakta i njegovih saveznika za političku borbu protiv svojih protivnika. Dovoljna je i najmanja izjava neke od velikih sila koje nisu član nato-a da je to tako i ode u prah i pepeo istorije haški nato sud. Sve se to može lako poklopiti i poništiti. Samo treba malo dijalektičke pameti. Pa ćete vi i dalje imati svoju podaničku istoriju agresorskih sluga, a mi svoju slobodarsku, a za Jasenovac i nacističku prošlost Hrvatska se ne može oprati ni za milion godina. Zna to sve i jedan Bob Dilan. Istina se ne može sakriti i na silu prepraviti. Džabe vam sve agresorke presude haškog nato suda. One ne važe, nikoga ni na šta ne obavezuju.

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *