18. septembar – Moguć referendum: Evropa ili Kosovo

Državna platforma za politiku prema Kosovu i Metohiji biće formulisana krajem septembra, odmah posle zasedanja Generalne skupštine UN – saznaju “Novosti”.

Kako nam je rečeno, državni vrh je potpuno svestan da je politika – i Kosovo i EU – praktično udarila u zid posle nemačkog zahteva da Srbija uspostavi dobrosusedske odnose sa Kosovom.

Ukoliko se bude ogoljeno ispostavljao uslov da Srbija faktički prizna Kosovo da bi nastavila evropske integracije, nije isključeno da se u našoj državi raspiše referendum sa pitanjem – Kosovo ili Evropa – potvrđeno nam je i u Vladi i u Predsedništvu.

Jer, kako nam je rečeno, o takvoj dilemi, koja bi odlučivala o odbrani Ustava i teritorijalnog integriteta i strateškog državnog pravca sa druge strane, mogli bi da odluče samo građani Srbije.

Očekuje se da, odmah posle GS UN, predsednik Srbije Tomislav Nikolić okupi političke prvake vlasti, opozicije i vodećih državnih institucija kako bi se usaglasila zajednička politika prema velikim izazovima koje čekaju državu.

Opozicija očekuje da dobije poziv od Tomislava Nikolića:

PIPAJU PULS VELIKIM SILAMA PREMA našim informacijama, vladajuće stranke će, već početkom oktobra, inicirati široke konsultacije kako bi se uspostavio nacionalni konsenzus za buduće poteze prema južnoj srpskoj pokrajini. Pre toga, u kuloarima UN na Ist Riveru naši državnici će pokušati da opipaju puls svetskih sila kada je u pitanju politika Srbije prema Kosovu i Evropskoj uniji.

– Srbija u vreme prošle vlasti nije imala ovakve zahteve od zemalja Evropske unije. Očekujemo da vlast formuliše politiku koja će da odgovori na ove izazove. Kao opoziciona stranka, još nismo imali pozive od vladajuće garniture da razgovaramo o ovoj važnoj državnoj temi – rekao nam je Borko Stefanović, funkcioner DS i bivši šef pregovaračkog tima za Kosovo.

Petar Petković, portparol DSS, rekao nam je da su nemački zahtevi dobar povod da se u Srbiji povede ozbiljna i odgovorna rasprava da li Srbija treba da proglasi političku neutralnost ili treba da nastavi evropske integracije:

– Nemoguće je da se više izbegava ta rasprava. Već i sam Zapad sve više pominje priznavanje Kosova kao uslov. Smatramo da je u najboljem interesu da Srbija proglasi političku neutralnost.

Izvor: Novosti

5 komentara

  1. Ići na referendum je zadnji čin potvrde za evropsku politiku koju
    je DOSOVSKA politika vodila prema KOSMETU. Doveli su građane
    Srbije u bolesno psihičko stanje nacije Srpske G. Predsedniče VI
    imate mandatat za celu teritoriju države Srbije,Ako je narod
    bolestan i doveden na rub propasti on nemože razumnu odluku doneti.Vaša je dužnost da povratite poverenje građane Srbije u sebe u državu da se može živeti pristojno iako nisi član EU ili bilo
    koje organizacije. Razumeli smo VAŠU posetu prijateljskoj Rusiji
    i njihovoj materijalnoj pomoći, sačekajmo da osetimo te polodove
    saradnje sa Rusijom.Nemačka je moćna ekonomija i tu nađimo saradnju Srbiji više ništa i netreba.Kada nacija srpska prezdravi
    moći će rešti i pitanje KOSMETA bolesna nemože ,tražite lek u saradnji sa Rusijom tada će VAS poštovati i NATO IMPERIJA.

  2. Jedini moguci referendum je moguc samo uz pitanje hocemo li u EU ili ne. Sto se tice Kosova ne treba ga uopste uvlaciti u kontekst sa referendumom za pristupanje u EU jer je to neotudjivi deo Srbije i po ustavu kao takav nemoze biti predmet izjasnjavanja. Ako predsednik i podpredsednici vlade negiraju da je razmisljanje uopste islo u tom pravcu onda je to opet izmisljotina nekih zluradih medija i to nekog novinara iz njihovih redova koji niti zna za tu ustavnu odredbu niti ga je to interesovalo, cilj je uneti pometnju jer iza ove vesti niko zvanicno ne stoji.

  3. Pitanje Kosova je drzavno pitanje i obavaza politicara ,oni su duzni da brane teritorijalni integritet zemje USTAV ih obavezuje.Ko sada pere ruke i prebacuje ovako vazno drzavno pitanje na referendum!!!

  4. Izgleda da i nova i stara Vlada i Predsjednistvo misle da u Srbiji zive zombiji. Ovi prethodni, zuti, ocigledno su glasove na izborima shvatili kao ovjerenu potvrdu da Kosmet i vaskoliku Srbiju smatraju svojom prcijom i rasparcavaju ih i prodaju po nahodjenju. Ovi novi ocigledno nisu toliko drski, ali su istovremeno toliko plasljivi da na dnevni red iznose notorne gluposti kao nekakv referendum za dilemu Kosovo ili EU?! Kako neko moze da u isti kos stavlja ovako oprecne stvari i istovremeno pita narod sta misli o tome, osim ako ne misli da srpski puk nije nista drugo do stado blejavih ovaca spremnih za strizu?

  5. Predseniče Srbije, ne morate proveravati putem referenduma volju gradjana. Budite SIGURNI da bi većina bila za nepovredivost granica države. Slobodno im recite da vam ne postavljaju takav uslov, ne samo zato što je protiv ustava države čiji ste predsednik, ne samo što to garantuje i medjunarodno pravo nego što vi to i ne želite. Budite sigurni da će Vas i više ceniti ali vam to neće reći. Ako se i neko usudi da potpisom da saglasnost bio bi to jedan od najvećih zločina prema ovom narodu i prevazišao sramotu koju je nanela ŽUTA koalicija u prethodnih dvanaest godina.

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *