01. август – Еулекс прекида претрагу у Жиливодама

ОБИЛИЋ – Еулекс није успео да нађе посмртне остатке тела киднапованих и несталих Срба за коју се сумњало да се налазе на локацији Жиливоде код Обилића, на којој је недавно избио пожар, изјавио је координатор Удружења породица киднапованих и несталих са Косова и Метохије Милорад Трифуновић и изразио сумњу у такав исход.

“Представници раније УНМИК-а, касније и Еулекса су нам причали да је то сигурно, да имају изворе са три стране да су на тој локацији тела 26 људи. Страшно сам разочаран, не могу да верујем у то што су рекли, моје једино питање је ако нису тамо где су, да ли су ти људи могли да нестану”, казао је Трифуновић‚ за Танјуг.

Он је навео да ће сутра званично бити завршена претрага на тој локацији, на којој се, као последњи у низу инцидената, десио велики пожар средином јула чији узрок још није познат.

“Након тог пожара су копали још три дана и дошли до закључка да тамо нема ништа. Све то наводи на разне сумње, ми не можемо да верујемо да је толико средстава, година рада и труда уложено и да на крају не буде ништа”, казао је он.

Трифуновић је подсетио да је претраживање на локацији Жиливоде неколико пута прекидано у последњих пар година а као разлози су навођени лоши временски услови и обрушавање терена на коме се обављала претрага.

Према његовим речима, иако је било речи од стране Еулекса да се тамо налази 26 тела међу којима и рудара са копа Белаћевац, локација Жиливоде се, како је казао, сутра ставља ‘ад акта’.

Он је рекао да се локација дефинитивно затвара сутра у 11 сати а биће присутни и представници београдске и приштинске комисије за нестала лица.

У Еулексу данас нису могли да дају никакве информације у вези са овим случајем.

Извор: Танјуг, РТВ

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *