25. септембар – Србија за директне преговоре на највишем нивоу

Фото: ФоНет

ЊУЈОРК – Председник Србије Томислав Николић поручио је данас у Њујорку да је Србија привржена постизању трајног мира Срба и Албанаца и да се залаже за директне преговоре на највишем политичком нивоу, без признавања независности Косова.

“Истовремено, дозволите ми да будем јасан: Србија није спремна, не може и никада, ни под којим условима, неће да призна, ни експлицитно, ни имплицитно, једнострано проглашену независност своје јужне покрајине Косова и Метохије”, поручио је председник Николић у обраћању Генералној скупштини УН.

Николић је истакао да Србија у наставак преговора улази потпуно спремна да помогне да сви грађани Косова и Метохије живе боље, у демократским и безбедним условима, али неће преговарати о спровођењу независности такозване државе Косово.
“Томе је дошао крај, мада стално слушамо да о статусу Косова нема преговора и да се ми о томе ништа не питамо”, рекао је Николић и запитао “Шта то онда може да буде предмет преговора и ко је уопште меродаван да то одреди?”.

Према његовим речима, проблем Косова и Метохије може да буде решен и биће решен на миран начин.
“Србија се обавезала и испуниће све обавезе које је као држава преузела договорима постигнутим до сада, мада их оцењујем као испуњавање списка жеља албанске стране и попуштање нашег тадашњег руководства под тешким притисцима”, рекао је Николић.

Србија жели трајно, одрживо и прихватљиво решење за све проблеме, жели да иде напред у сусрет европској будућности и у потпуности је привржена процесу чији резултат би требало да буде трајни мир између Срба и Албанаца, рекао је председник.
“Ми имамо снажну жељу да се разговори наставе у доброј вољи и доброј намери, имајући у виду, поред осталог, и чињеницу да је важно одржати динамику евроинтеграција Србије и Западног Балкана како би се дугорочно обезбедили напредак и стабилност читавог региона. Србија нуди конкретан предлог – директне преговоре на највишем политичком нивоу”, поручио је Николић у седишту УН.

Он је нагласио да су Србија и он, као њен демократски изабрани председник, спремни за конструктивно учешће у преговарачком процесу. Према његовим речима, договор се може постићи само на бази консензуса, без једностраних одлука и акција.

Николић је рекао да Србија искрено жели да постане равноправна чланица ЕУ и стрпљиво гради однос поверења и мира у региону који је оптерећен тешком историјом.
“До сада смо учинили доста тога на спровођењу реформи, борбе против криминала и корупције, усаглашавању закона са прописима ЕУ. Србија је у том смислу учинила чак и више од земаља које су већ чланице Уније”, оценио је председник Србије.

Наша земља се упркос снажном залагању за стриктно поштовање међународног права и свих темељних докумената на којима почива рад УН данас суочава са кршењем основних принципа Повеље УН и то на делу своје територије, упозорио је он.
“Нисам пророк али морам да констатујем да једнострано проглашена независност Косова представља опасан преседан и дугорочну претњу по стабилност у региону Западног Балкана и шире”, рекао је Николић, додавши да је Србија као чланица УН жртва примене двоструких стандарда.

“Наша борба против једнострано проглашене независности Косова и Метохије је истовремено и борба за очување принципа поштовања територијалног интегритета. Борба за територијални интегритет Србије данас је борба за мир у свим земљама света и владавину права у међународним односима”, рекао је Николић.

 

Констатујући да се већина држава чланица УН уздржала од признања независности Косова, он се захвалио за исказану подршку и солидарност. Србија је, рекао је Николић, поносна због одличних и садржајних односа са великим бројем држава у свету, поносна на своју историју.
“Поједини припадници нашег народа су, а не постоје народи без таквих, чинили грешке, неки и злочине. Своје грађане, за које је постојала сумња да су се огрешили о међународно право, препустили смо међународној правди. Зато с правом очекујемо правду за земљу и народ који су били на страни правде и права у оба светска рата”, поручио је Николић.

Председник Србије је, такође, најоштрије осудио покушај тзв. Републике Косово да присвоји материјалну заоставштину српске средњевековне државе, духовну заоставштину српског народа и власништво СПЦ на Косову, оценивши то као покушај грубог фалсификовања историје, историјског ревизионизма и затирања трага о постојању српског народа у покрајини.

Он је такође поручио да Србија тражи истрагу поводом навода садржаних у извештају Дика Мартија, известиоца Парламентарне скупштине СЕ.
“Захтевамо само истину. Да се открије судбина стотина несталих Срба са Косова и Метохије, за које се оправдано претпоставља да су били жртве нелегалне трговине људским органима и других злочина почињених на Косову и Метохији. У име свог народа тражим правду за невине жртве”, рекао је Николић.

Николић је подсетио да Србија већ више деценија не штеди напоре да, у оквиру својих могућности, допринесе мултинационалним операцијама са мандатом УН и нагласио да ће активно учешће Србије у наредном периоду биће још бројније и приметније. Он је упозорио да, упркос великим напорима који готово све земље улажу, тероризам и даље стоји као претња међународној стабилности.

Србија је, подсетио је он, прилагодила своје прописе међународним актима који регулишу област безбедности, а кроз регионалну сарадњу настоји да допринесе глобалним и регионалним напорима да се тероризму стане на пут.
“У том смислу је од суштинског значаја постизање напретка у циљу усвајања свеобухватне конвенције о међународном тероризму”, оценио је Николић.

Председник Србије је подсетио да је Србија место где се преплићу утицаји различитих култура и религија, где се у духовном и материјалном наслеђу комбинују традиције и елементи потпуно различитих верских и етничких припадности.
“Нико не сме да испашта или да буде понижаван зато што припада својој религији, његова верска осећања су узвишена и заштићена као основна људска права. Ниједан живот не сме да буде изгубљен у обрачунима мотивисаним верским неслагањем”, поручио је Николић, истовремено снажно осудивши нападе на недужне људе који треба да буду посебно заштићени.

“У име српског народа изјављујем саучешће САД поводом убиства амбасадора Америке у Либији”, рекао је Николић.

Извор: Танјуг

4 коментара

 1. Прави Србин Патриота Родољуб рекао је оно што су Срби чекали да
  на правом месту каже докле можемо трпети увреде и понижења. Дали
  ће бити подршке за изнете ставове то ћемо видети када дође у
  Београд Хилари Клинтон. Николић је био веома јасан о признању
  Косова и још јаснији о трговини људским органима.Споменуо је
  дупле стандарде Западних држава према Србији,Споменуо је 1244
  УН резолуцију.Морамо разговарати са својим грађанима да средимо
  наше двориште у контесту важећег Устава државе Србије. На Шиптарима је сад потез Албанци имају државу Албанију.

 2. Зоран Ђорђевић

  Ја бих Николићу замерио једино на томе што је сурово и неовлашћено бомбардовање 1999. помирљиво назвао “дешавања”. Знам да је говор припремао данима, уз помоћ својих саветника, и да је мерио сваку реч коју ће изговорити, али била је ово непоновљива прилика да се пред целим светом, на најзваничнијем месту, каже наш став о томе.

 3. Nadam se da su i “zapadnjaci” zbunjeni poput mene, ovim sto je Nikolic izrekao. Ja primjecujem poprilicne kontradiktornosti. Zaklinje se u to da nece priznati KOSOVO ali i pored svega se drzi EUROPSKOG puta.Morao je da shvati do sada ili KOSMET, ili EU.Nema i “ovce i novce” Istice da je prethodna Vlada ucinila mnogo toga na stetu SRBIJE, ali ce postovati sve dogovoreno ( i ono sto nije proslo PARLAMENTARNU PROCEDURU) i time ga nista NE OBAVEZUJE. Od “zapada” ne zahtjeva da postuju ono sto su oni, ne dogovorili, nego na naj oficialniji nacin POTPISALI, a to je R 1244 i KUMANOVSKI SPORAZUM. U svakom slucaju, za razliku od Tadica, on ulijeva tracak nade za SRBIJU. Nadam se da ja grijsim,i da ce sve ispasti najbolje po DRZAVU SRBIJU i SRPSKI NAROD.

 4. Predsednik Nikolic moze jednim potpisom da obezvredi sve sto je dogovorio neki cinovnicic iz predhodne vlade. Koja je “moranje” u pitanju pa da sasvim kontradiktorno stavu: “nikada necemo priznati Kosovo” kaze da cemo prihvatiti sve obaveze koje je preuzela prethodna vlada, jer nam je vazno da stanemo u red u cekaonicu EU-a. A EU, bolje reci nemacki naredbodavci nam otvoreno kazu da se pre ulaska u EU mora priznati Kosovo.
  Jel ovo neko nas (srbski narod)smatra debilima?

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *