15. oktobar – VIZE ČEKAJU DO NOVE GODINE

BEOGRAD, 15. oktobar 2012. (FoNet) – Ukoliko se nešto drastično ne promeni u načinu na koji Srbija kontroliše kandidate za lažne azilante, veliki su izgledi da možda već od Nove godine određene zemlje članice EU najpre suspenduju bezvizni režim s našom zemljom, a zatim ga i potpuno ukinu, pišu danas Novosti pozivajući se na izvore iz Brisela. Podstaknuta prilivom lažnih azilanata iz Srbije, i pored toga što neke statistike pokazuju da njihov broj opada, na ukidanju vizne liberalizacije najviše insistira Nemačka, a njoj se pridružilo još nekoliko članica EU koje imaju slične probleme.

“Nemačka je zabrinuta zbog sve većeg priliva azilanata. Bliži se zima, kada ih po pravilu bude još više, i zato u Berlinu žele da se taj problem što pre reši”, rekla je za Novosti izvestilac Evropskog parlamenta iz vremena kada su se Srbiji ukidale vize Tanja Fajon. Crni dani za slobodno putovanje mogli bi da nastupe uskoro, čim se u Evropskom parlamentu završi procedura za usvajanje novih pravila o suspenziji bezviznog režima. Novosti iz svojih dobro obaveštenih izvora saznaju da su Nemačka i Francuska pripremile pismo kojim traže da se na dnevni red Saveta ministara EU već u novembru uvrsti i pitanje procedure za suspenziju. Dvema zemljama su se, prema našim saznanjima, u ovoj inicijativi pridružile, za sada, još i Švedska, Belgija, Holandija i Luksemburg, gde je priliv „sezonskih azilanata“ i najveći. EU uveliko priprema nova pravila za ograničenje bezviznog režima. Predlog mehanizma za privremenu suspenziju, koji je na traženje nekih zemalja članica sastavila Evropska komisija, trenutno se nalazi u proceduri u Evropskom parlamentu.

“Pregovori još traju. Pre godišnjeg odmora smo sve odložili za jesen, jer su nas Danci, zbog menjanja pravila ‘šengena’, vrlo neprijatno iznenadili. Sad nastavljamo pregovore pod predsedavanje Kipra. Pre nedelju dana smo ponovo započeli razgovore”, navela je Fajon. Poslanica EP objašnjava da je predlog komisije da se vize suspenduju najpre na pola godine, s mogućnošću produžetka na još devet meseci, a zatim i vraćanje na crnu listu. Prema njenim rečima, prvobitni predlog je bio daleko stroži, i u njemu su se pojavljivali procenti i kvote azilanata.

“Nema više brojeva, a određena zemlja članica može da zatraži suspenziju u slučaju iznenadnog zabrinjavajućeg priliva azilanata, posle čega će mehanizam biti moguće vrlo brzo aktivirati, jer nema menjanja zakonodavstva i praktično, vlade mogu suspenziju da usvoje preko noći”, rekla je Fajon.

Ona ističe da Brisel i Strazbur više ne žele da čekaju. “Postoji želja, i u Evropskom parlamentu, i u Evropskom savetu, da što pre usvojimo taj dokument. Želimo da to bude do kraja ove godine”, istakla je Fajon. Srbiji je tako ostalo još veoma malo vremena da reaguje. Najnovije mere koje je najavio predsednik Vlade Ivica Dačić, evropska administracija je pozitivno ocenila, i sada se očekuju prvi rezultati.

 

Jedan komentar

  1. pa zasto ignorisu da su azilanti u najvecem broju siptari, njihovi miljenici. Oni su dobri hrabri itd.. kad je to njima (zapadnjacima) potrebno, a kada zloupotrebljavaju zakone na zapadu, onda su Srbi. Isto je i kada bivaju optuzeni za kriminal u EU zemljama.

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *