Готам сити

Пише Александар Ђаја

У Ђиласовом „Готам Ситију“ наставља се и продубљује терор против локалног становништва…

„Ивицу и Марицу“, „Црвенкапу“, „Пепељугу“, бајке с којима су одрастале генерације деце, родитељи у Енглеској избегавају да читају својим малишанима, сматрајући да садрже превише страшних и „непримерених“ описа. Половина од њих каже да не би никада читала свом детету „Црвенкапу“, ни „Ивицу и Марицу“, јер би га расплакао призор вука који прождире баку, односно родитеља који напуштају децу у шуми. „Одрасли су у стању да разумеју невиност бајки, али би петогодишње дете бујне маште могло причу да схвати дословно“, изјавио је листу „Дејли мејл“ аутор студије Стив Хорнси.
Међутим, још се није догодило да на приказивању филма „Црвенкапа“ или „Снежана и седам патуљака“ манијакални убица побије 12, а рани 60 људи!

ЖИВОТ КРХАК, А ВРЕМЕ ВРЕДНО

[restrictedarea]

Филмска индустрија, као и читава америчка јавност у шоку су због масакра који се догодио пре недељу дана у једном биоскопу у предграђу Денвера, током пројекције најновије мрачне филмске бајке о Бетмену и Готам Ситију, под насловом „Успон мрачног витеза“, када је извесни Џејмс Холмс починио крвави масакр, ушавши у салу наоружан са више комада оружја, димних бомби, са панциром и гас маском на лицу и отворио насумичну паљбу по гледаоцима у сали! Убица, који је тако на најтрагичнији начин демантовао споменуту ступидарну студију о „опасним класичним бајкама“, током саслушања је рекао да је он, заправо, „Џокер“, који жели да уништи Бетмена! Иначе, осим једног прекршаја у саобраћају, Холмс није имао других сукоба са законом.
Једино, што је живео у земљи у којој је насиље одавно постало најпрофитабилнији извозни производ! Разуме се, амерички  председник Барак Обама је одмах изјавио да је „шокиран и тужан“ због ове трагедије и позвао нацију да буде јединствена. Али, у чему јединствена? Да неће америчка администрација и овај злочин да припише некој малој земљи, без добре противваздушне одбране и атомског оружја, не би ли је напала зарад „увођења демократије и грађанских слобода?“ Обама је још додао: „Овим видимо колико је живот крхак, наше време на овом свету је ограничено и зато веома вредно“… Да ли је вредно само за њега, његову породицу, Америку и америчке грађане – или и за народе Ирака, Либије, Ирана,  Афганистана, Пакистана, Сирије… или Србије из 1999. године, коју су амерички авиони два и по месеца засипали бомбама, из чисте обести и без икаквог политичког разлога?
Али, насиље нису само рат, убијање из ватреног оружја, батинање, пребијање… Једно од облика насиља које можда највише понижава, јесте оно које држава врши према својим суграђанима, безобзирно газећи њихова елементарна грађанска права, застрашујући их и претећи им разноврсним казненим и репресивним методама. Очигледан пример таквог зулума јесте одлазећа власт ДС-а у Србији, која као да је одабрала Београд за свој „Готам Сити“, не би ли казнила непослушне бираче – зато што су у другом кругу председничких избора у већини гласали за кандидата СНС-а Томислава Николића, а не за њиховог бившег „великог драгог вођу“ Бориса Тадића! Оног истог, који чак и данас, као „политички мртвац“, надобудно изјављује за хрватски „Глобус“ како би да је на месту председника Николића отишао у Вуковар и Сребреницу: „Очекујем од Николића да води рачуна о интересима српског народа, што значи да великосрпске идеје морају нестати из његових мисли и речи!“… Ако ово није „великоморонско“ насиље над здравом памећу, онда не знам шта је!

ЏОКЕРОВ НАЈЛУЦИДНИЈИ ПОТЕЗ
Ваљда се због тога у Ђиласовом „Готам Ситију“ наставља и продубљује терор против локалног становништва. Јер, уз већ познате претње „ловцима на људске главе“, односно утеривачима дугова, односно приватним извршитељима, који ће да упадају у станове оних који дугују за „Инфостан“, да им изнесу све што дохвате и скину их до голе коже – и „Електродистрибуција Београд“ се прикључила „Џокеровим пајтосима“. Почела је сада да шаље, на сваких десетак дана, црвене опомене пред искључење, чак и онима чији дуг није већи од неколико хиљада. Али, терор звани „БУС ПЛУС“ несумњиво је „Џокеров“ најлуциднији потез! Максимално слуђујући, после вишегодишње „жуте шок терапије“ већ ионако слуђени народ, он уводи улаз-излаз на „предња-средња-задња врата“, кроз прозор и са крова, кроз ауспух или шофершајбну. Јао, теби, ако уђеш на погрешна врата! Јер, ако те одмах не упуцају на лицу места, у том ћеш аутобусу вечно да останеш, као у лавиринту у Кнососу, бежећи од Минотаура и контролора „БУС ПЛУС“-а, безуспешно покушавајући да побегнеш кроз било која врата – ако у том возилу уопште и постоје! „Ово је стварно постало као терор окупационих снага. На Зеленом Венцу утерују нас кроз предња врата као стоку у тор, поред станице дежура радник ‘БУС ПЛУС’-а у тамно тегет, готово црној мајици, као да је  припадник СС полиције. Код Сајма петнаест контролора кидише на аутобусе, по петоро улази унутра и тражи ‘аусвајзе’, само им још фале шмајсери!“ – јада се једна наша суграђанка.
И тако, од „застрашујућих класичних бајки“, преко Бетмена и „мрачног витеза“, масакра у Америци, терора на грађанима од стране „Инфостана“, ЕДБ-а и „БУС ПЛУС“-а – испричали смо, заправо, причу о насиљу над човеком и његовим свакодневним животом. Насиљу које се данас дешава и у нашем „Готам Ситију“, Београду, где „Џокер“ и „БУС ПЛУС“ интензивно, а поготово после пораза ДС-а на изборима, тероришу становништво метрополе. Што се „Бетмена“ тиче, он још увек чека негде високо, да би раширио своја велика крила, долетео, казнио „зликовце“ и донео жељно очекиван спас и правду. Одакле ће долетети, не знамо, али верујем да је врх „пилона“ новог Моста преко Аде, право место за његово узлетиште. Уосталом, сигурно је тај мост зато и саграђен, јер други разлог дефинитивно не постоји…

[/restrictedarea]

2 коментара

  1. Ovakav tekst koji govori o veoma ozbiljnim, čak tragično opominjujućim stvarima, a, pri tom, prožet humorom pa makar i crnim, može samo da napiše samo moj omiljeni kolumnista „Pečata“, Aleksandar Đaja. Ovoga puta, kroz ovu izvanrednu mini-studiju o nasilju, Đaja nam donosi prikaz suludog sveta, sulude Srbije, Beograda, vlasti, politike… Govori o našoj jadnoj Srbiji i Beogradu, u kojima se prema stanovništvu vrše razni oblici „terora“ zaostali od prethodne „žute kaznene pancir-divizije“ – pri čemu je „Bus plus“ u Beogradu, kruna te bezočne i ponižavajuće stupidarije! Nakon ovoga, Đilas, ako je pismen, može samo da učini dve stvari : da odmah podnese ostavku, ili da se upiše u knjigu srama… Naravno, on neće učini ni jedno ni drugo. Ali, ima ko će mu u tome pomoći!

  2. Biće neverovatno ako se promene mnoge koalicije po opštinama u Srbiji, Novom Sadu – a, ostane u Beogradu Đilasova vlast, koja je načinila najveće štete u Srbiji! Od mažnjavanja silne love za svaku kockicu kojima su popločane samo ulice u strogom centru, preko divljačke i ničim izazvane seče platana u Bulevaru kralja Aleksandra, do čuda od mosta nepoznate cene na potpuno pogrešnom mestu, do “Bus plus” terora koji od Beograđana pravi majmune, samo da bi se obogatili Đilas i njegovi pajtosi, preko neke firme registriovane u Turskoj za 250 evra! Samo se nadam da nije na delu neki “tajni dogovor” između Vučića, Dačića i Đilasa, što bi bio katastrofalan početak za novu Vladu. Neko “tante za kukuriku” Vlast u Beogradu mora da ode – i to prva! – baš kao što je 2008. Dačić promenio stranu i time se i promenilo formiranje skupštinske većine u parlamentu Beograda! Dakle, prvo Beograd, riba od glave smrdi – jer će time nova vlast samo da pokaže snagu i odlučnost! A, što se tiče promena nekih lokalnih pastirskih samouprava na planinama i brdima, to i ne moraju da rade, samo da bi narodu zamazali oči. Narod hoće promene, za to je glasao – i hoće prvo promenu vlasti u Beogradu! Sve ostalo vodi u ponor!

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *