01. октобар – ДСС ЗА МОРАТОРИЈУМ НА НИКЛ

БЕОГРАД – Демократска странка Србије (ДСС) припрема документ којим ће се у наредних 20 година у виду мораторијума забранити експлоатација отровних руда као што су никл, жива или уранијум, најавила је данас посланица те странке и председница Одбора за заштиту животне средине Скупштине Србије Милица Војић Марковић. Она је на конференцији за новинаре прецизирала да је ДСС увек био за заштиту интереса грађана, а јасно је, како је рекла, “да су у свим општинама где су потенцијална налазишта никла грађани листом против експолатације”.

Она је изнела податак да је истраживање о налазиштима тог метала већ урадила државна фирма и да се тачно зна колика су она. Желим да подсетим да је Влада Војислава Коштунице 2005. године издала дозволу и енглеској компанији Јуропијен никл, али је она повучена кад је утрвђено колико би експлоатација била штетна по околину и здравље људи, рекла је Марковић.

Према њеним речима, дозволу је поново издао 2009. године тадашњи министар Оливер Дулић. Разлог за то био је да се примени принцип прече експлотације, јер онај који истражи, његово је и коришћење копова, објаснила је она и додала да би на тај начин било поништено раније државно истераживање. Када би та британска компанија почела ископавања, она би убирала сав профит, а нама би остало затровано јаловиште, објаснила је Марковић.

Марковић је најавила да ће ДСС, поред припреме мораторијума, кренути и у прикупљање потписа грађана, којима ће се они изјаснити против било какве експлоатације никла у наредне две деценије.

Извор: ФоНет

Један коментар

  1. absolutno ispravno! Definitivno je jasno da smo za zapad samo kolonija iz koje sve treba izvuci a narod ostaviti u neznanju. Pa zar nije samo pre 60-tak godina vodja velike evropske nacije koja sada U EU kolo vodi, rekao da deca u slovenskim narodima ne smeju da uce da racunaju do 500.
    Dosta je vise, Srbi budimo se mi smo stari evropski narod sa kulturom i samo se sami mozemo i moramo izboriti protiv ovog pretvaranja svega sto smo kao narod u visekovnoj istoriji ostvarili u jedno obicno nistavilo, a po dikatatu zemalja koje su nam uvek donosile samo nesrecu.
    Gde se moze podpisati ta peticija?

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *