Počela hapšenja izdavača

Piše Pavle Ćosić

Beograd, 29. avgust 2012. godine (Be92) – Posle žalbe „Narodne biblioteke Srbije“ da u svojim magacinima ima previše knjiga, periodike i digitalnih zapisa, a posle preporuke Ministarstva kulture Srbije da se situacija u vezi sa tim pitanjem racionalizuje i obuzda, juče su uhapšeni prvi direktori i urednici izdavačkih kuća.
Prema nalogu Tužilaštva, policija je najpre krenula sa hapšenjem ljudi iz manjih izdavačkih kuća, jer one neobuzdano objavljuju literaturu, beletristiku, poeziju, eseje i slično bez naročite kontrole, pogotovo što objavljuju skarednu i neproverenu literaturu. Tako su iza rešetaka završili Flavio Rigonat iz izdavačke kuće „Lom“, Slađana Novaković iz izdavačke kuće „Rende“, Vuk Marković iz „Komika“, Goran Lakićević iz „Besne kobile“, Miško Stevanović iz „Red Boksa“, Aleksandar Nikolić iz „Beopolisa“, Branislav Horvat iz „Korneta“, pa čak i marketing menadžer iz „Lagune“ Aleksandra Mišić. Na spisku je još nekoliko prevodilaca, lektora i korektora iz raznih izdavačkih kuća…
Svi oni biće zadržani šest meseci u pritvoru dok ne počne suđenje u kojem su optuženi za pretrpavanje polica „Narodne biblioteke“ i, uopšte, biblioteka širom Srbije. Predviđena kazna, kako saznajemo iz preporuke koje je izdala Vlada Srbije, iznosi od dve do sedam godina zatvora, a pojedini članovi ovih kriminalnih organizacija mogli bi da budu osuđeni i na 40 godina robije ukoliko ne pruže čvrste garancije da više neće izdavati knjige i štampati ih u neprimerenim tiražima od 300, 500 ili čak 1.000 primeraka, kao što se događalo poslednjih godina.
„Pretrpanost magacina je jeziva i oslobađanje prostora naš je prvenstveni zadatak“, izjavio je Miroslav Spasić, zamenik načelnika Uprave „Narodne biblioteke“.

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *