S-500: snažno jačanje ruske protivavionsko-kosmičke odbrane

Oružane snage Rusije dobijaju prve protivavionske raketne komplekse S-500 2013. godine. Ovo je, kako saopštava agencija Interfaks, izjavio vrhovni komandant ratnog vazduhoplovstva Rusije General-major Viktor Bondarev. Eksperti već odavno izražavaju različite pretpostavke o tome koje tehničke karakteristike može da poseduje ovaj tajanstvei i supersnažni kompleks. Ali jednoglasni su u tome da će on ozbiljno ojačati moć ruske protivavionsko-kosmičke odbrane.

Ranije se očekivalo da će razrada sitema biti završeno 2015. godine, a možda i da će zakasniti dve godine. Po mišljenju vojnog eksperta Viktora Jesina:

Govoriti o konkretnim parametrima ovog kompleksa nije moguće, pošto ovi podaci nisu objavljeni. Pošto je to nova razrada, treba očekivati da će mogućnosti ruske protivavionsko-kosmičke odbrane biti bitno uvećanje. Ali ako se kompleks pravi tako ubrzano, nekakav globalni proboj u sredstivma PVO neće biti moguć. Očigledno to će biti bitno poboljšane taktično-tehničke karakteristike koje poseduje kompleks S-400.

Prema informacijama iz otvorenih izvora na Internetu, S-50 je nova, peta generacija protivavionskih raketnih sistema. U njima treba da bude primenjen princip odvojenog rešavanja zadataka uništavanja balističkih i aerodinamičkih ciljeva. Osnovni zadatak kompleksa je borba protiv bojevih raketa srednjeg dometa, a u slučaju potrebe i interkontinentalnih balističkih raketa na konačnim delovima putanje i u određenim predelima srednjih delova. Verovatno će S-500 biti kompaktniji i sa većom sposobnošću manevrisanja u donosu da postojeće komplekse S-400 Trijumf. Sistem S-500 će dobiti snažniji radar, koji je u stanju da pronalazi ciljeve na razdaljini do 800-900 kilometara, ističe zamenik direktora Instituta za političku i vojnu analizu Aleksandar Hramčihin:

Ako se rukovodimo onim što se o njemu govorilo, to je strateški kompleks. A govorilo se da on može da obara sve što leti, sve do bojevih glava interkontinentalnih raketa i čak satelita na niskim orbitama. Ako ovaj sistem bude tako odličan, on će osigurati stratešku PRO u najmanju ruku onog regiona u kojem je postavljen.

U tom kontekstu pretpsotavke da u protivraketnom delu S-500 može da bude unificiran sa sistemom PRO Moskve Amur deluju vrlo povoljno. Pitanje je koliko brzo će biti rešen ovaj zadatak. Viktor Jssin smatra da u naredne 2-3 godine to teško da će uspeti. Ovo se može ostvariti najranije za 17-18 godina.

Na taj način sistem S-500 ozbiljan je odgovor na one opasnosti i izazove koji će biti aktualni za Rusiju od strane vazdušno-kosmičkih sredtava napada mogućeg protivnika. On je napravljen uz korišćenje naprednih inovacija u oblasti elektornike, i, naravno, novih raketa koje mogu da pogađaju ciljeve, između ostalog i u bliskom kosmosu.

Izvor: Glas Rusije

4 komentara

  1. Pa izgleda i da je neko, ko se pita u Rusiji, konačno shvatio, da je ključna 2015. godina! Izuzetno je važno što se “plan” kompletiranja naoružanja svih jedinica ruske armije pomerio za 5 godina! Mrtva trka jenki agresora i potpunog opremanja Rusije za odbranu i kontraudar je već započela i trajaće. Videćemo kako će to da se razvija, mada sam ubeđenja da Majka Rusija više ne sme da odstupa ni za jotu! Primer Sirije je evidentan, mada se nadam i da će nas Srbe da stave pod svoj nuklearni kišobran… Mi Srbi bi znali da cenimo takav gest (za razliku od njihovih bivših “saveznika” iz varšavskog pakta). Ubeđen sam da je interes obostran i da bi Srbija bila najpouzdanija radarska i raketna osmatračnica i predstraža protiv zapadnih zločinaca. Sa povećom eskadrilom u Nišu ili Lađevcima, jenkijima bi planovi opkoljavanja Rusije sa jugoistoka potpuno propali, a mi bi dobili neophodni predah da se preustrojimo i počistimo izdajnički ološ.

  2. PERJOD MAJKO ROSIJO…SPASI PRAVOSLAVNE.A SATANISTIMA TREBA SLOMITI ZUBE.HVALA TI GOSPODE PROBUDIO si VELIKOG MEDVEDA===PUTIN…SPASITELJ PRAvoslavnih.KRAJ SATANISTIMA JE 2015….poklace se se medju sobom…BICE TO PRAVI FILM-ISTINE….DOCEKACEMO AKO BOG DA….AMIN BOZE,,,,,,,,,,,,,,,,,,

  3. Ovo je Teleforce. Srbin, Nikola Tesla nije voleo ratove.
    Njegova ideja je bila da spreci sve osvajacke ratove i napravio je masinu koja ce to zaustaviti. Amerikanci vec imaju male varijante tih “topova” mislim da Rusi imaju vece varijante. U zdravlje.

  4. Prokleti ameri imaju samo jedan posto RUSKOG znanaj i imanja i to su pokrali ili dobili na šiunski način. Neće RUSI da se hvališu jer nisu debili kao ameri koji samo kopiraju od drugih i hvale se da nešto imaju, da imaju prokletstvo i ološ na vlasti koje apsolutno ne briga sopstveni narod zato ih šalj za par dolara kao topovsko meso po drugim manje razvijenim državama. Jedinstven primer zašto kopneno nisu intervenisali u Jugoslaviji ili u bilo kojoj njenoj bivšoj republici. Kukavice i zlotvori mućci pokvareni smrdljivi, ološ, debili, manijaci zločinci, krvnici, drogiranci.

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *