Никола Милованчев: Председавање Генералном скупштином УН или зар је Србија шест пута богатија од Швајцарске ?

Клика која већ годинама уништава земљу Србију нашла је нову играчку за њено даље пустошење: председавање Вука Јеремића у Генералној скупштини УН 2012/13 годину. Обогаљену, опустошену, осиромашену Србију они и даље виде као краву музару својих личних интереса. Да ли је Србија довољно богата да председавање Генералном скупштином УН плати седам милиона долара, шест пута више од Швајцарске, која је председавала пре две године ?

С обзиром да је Швајцарац Јозеф Даис (Joseph Deiss) председавао 65. Генералном скупштином 2010/2011 гoдине, потражио сам међу документима парламента Швајцарске конфедерације одговор на питање колико је ту државу коштало председавање у УН. Нема ту никакве енигме: Швајцарска је демократска држава са транспарентним финансијама и све је могуће наћи преко интернета.Питање колико ће коштати председавање Генералном скупштином поставио је Валтер Вобман (Walter Wobmann) из швајцарске Народне странке, на 6. седници Националног савета Швајцарске, дана 20. септембра 2010. Да кажемо успут: Народна странка је највећа политичка партија у Швајцарској и доследно се залагала за суверенитет Србије над Косметом, али није успела да спречи швајцарско признање Косова јер нема апсолутну већину.

Као што доликује свакој уређеној парламентарној земљи, Вобман је одговор добио на истој седници, истога дана. Трошкови су наведени прецизно, по појединим поставкама а укупно је председавање коштало 1.200.000 франака (по садашњем курсу нешто мање од 1.200.000 долара). Погледајмо, које су поставке трошковника: Даис – без плате, добровољно. И зашто би уосталом примао плату кад је све друго плаћено о трошку државе; ваљда родољуб треба нешто и да допринесе својој Отаџбини, макар Швајцарска била и врло богата држава.

За смештај, путовања и друге трошкове г. Даиса, Швајцарска је наменила 240.000 франака за годину дана! Много скромније, од апетита Вука Јеремића. У уреду председавајућег радило је пет службеника. Ваљда су радне навике Швајцараца боље па могу исти посао да ураде и са мањим бројем службеника од Јеремића и његових сарадника. Од тих петоро службеника, Швајцарци су двоје главних ангажовали из реда својих службеника у УН: шефа штаба и његовог заменика и тако су две највеће службеничке плате исплатили из трошка УН.

Наредна два службеника прераспоредили су из Министарства спољних послова Швајцарске, као интерни трансфер. Ове две позиције коштале су у УН 160.000 франака за плату по службенику и по 100.000 за трошкове најма стана и друге трошкове – укупно дакле 520 000 франака. Отворено је једно ново радно место и оно је коштало 270.000 франака, укључујући превоз, најам стана итд. Сви други трошкови превоза, најмова, укључујући и трошкове живота у Њујорку предвиђени су у износу од 170.000 франака, уз напомену да су трошкови живота у том граду врло високи!

Ово швајцарско председавање завршило се прошле године, 2011. Да ли упропаститељи Србије мисле да је Србија много богатија од Швајцарске ? Не, нису они тако глупи, они само желе да исцрпу и оно мало што је остало, да нанесу још једну штету интересима грађана Србије а још једном напуне џепове „заслужних“ појединаца.

Јермић је разговарао 3. јула у Берну са  Дајсом . Да ли га је питао о трошковима председавања и да ли је шта научио? Сумњам али дозволимо и изненађење. Можда ће се и  Јеремић одрећи своје плате у корист Србије, а друге трошкове смањити на ниво швајцарског председавања.  Ако он то неће, нови сазив скупштине и нова влада морају уштедети грађанима Србије тих шест милиона долара.

Извор: http://www.pravda.rs

Један коментар

  1. Neki Srpski novinari i politicari broje cente a ne dolare; pare a ne dinare. Hrvati potrosise $50,000,000 na propagandu i resise se Srpske Krajine, siptari trose milione i potrosice jos (mislim da su presli $200,000,000 marku) i na dobrom su putu da naprave veliku albaniju. Srpski politicari ne trose na propagandu, oni uzmu pare od Srbije i od siptara i rade propagandu za siptare. Sta su crkavi $7,000,000 za Srbiju? Da je Srbija potrosila polovinu od onog sto su “demokurati” ukrali, Kosovo i Metohija bi bila pod kontrolom Srbije a ne UN, i ne bi bilo 1,000,000 ljudi bez posla. Uzdravlje.

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *