15. октобар – ВИЗЕ ЧЕКАЈУ ДО НОВЕ ГОДИНЕ

БЕОГРАД, 15. октобар 2012. (ФоНет) – Уколико се нешто драстично не промени у начину на који Србија контролише кандидате за лажне азиланте, велики су изгледи да можда већ од Нове године одређене земље чланице ЕУ најпре суспендују безвизни режим с нашом земљом, а затим га и потпуно укину, пишу данас Новости позивајући се на изворе из Брисела. Подстакнута приливом лажних азиланата из Србије, и поред тога што неке статистике показују да њихов број опада, на укидању визне либерализације највише инсистира Немачка, а њој се придружило још неколико чланица ЕУ које имају сличне проблеме.

“Немачка је забринута због све већег прилива азиланата. Ближи се зима, када их по правилу буде још више, и зато у Берлину желе да се тај проблем што пре реши”, рекла је за Новости известилац Европског парламента из времена када су се Србији укидале визе Тања Фајон. Црни дани за слободно путовање могли би да наступе ускоро, чим се у Европском парламенту заврши процедура за усвајање нових правила о суспензији безвизног режима. Новости из својих добро обавештених извора сазнају да су Немачка и Француска припремиле писмо којим траже да се на дневни ред Савета министара ЕУ већ у новембру уврсти и питање процедуре за суспензију. Двема земљама су се, према нашим сазнањима, у овој иницијативи придружиле, за сада, још и Шведска, Белгија, Холандија и Луксембург, где је прилив „сезонских азиланата“ и највећи. ЕУ увелико припрема нова правила за ограничење безвизног режима. Предлог механизма за привремену суспензију, који је на тражење неких земаља чланица саставила Европска комисија, тренутно се налази у процедури у Европском парламенту.

“Преговори још трају. Пре годишњег одмора смо све одложили за јесен, јер су нас Данци, због мењања правила ‘шенгена’, врло непријатно изненадили. Сад настављамо преговоре под председавање Кипра. Пре недељу дана смо поново започели разговоре”, навела је Фајон. Посланица ЕП објашњава да је предлог комисије да се визе суспендују најпре на пола године, с могућношћу продужетка на још девет месеци, а затим и враћање на црну листу. Према њеним речима, првобитни предлог је био далеко строжи, и у њему су се појављивали проценти и квоте азиланата.

“Нема више бројева, а одређена земља чланица може да затражи суспензију у случају изненадног забрињавајућег прилива азиланата, после чега ће механизам бити могуће врло брзо активирати, јер нема мењања законодавства и практично, владе могу суспензију да усвоје преко ноћи”, рекла је Фајон.

Она истиче да Брисел и Стразбур више не желе да чекају. “Постоји жеља, и у Европском парламенту, и у Европском савету, да што пре усвојимо тај документ. Желимо да то буде до краја ове године”, истакла је Фајон. Србији је тако остало још веома мало времена да реагује. Најновије мере које је најавио председник Владе Ивица Дачић, европска администрација је позитивно оценила, и сада се очекују први резултати.

 

Један коментар

  1. pa zasto ignorisu da su azilanti u najvecem broju siptari, njihovi miljenici. Oni su dobri hrabri itd.. kad je to njima (zapadnjacima) potrebno, a kada zloupotrebljavaju zakone na zapadu, onda su Srbi. Isto je i kada bivaju optuzeni za kriminal u EU zemljama.

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *