Почела хапшења издавача

Пише Павле Ћосић

Београд, 29. август 2012. године (Бе92) – После жалбе „Народне библиотеке Србије“ да у својим магацинима има превише књига, периодике и дигиталних записа, а после препоруке Министарства културе Србије да се ситуација у вези са тим питањем рационализује и обузда, јуче су ухапшени први директори и уредници издавачких кућа.
Према налогу Тужилаштва, полиција је најпре кренула са хапшењем људи из мањих издавачких кућа, јер оне необуздано објављују литературу, белетристику, поезију, есеје и слично без нарочите контроле, поготово што објављују скаредну и непроверену литературу. Тако су иза решетака завршили Флавио Ригонат из издавачке куће „Лом“, Слађана Новаковић из издавачке куће „Ренде“, Вук Марковић из „Комика“, Горан Лакићевић из „Бесне кобиле“, Мишко Стевановић из „Ред Бокса“, Александар Николић из „Беополиса“, Бранислав Хорват из „Корнета“, па чак и маркетинг менаџер из „Лагуне“ Александра Мишић. На списку је још неколико преводилаца, лектора и коректора из разних издавачких кућа…
Сви они биће задржани шест месеци у притвору док не почне суђење у којем су оптужени за претрпавање полица „Народне библиотеке“ и, уопште, библиотека широм Србије. Предвиђена казна, како сазнајемо из препоруке које је издала Влада Србије, износи од две до седам година затвора, а поједини чланови ових криминалних организација могли би да буду осуђени и на 40 година робије уколико не пруже чврсте гаранције да више неће издавати књиге и штампати их у непримереним тиражима од 300, 500 или чак 1.000 примерака, као што се догађало последњих година.
„Претрпаност магацина је језива и ослобађање простора наш је првенствени задатак“, изјавио је Мирослав Спасић, заменик начелника Управе „Народне библиотеке“.

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *