С-500: снажно јачање руске противавионско-космичке одбране

Оружане снаге Русије добијају прве противавионске ракетне комплексе С-500 2013. године. Ово је, како саопштава агенција Интерфакс, изјавио врховни командант ратног ваздухопловства Русије Генерал-мајор Виктор Бондарев. Експерти већ одавно изражавају различите претпоставке о томе које техничке карактеристике може да поседује овај тајанствеи и суперснажни комплекс. Али једногласни су у томе да ће он озбиљно ојачати моћ руске противавионско-космичке одбране.

Раније се очекивало да ће разрада ситема бити завршено 2015. године, а можда и да ће закаснити две године. По мишљењу војног експерта Виктора Јесина:

Говорити о конкретним параметрима овог комплекса није могуће, пошто ови подаци нису објављени. Пошто је то нова разрада, треба очекивати да ће могућности руске противавионско-космичке одбране бити битно увећање. Али ако се комплекс прави тако убрзано, некакав глобални пробој у средстивма ПВО неће бити могућ. Очигледно то ће бити битно побољшане тактично-техничке карактеристике које поседује комплекс С-400.

Према информацијама из отворених извора на Интернету, С-50 је нова, пета генерација противавионских ракетних система. У њима треба да буде примењен принцип одвојеног решавања задатака уништавања балистичких и аеродинамичких циљева. Основни задатак комплекса је борба против бојевих ракета средњег домета, а у случају потребе и интерконтиненталних балистичких ракета на коначним деловима путање и у одређеним пределима средњих делова. Вероватно ће С-500 бити компактнији и са већом способношћу маневрисања у доносу да постојеће комплексе С-400 Тријумф. Систем С-500 ће добити снажнији радар, који је у стању да проналази циљеве на раздаљини до 800-900 километара, истиче заменик директора Института за политичку и војну анализу Александар Храмчихин:

Ако се руководимо оним што се о њему говорило, то је стратешки комплекс. А говорило се да он може да обара све што лети, све до бојевих глава интерконтиненталних ракета и чак сателита на ниским орбитама. Ако овај систем буде тако одличан, он ће осигурати стратешку ПРО у најмању руку оног региона у којем је постављен.

У том контексту претпсотавке да у противракетном делу С-500 може да буде унифициран са системом ПРО Москве Амур делују врло повољно. Питање је колико брзо ће бити решен овај задатак. Виктор Јссин сматра да у наредне 2-3 године то тешко да ће успети. Ово се може остварити најраније за 17-18 година.

На тај начин систем С-500 озбиљан је одговор на оне опасности и изазове који ће бити актуални за Русију од стране ваздушно-космичких средтава напада могућег противника. Он је направљен уз коришћење напредних иновација у области електорнике, и, наравно, нових ракета које могу да погађају циљеве, између осталог и у блиском космосу.

Извор: Глас Русије

4 коментара

  1. Pa izgleda i da je neko, ko se pita u Rusiji, konačno shvatio, da je ključna 2015. godina! Izuzetno je važno što se “plan” kompletiranja naoružanja svih jedinica ruske armije pomerio za 5 godina! Mrtva trka jenki agresora i potpunog opremanja Rusije za odbranu i kontraudar je već započela i trajaće. Videćemo kako će to da se razvija, mada sam ubeđenja da Majka Rusija više ne sme da odstupa ni za jotu! Primer Sirije je evidentan, mada se nadam i da će nas Srbe da stave pod svoj nuklearni kišobran… Mi Srbi bi znali da cenimo takav gest (za razliku od njihovih bivših “saveznika” iz varšavskog pakta). Ubeđen sam da je interes obostran i da bi Srbija bila najpouzdanija radarska i raketna osmatračnica i predstraža protiv zapadnih zločinaca. Sa povećom eskadrilom u Nišu ili Lađevcima, jenkijima bi planovi opkoljavanja Rusije sa jugoistoka potpuno propali, a mi bi dobili neophodni predah da se preustrojimo i počistimo izdajnički ološ.

  2. PERJOD MAJKO ROSIJO…SPASI PRAVOSLAVNE.A SATANISTIMA TREBA SLOMITI ZUBE.HVALA TI GOSPODE PROBUDIO si VELIKOG MEDVEDA===PUTIN…SPASITELJ PRAvoslavnih.KRAJ SATANISTIMA JE 2015….poklace se se medju sobom…BICE TO PRAVI FILM-ISTINE….DOCEKACEMO AKO BOG DA….AMIN BOZE,,,,,,,,,,,,,,,,,,

  3. Ovo je Teleforce. Srbin, Nikola Tesla nije voleo ratove.
    Njegova ideja je bila da spreci sve osvajacke ratove i napravio je masinu koja ce to zaustaviti. Amerikanci vec imaju male varijante tih “topova” mislim da Rusi imaju vece varijante. U zdravlje.

  4. Prokleti ameri imaju samo jedan posto RUSKOG znanaj i imanja i to su pokrali ili dobili na šiunski način. Neće RUSI da se hvališu jer nisu debili kao ameri koji samo kopiraju od drugih i hvale se da nešto imaju, da imaju prokletstvo i ološ na vlasti koje apsolutno ne briga sopstveni narod zato ih šalj za par dolara kao topovsko meso po drugim manje razvijenim državama. Jedinstven primer zašto kopneno nisu intervenisali u Jugoslaviji ili u bilo kojoj njenoj bivšoj republici. Kukavice i zlotvori mućci pokvareni smrdljivi, ološ, debili, manijaci zločinci, krvnici, drogiranci.

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *