ПЕТАР ПОПОВИЋ: ШТА ЋЕ ДА РАДИ РУСКА ФЛОТА У СРЕДОЗЕМЉУ

Један одред јединица руске Северне флоте (десантни Александар Отраковски, Георги Победоносац и Кандапога, разарачи Јарослав Мудри и Неустрашиви и пратећи танкер) прошао је концем јула кроз Гибралтар, упловио у Средоземље и узео курс ка Сирији и обалама Блиског истока.

Истом одредишту примакла се у међувремену и слична флотила руских црноморских борбених јединица, а и противподморнички Вицеадмирал Кулаков руске Балтичке флоте – све у свему, десет ратних лађа и пратеће бродовље, од чега чак пет десантних с оружјем и маринцима у пуном формацијском саставу.

Да је разлог овог покретања делова Флоте у Медитеран био којим случајем слављенички, с обзиром на 29. јул и 316 година од како је Петар Велики Русији даровао морнарицу – егзерцир би могао имати парадни карактер. Али у околностима крајње трагичним, кад Европа клима главом а Америка, уз садејство Турске, оштри нож и спрема се да черечи Сирију, кад је Вашингтон готов да одобри ликвидацију милион и по сиријских Алавита и планираним грађанским ратом и можда комадањем Сирије пресече нарастајући регионални утицај Ирана, те тиме спасе диктаторске режиме вазала САД у Саудијској Арабији и другде у нафтом богатом Персијском заливу – покрет руских бродова могао би имати сваки други само никако неки јубиларни мотив. Јасно је да Москва жели да се у водама наспрам обала где се то догађа покаже и руска застава. Само, с каквом побудом? И с каквим ишчекиваним епилогом?

Оно што евентуално још могу учинити за Сирију, Русија и Кина чине на терену дипломатском. На терену војном – политика обе силе је да војног хегемона препусте дугорочном исцрпљивању с мање моћним, али бројним пијавицама светског антиамериканизма, злом срећом кобно за народе тог попришта. Овог тренутка за сиријске.

ПЛАНИРАНО И НЕПЛАНИРАНО Питања о задацима експедиције у водама топлих мора завршила су код главнокомандујућег поморских снага вицеадмирала Виктора Чиркова – опширног у објашњењима због ускраћеног одговора на главно питање. Бродови у Средоземљу су у мисији извршења задатака рутинских борбених припрема. Задаци су планирани годину раније, суштина је информације, добијене од вицеадмирала.

Наспрам зоне поморских вежби је Тартус, лука у којој је Сирија Русији још деценијама раније допустила бродски ремонт и попуну залихама горива, мазива, хране и питке воде за бродове у Средоземљу и Аденском заливу. Реферишући о Тартусу, западна штампа га помиње као последњу руску базу негде ван Русије. Али то што Тартус са свега педесет Руса, искључиво сервисне посаде, није интензивније војно запоседнут, на пример стално стационираним ратним лађама, морнаричким авионима и маринцима, не умањује значај стране базе за Москву.

Напротив, без ремонтно-опскрбног центра у Сирији, незамисливи би постали и садашњи све чешћи излети Руса из акваторија Црног мора у Средоземље, Црвено море и чак до врата Адена и Индијског океана.

Дакле, хоће ли Руси, у случају хаоса у Сирији и слома Дамаска запоседнути Тартус и одбранити своје важно пристаниште? Да ли су њихови „десантњики“ ту близу да би можда укрцали и склонили од страдања хиљаде Руса цивила запослених у Сирији? Или Москва..? На таква и слична питања надлежни вицеадмирал каже није планирано. Или, слична одлука у надлежности је највишег руководства земље – те штампа, сабира то што није добила, па уз помоћ званичника који су желели да остану анонимни сугерише сопствене закључке. На пример, о сиријском Рубикону руске флоте и саздању (њене) десантне песнице (буде ли сиријска наоружана опозиција покушала да оствари претњу могућним нападом на руски пункт – руски одговор усијаним главама сиријске опозиције биће одговарајући.

ПОВРАТАК У СВЕТСКА МОРА Оно што у није Москви речено директно, речено је посредно. Поводом годишњице Флоте шеф Русије Путин посетио је Севмаш, у Северодвинску, на обали Белог мора, где је почела градња Кнеза Владимира – четврте нуклеарно наоружане подморнице класе “бореј”. Пред форумом шефова одбране и војне индустрије председник је обелоданио податак о 138 милијарди УСД, одвојених за нове ратне бродове и подморнице током следећих осам година, до 2020.

Реч је о придодавању флоти 51 модерног ратног брода, шеснаест подморница за напад и осам стратешких нуклеарних подморница. Не рачунајући два брода класе „мистрал“ француске израде, све остало бродовље ће бити руски произведено, што ће омогућити Русији да брани своје националне интересе у светском океану, цитиран је Путин.

Случајно или не, говорећи поводом Тартуса, вицеадмирал Чирков поменуо је и географске ширине и дужине мало даље од Сирије – Кубу, Вијетнам и Сејшеле, где Русија наводно има немеру да преговара о успостављању бродског одржавања по моделу примењеном у Тартусу. Док ће се такође реконструисати и припремити руске базе подморничког базирања на Камчатки и у Владивостоку, објавиле су руске РИА новости. Због вести о Куби, Вијетнаму и Сејшелима, РИА новости су у Прес служби ресора одбране оптужене за сензационализам. Ипак, податак није оповргнут од онога који је објавио вест а штампи, без јасних одговора о руској застави пред обалама Сирије, дошао је као логично објашњење зашто се застава развија на доковима Тартуса.

Реч је о оном што каже шеф Русије, говорећи о руским интересима и светском океану. Сједине ли се у једно факта о високим инвестицијама у изградњу јединица Флоте, о јавно саопштеним плановима и о политичким ставовима (Русија неће допустити да се у Сирији понови Либија!, Путин) – остаје да се још прате следећи кораци и дужина руског искорака.

Извор: http://www.standard.rs


5 коментара

 1. Odgovor na vaše pitanje iz naslova (naravno u slučaju da Rusija dozvoli okupaciju Sirije) je: Pokupiće prnje, svoje osoblje i podvijenog repa će da se povuče, a u buduće će da služi za podsmeh celom svetu! To je odgovor na vaše pitanje i zaključak da je “sve što ova velesila fizički može da uradi je da prepusti hegemona da se fizički iscrpljuju na slabijim protivnicima…” Ako mislite da ljaga koji će Rusija da baci na svoja pleća zbog te izdaje Alavita, može da bude manja od koristi, koju će “hegemon” da dobije okupacijom Sirije i izbacivanjem Rusije iz Mediterana… onda smatram da ste navijač “hegemona”. I tu bi bio kraj objektivne komunikacije. Izgubi li Rusija “obraz” u Siriji, svi njeni saveznici će joj javno pljunuti u lice (kao uzbekistan ovih dana…) i okrenuće se “hegemonu” koji se ne libi da ubija za svoje saveznike. Takav “stariji brat” svima treba, a ne kukavna slina, koja samo čuva svoju stražnjicu i govori da zbog “malih” neće da zarati sa jenkijima. Zvuči poznato? Pa to se provlači kroz srž vašeg članka, ta “unapred utvrđena” činjenica da će Rusija po ko zna koji put da proda saveznika i da je ravno samoubistvu pouzdati se u nju. Po meni, Sirija je Rubikon za Rusiju i ako ispadne da je tačna ova premisa, ne verujem da će u Srbiji da ostane ijedan rodoljub koji neće da pljune na njih! Ja prvi ću javno to da uradim!

 2. Ovaj tekst je izvorno objavljen u Internet časopisu http://www.balkanmagazin.net a ne u Standardu.

 3. Kakva Sirija,vec u Srbiji imate primer “toplog saveznistva”Rusije.Naftna Industrija Srbije je ocigledan primer ponasanja prema saveznicima(u krajnjem slucaju sunarodnicima).Briga o socijalnom stanju Srbije,ce se videti,kad 5 000 ljudi OSTANE BEZ POSLA.Price o tome kako podmaladjuju radnu snagu,ima drugu stranu.Sve novo sto prime ce raditi za POLA PLATE STARIH ZAPOSLENIH.Znaci oborice cenu rada u Srbiji.Time ce uciniti NENADOKNADIVU STETU RADNISTVU SRBIJE.Posle plate u NIS-u od 22 000 din,ko ce svom radniku dati vecu platu??Nije ovo samo problem radnika NIS-a.Nacin na koji se ponasaju u NIS-u,ce dovesti do toga da ce uskoro kupiti i Srbijagas,a onda ce doci na red i EPS,A zatim po osnovu dugova ce dobar deo Srbije biti u njihovom vlasnistvu.PA STA CEMO ONDA KAD “PODMLADE”jedno 60 000 radnika,tj kad ostane bez hleba 200 000 ljudi.To je broj skoro ravan onom,koji je unesrecila,
  HRVATSKA OLUJA.Eto vam perspektive saveznistva sa Rusijom.Nesto ne vidim da trosimo jeftniji benzin,od kako je Rusija kupila NIS.Kupujemo ga isto kao da ga kupujemo od bilo kog uvoznika.Dakle po svetskim cenama,samo plate u NIS-u NISU ni priblizne svetskim.Dakle cene SVETSKE,A PLATE AFRICKE(1 EVRO/SAT).
  Naravno da se to moze u Srbiji,jer ovde nema posla pa je radna snaga jeftina,a NIS ce sve uraditi da bude jos jeftinija.KOJA JE ONDA KORIST OD PRODAJE NIS-a,i saveznistva sa Rusijom???!!

  • E moj Milutine,Milutine pa jesmo li mi izabrali principe trzisne ekonomije,evropskog puta bez alternative.Jedva smo ga prodali Rusima.
   Gde su tvoji zapadni partneri na tenderu da ponude isto ili bolje(Shell,bp itd.)Nigde ih nije bilo a i da su se prevarili i kupili prica bi bila ista.Dokle,dokle se ceka da nesto padne sneba,djabe i bez rada.Gde su zasukani rukavi i sa naporom sacuvano blago Srbije?Na to pitanje ce ti najverovatnije odgovoriti “nekorumpirana” vlada koja je prodala NIS za bud zasto pa cak i probala da ukrade Rusma asets(hotel)Samo napred Milutine u snima davljenika-anti rusifilizma

 4. RUSI MNOGO VOLE RIBOLOV…CAK ZIMI BURGIJOM BUSE LED NA minis 30-stepeni i u toj rupi pecaju ribe…LICNO to gledam na reci MOSKVI godinama…PA VEROVATNO U SREDOZEMLJU RIBA BOLJE GRIZE,,,{KLJUJE}…BBOG RIBALKE ONI TAMO-VEROVATNO….HAHAHAHAHA…doslo vreme dase zna ko kosi a ko pljuje BRUS…PERJOD MAJKO ROSSIJO-SPASI PRAVOSLAVNE I OSTALE KO NE PRIPADA SATANISTIMA I GNEZDU LUDAKA ZVANO VATIKAN…………..AMIN GOSPODE,

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *