Случај Шутановац: Пријава против бившег министра

Пише Екипа „Пиштаљке“

Интернет портал „Пиштаљка“, који је себи у задатак ставио да „истражује злоупотребу службеног положаја у власти, приватним и јавним предузећима и другим институцијама“, наставља истрагу неимарских прегнућа српског министра одбране Драгана Шутановца. „Печат“ је и протеклих недеља пренео текстове о градњи луксузног стамбено-пословног објекта на београдском Врачару, у Скерлићевој 20 („Грађевински послови породице Шутановац“ и „Везивни материјал с Кипра“)

Сарадник „Пиштаљке“ Иван Нинић и главни и одговорни уредник Владимир Радомировић поднели су Агенцији за борбу против корупције пријаву против Драгана Шутановца због изградње објекта у Скерлићевој 20.
Нинић и Радомировић су навели да је оправдан интерес јавности да сазна све околности под којима се ова станоградња реализује и да би то по хитном поступку требало да расветли Агенција за борбу против корупције.
„Недопустиво је да оног тренутка када је откривена министрова станоградња министар у јавност изађе са изјавом да не зна колико ће га коштати инвестиција, нити зна квадратуру стана који гради, али тврди да ће са супругом узети кредит. То отвара питања како је изградња објекта уопште отпочела ако министар до сада није уложио сопствена средстава и ко је уместо њега и његове супруге гарант за финансијско покриће ове инвестиције.
Агенција посебно мора да утврди када и како су министар и његова супруга стекли право својине на по 1/10 стана површине, а у вези са чим постоји и писани траг у списима Секретаријата за урбанизам и грађевинске послове града Београда, односно препис листа непокретности број: 952-412-1638/11, од 8.7.2011. године.
Упитан да ли је пријавио власништво на једној десетини стана до 31. јануара ове године, како закон налаже, министар Драган Шутановац у изјави датој листу ‘Политика’, од 21.6.2012. године, дословце каже: ‘Кроз сувласништво на делу старог објекта стекао сам право да градим. За то нисам дао новац партнерима. Пре него што сам ушао у посао, прошле године сам питао Агенцију за борбу против корупције да ли ме то што сам сувласник дела стана и што ћу да градим обавезује да им то пријавим. Речено ми је да када објекат буде саграђен и купим стан пријавим то до 31. јануара 2013. године и да нисам начинио прекршај.’
У одговору који је сарадник ‘Пиштаљке’ затражио и добио од Агенције за борбу против корупције наводи се да је имовинска карта министра Шутановца доступна на сајту Агенције, што није спорно. Међутим, из имовинске карте министра на коју Агенција упућује, види се да министар закључно са 31.1.2012. године није пријавио власништво над 1/10 стана на Врачару, у улици Скерлићевој број 20, где се тренутно гради стамбено-пословни објекат. То намеће питање да ли је министар својим нечињењем прекршио одредбу члана 27 Закона о Агенцији за борбу против корупције. Ова одредба прописује да ће се затвором од шест месеци до пет година казнити функционер који не пријави имовину Агенцији или даје лажне податке о имовини, у намери да прикрије податке о имовини.
Агенција би требало да утврди и околности под којима се кипарско предузеће ‘Вилаб фарм ЛТД’ из Лимасола појављује као власник 4/10 истог стана са Маријом и Драганом Шутановцем и суинвеститор заједничког пословно-стамбеног објекта на Врачару. Сумња у сукоб интереса је утолико већа ако се зна да је директор предузећа ‘Вилаб фарм ЛТД’ из Лимасола био Радомир Бзик, власник београдске фирме ‘Пејтон медикал’ д.о.о, која је у протекле четири године продавала лекове и санитетски материјал Министарству одбране и Фонду за социјално осигурање војних осигураника.
Само доследном применом закона на све високе функционере могуће је озбиљно сузбијати сукоб интереса, који представља један од основних облика коруптивног понашања у држави и друштву. Случај станоградње министра у Влади Србије Драгана Шутановца је веома комплексан и његово решавање би требало да илуструје политичку независност и јасну опредељеност Агенције за борбу против корупције да се ухвати укоштац са корупцијом у Србији“, наводи се у пријави.
Агенција за борбу против корупције у петак је објавила да је Драган Шутановац на захтев Агенције „лично доставио документацију у вези са инвестирањем у изградњу стана“. „Агенција ће у оквиру својих надлежности наставити даље провере достављене документације“, наведено је на сајту Агенције.

3 коментара

  1. Данко Б. Марин

    Шуле планира НВО активности којима би спрао криминалне,а онаЈ Госпођица се “рукује” да би био ДИСИДЕНТ (к’о татица!) . Имају ти бандити још …

  2. Брига њега за стање у Војсци, битно да он пуни свој џеп. Да можда није г-дин Шунатовац министар инвестиционог улагања. Јадна држава и јадни натрод са оваквим ликовима.

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *