18. септембар – Могућ референдум: Европа или Косово

Државна платформа за политику према Косову и Метохији биће формулисана крајем септембра, одмах после заседања Генералне скупштине УН – сазнају “Новости”.

Како нам је речено, државни врх је потпуно свестан да је политика – и Косово и ЕУ – практично ударила у зид после немачког захтева да Србија успостави добросуседске односе са Косовом.

Уколико се буде огољено испостављао услов да Србија фактички призна Косово да би наставила европске интеграције, није искључено да се у нашој држави распише референдум са питањем – Косово или Европа – потврђено нам је и у Влади и у Председништву.

Јер, како нам је речено, о таквој дилеми, која би одлучивала о одбрани Устава и територијалног интегритета и стратешког државног правца са друге стране, могли би да одлуче само грађани Србије.

Очекује се да, одмах после ГС УН, председник Србије Томислав Николић окупи политичке прваке власти, опозиције и водећих државних институција како би се усагласила заједничка политика према великим изазовима које чекају државу.

Опозиција очекује да добије позив од Томислава Николића:

ПИПАЈУ ПУЛС ВЕЛИКИМ СИЛАМА ПРЕМА нашим информацијама, владајуће странке ће, већ почетком октобра, иницирати широке консултације како би се успоставио национални консензус за будуће потезе према јужној српској покрајини. Пре тога, у кулоарима УН на Ист Риверу наши државници ће покушати да опипају пулс светских сила када је у питању политика Србије према Косову и Европској унији.

– Србија у време прошле власти није имала овакве захтеве од земаља Европске уније. Очекујемо да власт формулише политику која ће да одговори на ове изазове. Као опозициона странка, још нисмо имали позиве од владајуће гарнитуре да разговарамо о овој важној државној теми – рекао нам је Борко Стефановић, функционер ДС и бивши шеф преговарачког тима за Косово.

Петар Петковић, портпарол ДСС, рекао нам је да су немачки захтеви добар повод да се у Србији поведе озбиљна и одговорна расправа да ли Србија треба да прогласи политичку неутралност или треба да настави европске интеграције:

– Немогуће је да се више избегава та расправа. Већ и сам Запад све више помиње признавање Косова као услов. Сматрамо да је у најбољем интересу да Србија прогласи политичку неутралност.

Извор: Новости

5 коментара

 1. Ићи на референдум је задњи чин потврде за европску политику коју
  је ДОСОВСКА политика водила према КОСМЕТУ. Довели су грађане
  Србије у болесно психичко стање нације Српске Г. Председниче ВИ
  имате мандатат за целу територију државе Србије,Ако је народ
  болестан и доведен на руб пропасти он неможе разумну одлуку донети.Ваша је дужност да повратите поверење грађане Србије у себе у државу да се може живети пристојно иако ниси члан ЕУ или било
  које организације. Разумели смо ВАШУ посету пријатељској Русији
  и њиховој материјалној помоћи, сачекајмо да осетимо те полодове
  сарадње са Русијом.Немачка је моћна економија и ту нађимо сарадњу Србији више ништа и нетреба.Када нација српска прездрави
  моћи ће решти и питање КОСМЕТА болесна неможе ,тражите лек у сарадњи са Русијом тада ће ВАС поштовати и НАТО ИМПЕРИЈА.

 2. Jedini moguci referendum je moguc samo uz pitanje hocemo li u EU ili ne. Sto se tice Kosova ne treba ga uopste uvlaciti u kontekst sa referendumom za pristupanje u EU jer je to neotudjivi deo Srbije i po ustavu kao takav nemoze biti predmet izjasnjavanja. Ako predsednik i podpredsednici vlade negiraju da je razmisljanje uopste islo u tom pravcu onda je to opet izmisljotina nekih zluradih medija i to nekog novinara iz njihovih redova koji niti zna za tu ustavnu odredbu niti ga je to interesovalo, cilj je uneti pometnju jer iza ove vesti niko zvanicno ne stoji.

 3. Pitanje Kosova je drzavno pitanje i obavaza politicara ,oni su duzni da brane teritorijalni integritet zemje USTAV ih obavezuje.Ko sada pere ruke i prebacuje ovako vazno drzavno pitanje na referendum!!!

 4. Izgleda da i nova i stara Vlada i Predsjednistvo misle da u Srbiji zive zombiji. Ovi prethodni, zuti, ocigledno su glasove na izborima shvatili kao ovjerenu potvrdu da Kosmet i vaskoliku Srbiju smatraju svojom prcijom i rasparcavaju ih i prodaju po nahodjenju. Ovi novi ocigledno nisu toliko drski, ali su istovremeno toliko plasljivi da na dnevni red iznose notorne gluposti kao nekakv referendum za dilemu Kosovo ili EU?! Kako neko moze da u isti kos stavlja ovako oprecne stvari i istovremeno pita narod sta misli o tome, osim ako ne misli da srpski puk nije nista drugo do stado blejavih ovaca spremnih za strizu?

 5. Predseniče Srbije, ne morate proveravati putem referenduma volju gradjana. Budite SIGURNI da bi većina bila za nepovredivost granica države. Slobodno im recite da vam ne postavljaju takav uslov, ne samo zato što je protiv ustava države čiji ste predsednik, ne samo što to garantuje i medjunarodno pravo nego što vi to i ne želite. Budite sigurni da će Vas i više ceniti ali vam to neće reći. Ako se i neko usudi da potpisom da saglasnost bio bi to jedan od najvećih zločina prema ovom narodu i prevazišao sramotu koju je nanela ŽUTA koalicija u prethodnih dvanaest godina.

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *