01. oktobar – DSS ZA MORATORIJUM NA NIKL

BEOGRAD – Demokratska stranka Srbije (DSS) priprema dokument kojim će se u narednih 20 godina u vidu moratorijuma zabraniti eksploatacija otrovnih ruda kao što su nikl, živa ili uranijum, najavila je danas poslanica te stranke i predsednica Odbora za zaštitu životne sredine Skupštine Srbije Milica Vojić Marković. Ona je na konferenciji za novinare precizirala da je DSS uvek bio za zaštitu interesa građana, a jasno je, kako je rekla, “da su u svim opštinama gde su potencijalna nalazišta nikla građani listom protiv ekspolatacije”.

Ona je iznela podatak da je istraživanje o nalazištima tog metala već uradila državna firma i da se tačno zna kolika su ona. Želim da podsetim da je Vlada Vojislava Koštunice 2005. godine izdala dozvolu i engleskoj kompaniji Juropijen nikl, ali je ona povučena kad je utrvđeno koliko bi eksploatacija bila štetna po okolinu i zdravlje ljudi, rekla je Marković.

Prema njenim rečima, dozvolu je ponovo izdao 2009. godine tadašnji ministar Oliver Dulić. Razlog za to bio je da se primeni princip preče eksplotacije, jer onaj koji istraži, njegovo je i korišćenje kopova, objasnila je ona i dodala da bi na taj način bilo poništeno ranije državno isteraživanje. Kada bi ta britanska kompanija počela iskopavanja, ona bi ubirala sav profit, a nama bi ostalo zatrovano jalovište, objasnila je Marković.

Marković je najavila da će DSS, pored pripreme moratorijuma, krenuti i u prikupljanje potpisa građana, kojima će se oni izjasniti protiv bilo kakve eksploatacije nikla u naredne dve decenije.

Izvor: FoNet

Jedan komentar

  1. absolutno ispravno! Definitivno je jasno da smo za zapad samo kolonija iz koje sve treba izvuci a narod ostaviti u neznanju. Pa zar nije samo pre 60-tak godina vodja velike evropske nacije koja sada U EU kolo vodi, rekao da deca u slovenskim narodima ne smeju da uce da racunaju do 500.
    Dosta je vise, Srbi budimo se mi smo stari evropski narod sa kulturom i samo se sami mozemo i moramo izboriti protiv ovog pretvaranja svega sto smo kao narod u visekovnoj istoriji ostvarili u jedno obicno nistavilo, a po dikatatu zemalja koje su nam uvek donosile samo nesrecu.
    Gde se moze podpisati ta peticija?

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *