12. септембар – Русија ће одобрити кредит Србији за попуну буџета

СОЧИ – Русија ће одобрити кредит Србији да попуни празнину у буџету и омогући да се плате и пензије редовно исплаћују, сазнао је Танјуг у дипломатским круговима. То је један од резултата разговора председника Русије Владимира Путина и председника Србије Томислава Николића, данас поподне у Сочију.

Николић и Путин сагласили су се да Уједињене нације треба да имају примарну улогу у решавању питања Косова, а шеф руске државе је прецизирао да решење треба тражити на основу Резолуције 1244.

“Србија је суочена са укидањем надгледане независности Косова. Ушли смо у преговоре са привременим институцијама у Приштини у жељи да наши грађани боље живе, али не можемо да учествујемо у преговорима који учвршћују независност Косова”, рекао је Николић.

Николић је нагласио да Србија не може да дозволи никакву промену стања на Косову силом, јер се, како је подсетио, од силе одустало још 1999. године:

“Ми ништа нећемо радити на силу, али ћемо све радити у оквиру Савета безбедности УН”, поручио је Николић.

Он је додао да је Србија захвална Русији и другим чланицама СБ УН које се не слажу са незаконитом, самопроглашеном независношћу Косова

Николић је додао да у Србији никада неће моћи да победи онај ко би се сагласио са независношћу Косова.

Путин је поновио да је Русија што се тиче Косова привржена очувању примарне улоге УН.

Путин: Сарадњу довести до нивоа стратешког партнерства

Путин је казао да се планира интензивирање руско-српских односа, како би се они у перспективи довели на ниво стратешког партнерства.

“Руско-српски односи се развијају у атмосфери великог поверења и иду узлазном путањом. Планирамо да у перспективи међусобне односе изведемо на ниво стратешког партнерства”, рекао је Путин на конференцији за новинаре после састанка са председником Србије Томиславом Николићем.

Он је истакао да се ради на перспективним темама партнерства две земље, пре свега у сфери трговинско-економске сарадње, а да руске компаније раде пуно у области енергетике.

Путин се заложио за даље јачање сарадње Русије и Србије у енергетској структури и, у том контексту, посебно издвојио пројекат гасовода Јужни ток.

Путин је, одговарајући на питања, истакао да је Јужни ток крупни структурни пројекат у интересу читаве Европе.

“Србија је згодно смештена на транзитном путу и може да одигра позитивну улогу као партнер”, рекао је Путин.

Према његовим речима, руске компаније су такође велике пореске платише у Србији.

“Оне су и највећи инвеститори и највеће пореске платише”, навео је руски председник.

Он је поменуо складиште гаса Банатски двор и рекао да се нада да ће бити и других сличних примера успешне сарадње две земље у енергетици.

“У Србији активно раде Гаспромњефт, Лукојл, а спремни смо да на српском тржишту радимо не само са српским партнерима, него и са европским, ако је могуће”, рекао је он.

Председник Србије је рекао да је убеђен да је отворена потпуно нова ера српско-руских односа, која неће бити заснована само на историјским везама, већ и на обостраној економској користи.

“Односи наших земаља су увек зависили од руководстава, а никада од грађана, који су увек били за што тешњу сарадњу”, казао је он.

“Разговарали смо како да интензивирамо сарадњу како би постигла онолики ниво колики залужују наши добри братски односи”, додао је Николић.

Према његовим речима, било је говора и о пројектима у којима може да учествује и државни и приватни руски капитал, о заједничком наступу на другим тржиштима, али и о политичким односима две државе.

Николић је истакао да се нада да ће до краја године бити отворени радови на скоро 400 километара трасе Јужног тока кроз Србију.

“Надам се да ћемо имати ту радост и част да председник Русије отвори радове”, навео је Николић.

Српски председник је такође рекао да Србија покушава да испуни услове ЕУ и постане њен пуноправни члан, а да Русија у томе не види никакве проблеме за сарадњу.

Према речима Николића, отворена је и нова ера војно-техничке сарадње.

“Наша међувладина комисија имаће велики посао да све наше жеље претвори у пројекте”, казао је председник и додао: “Очекујемо председника Владимира Владимировича у најскорије време”.

Извор: Танјуг, РТВ

Један коментар

  1. MAJKO ROSSIJO SACUVAJ NASU VERU PRAVOSLAVNU I NAS PRAVOSLAVNE…AMIN GOSPODE…

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *