Slučaj Šutanovac: Prijava protiv bivšeg ministra

Piše Ekipa „Pištaljke“

Internet portal „Pištaljka“, koji je sebi u zadatak stavio da „istražuje zloupotrebu službenog položaja u vlasti, privatnim i javnim preduzećima i drugim institucijama“, nastavlja istragu neimarskih pregnuća srpskog ministra odbrane Dragana Šutanovca. „Pečat“ je i proteklih nedelja preneo tekstove o gradnji luksuznog stambeno-poslovnog objekta na beogradskom Vračaru, u Skerlićevoj 20 („Građevinski poslovi porodice Šutanovac“ i „Vezivni materijal s Kipra“)

Saradnik „Pištaljke“ Ivan Ninić i glavni i odgovorni urednik Vladimir Radomirović podneli su Agenciji za borbu protiv korupcije prijavu protiv Dragana Šutanovca zbog izgradnje objekta u Skerlićevoj 20.
Ninić i Radomirović su naveli da je opravdan interes javnosti da sazna sve okolnosti pod kojima se ova stanogradnja realizuje i da bi to po hitnom postupku trebalo da rasvetli Agencija za borbu protiv korupcije.
„Nedopustivo je da onog trenutka kada je otkrivena ministrova stanogradnja ministar u javnost izađe sa izjavom da ne zna koliko će ga koštati investicija, niti zna kvadraturu stana koji gradi, ali tvrdi da će sa suprugom uzeti kredit. To otvara pitanja kako je izgradnja objekta uopšte otpočela ako ministar do sada nije uložio sopstvena sredstava i ko je umesto njega i njegove supruge garant za finansijsko pokriće ove investicije.
Agencija posebno mora da utvrdi kada i kako su ministar i njegova supruga stekli pravo svojine na po 1/10 stana površine, a u vezi sa čim postoji i pisani trag u spisima Sekretarijata za urbanizam i građevinske poslove grada Beograda, odnosno prepis lista nepokretnosti broj: 952-412-1638/11, od 8.7.2011. godine.
Upitan da li je prijavio vlasništvo na jednoj desetini stana do 31. januara ove godine, kako zakon nalaže, ministar Dragan Šutanovac u izjavi datoj listu ‘Politika’, od 21.6.2012. godine, doslovce kaže: ‘Kroz suvlasništvo na delu starog objekta stekao sam pravo da gradim. Za to nisam dao novac partnerima. Pre nego što sam ušao u posao, prošle godine sam pitao Agenciju za borbu protiv korupcije da li me to što sam suvlasnik dela stana i što ću da gradim obavezuje da im to prijavim. Rečeno mi je da kada objekat bude sagrađen i kupim stan prijavim to do 31. januara 2013. godine i da nisam načinio prekršaj.’
U odgovoru koji je saradnik ‘Pištaljke’ zatražio i dobio od Agencije za borbu protiv korupcije navodi se da je imovinska karta ministra Šutanovca dostupna na sajtu Agencije, što nije sporno. Međutim, iz imovinske karte ministra na koju Agencija upućuje, vidi se da ministar zaključno sa 31.1.2012. godine nije prijavio vlasništvo nad 1/10 stana na Vračaru, u ulici Skerlićevoj broj 20, gde se trenutno gradi stambeno-poslovni objekat. To nameće pitanje da li je ministar svojim nečinjenjem prekršio odredbu člana 27 Zakona o Agenciji za borbu protiv korupcije. Ova odredba propisuje da će se zatvorom od šest meseci do pet godina kazniti funkcioner koji ne prijavi imovinu Agenciji ili daje lažne podatke o imovini, u nameri da prikrije podatke o imovini.
Agencija bi trebalo da utvrdi i okolnosti pod kojima se kiparsko preduzeće ‘Vilab farm LTD’ iz Limasola pojavljuje kao vlasnik 4/10 istog stana sa Marijom i Draganom Šutanovcem i suinvestitor zajedničkog poslovno-stambenog objekta na Vračaru. Sumnja u sukob interesa je utoliko veća ako se zna da je direktor preduzeća ‘Vilab farm LTD’ iz Limasola bio Radomir Bzik, vlasnik beogradske firme ‘Pejton medikal’ d.o.o, koja je u protekle četiri godine prodavala lekove i sanitetski materijal Ministarstvu odbrane i Fondu za socijalno osiguranje vojnih osiguranika.
Samo doslednom primenom zakona na sve visoke funkcionere moguće je ozbiljno suzbijati sukob interesa, koji predstavlja jedan od osnovnih oblika koruptivnog ponašanja u državi i društvu. Slučaj stanogradnje ministra u Vladi Srbije Dragana Šutanovca je veoma kompleksan i njegovo rešavanje bi trebalo da ilustruje političku nezavisnost i jasnu opredeljenost Agencije za borbu protiv korupcije da se uhvati ukoštac sa korupcijom u Srbiji“, navodi se u prijavi.
Agencija za borbu protiv korupcije u petak je objavila da je Dragan Šutanovac na zahtev Agencije „lično dostavio dokumentaciju u vezi sa investiranjem u izgradnju stana“. „Agencija će u okviru svojih nadležnosti nastaviti dalje provere dostavljene dokumentacije“, navedeno je na sajtu Agencije.

3 komentara

  1. Danko B. Marin

    Šule planira NVO aktivnosti kojima bi sprao kriminalne,a onaJ Gospođica se “rukuje” da bi bio DISIDENT (k’o tatica!) . Imaju ti banditi još …

  2. Briga njega za stanje u Vojsci, bitno da on puni svoj džep. Da možda nije g-din Šunatovac ministar investicionog ulaganja. Jadna država i jadni natrod sa ovakvim likovima.

    • Nije mi jasno jeli on bio ministar odbrane ili necega drugog.Taj covek je umasan u mnoge druge rabote ????
      U pravu je dansnja vlast sto hoce da se obracuna sa kriminalom.
      U zdravlje svom Srpskom narodu.

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *