Gotam siti

Piše Aleksandar Đaja

U Đilasovom „Gotam Sitiju“ nastavlja se i produbljuje teror protiv lokalnog stanovništva…

„Ivicu i Maricu“, „Crvenkapu“, „Pepeljugu“, bajke s kojima su odrastale generacije dece, roditelji u Engleskoj izbegavaju da čitaju svojim mališanima, smatrajući da sadrže previše strašnih i „neprimerenih“ opisa. Polovina od njih kaže da ne bi nikada čitala svom detetu „Crvenkapu“, ni „Ivicu i Maricu“, jer bi ga rasplakao prizor vuka koji proždire baku, odnosno roditelja koji napuštaju decu u šumi. „Odrasli su u stanju da razumeju nevinost bajki, ali bi petogodišnje dete bujne mašte moglo priču da shvati doslovno“, izjavio je listu „Dejli mejl“ autor studije Stiv Hornsi.
Međutim, još se nije dogodilo da na prikazivanju filma „Crvenkapa“ ili „Snežana i sedam patuljaka“ manijakalni ubica pobije 12, a rani 60 ljudi!

ŽIVOT KRHAK, A VREME VREDNO

[restrictedarea]

Filmska industrija, kao i čitava američka javnost u šoku su zbog masakra koji se dogodio pre nedelju dana u jednom bioskopu u predgrađu Denvera, tokom projekcije najnovije mračne filmske bajke o Betmenu i Gotam Sitiju, pod naslovom „Uspon mračnog viteza“, kada je izvesni Džejms Holms počinio krvavi masakr, ušavši u salu naoružan sa više komada oružja, dimnih bombi, sa pancirom i gas maskom na licu i otvorio nasumičnu paljbu po gledaocima u sali! Ubica, koji je tako na najtragičniji način demantovao spomenutu stupidarnu studiju o „opasnim klasičnim bajkama“, tokom saslušanja je rekao da je on, zapravo, „Džoker“, koji želi da uništi Betmena! Inače, osim jednog prekršaja u saobraćaju, Holms nije imao drugih sukoba sa zakonom.
Jedino, što je živeo u zemlji u kojoj je nasilje odavno postalo najprofitabilniji izvozni proizvod! Razume se, američki  predsednik Barak Obama je odmah izjavio da je „šokiran i tužan“ zbog ove tragedije i pozvao naciju da bude jedinstvena. Ali, u čemu jedinstvena? Da neće američka administracija i ovaj zločin da pripiše nekoj maloj zemlji, bez dobre protivvazdušne odbrane i atomskog oružja, ne bi li je napala zarad „uvođenja demokratije i građanskih sloboda?“ Obama je još dodao: „Ovim vidimo koliko je život krhak, naše vreme na ovom svetu je ograničeno i zato veoma vredno“… Da li je vredno samo za njega, njegovu porodicu, Ameriku i američke građane – ili i za narode Iraka, Libije, Irana,  Afganistana, Pakistana, Sirije… ili Srbije iz 1999. godine, koju su američki avioni dva i po meseca zasipali bombama, iz čiste obesti i bez ikakvog političkog razloga?
Ali, nasilje nisu samo rat, ubijanje iz vatrenog oružja, batinanje, prebijanje… Jedno od oblika nasilja koje možda najviše ponižava, jeste ono koje država vrši prema svojim sugrađanima, bezobzirno gazeći njihova elementarna građanska prava, zastrašujući ih i preteći im raznovrsnim kaznenim i represivnim metodama. Očigledan primer takvog zuluma jeste odlazeća vlast DS-a u Srbiji, koja kao da je odabrala Beograd za svoj „Gotam Siti“, ne bi li kaznila neposlušne birače – zato što su u drugom krugu predsedničkih izbora u većini glasali za kandidata SNS-a Tomislava Nikolića, a ne za njihovog bivšeg „velikog dragog vođu“ Borisa Tadića! Onog istog, koji čak i danas, kao „politički mrtvac“, nadobudno izjavljuje za hrvatski „Globus“ kako bi da je na mestu predsednika Nikolića otišao u Vukovar i Srebrenicu: „Očekujem od Nikolića da vodi računa o interesima srpskog naroda, što znači da velikosrpske ideje moraju nestati iz njegovih misli i reči!“… Ako ovo nije „velikomoronsko“ nasilje nad zdravom pameću, onda ne znam šta je!

DŽOKEROV NAJLUCIDNIJI POTEZ
Valjda se zbog toga u Đilasovom „Gotam Sitiju“ nastavlja i produbljuje teror protiv lokalnog stanovništva. Jer, uz već poznate pretnje „lovcima na ljudske glave“, odnosno uterivačima dugova, odnosno privatnim izvršiteljima, koji će da upadaju u stanove onih koji duguju za „Infostan“, da im iznesu sve što dohvate i skinu ih do gole kože – i „Elektrodistribucija Beograd“ se priključila „Džokerovim pajtosima“. Počela je sada da šalje, na svakih desetak dana, crvene opomene pred isključenje, čak i onima čiji dug nije veći od nekoliko hiljada. Ali, teror zvani „BUS PLUS“ nesumnjivo je „Džokerov“ najlucidniji potez! Maksimalno sluđujući, posle višegodišnje „žute šok terapije“ već ionako sluđeni narod, on uvodi ulaz-izlaz na „prednja-srednja-zadnja vrata“, kroz prozor i sa krova, kroz auspuh ili šoferšajbnu. Jao, tebi, ako uđeš na pogrešna vrata! Jer, ako te odmah ne upucaju na licu mesta, u tom ćeš autobusu večno da ostaneš, kao u lavirintu u Knososu, bežeći od Minotaura i kontrolora „BUS PLUS“-a, bezuspešno pokušavajući da pobegneš kroz bilo koja vrata – ako u tom vozilu uopšte i postoje! „Ovo je stvarno postalo kao teror okupacionih snaga. Na Zelenom Vencu uteruju nas kroz prednja vrata kao stoku u tor, pored stanice dežura radnik ‘BUS PLUS’-a u tamno teget, gotovo crnoj majici, kao da je  pripadnik SS policije. Kod Sajma petnaest kontrolora kidiše na autobuse, po petoro ulazi unutra i traži ‘ausvajze’, samo im još fale šmajseri!“ – jada se jedna naša sugrađanka.
I tako, od „zastrašujućih klasičnih bajki“, preko Betmena i „mračnog viteza“, masakra u Americi, terora na građanima od strane „Infostana“, EDB-a i „BUS PLUS“-a – ispričali smo, zapravo, priču o nasilju nad čovekom i njegovim svakodnevnim životom. Nasilju koje se danas dešava i u našem „Gotam Sitiju“, Beogradu, gde „Džoker“ i „BUS PLUS“ intenzivno, a pogotovo posle poraza DS-a na izborima, terorišu stanovništvo metropole. Što se „Betmena“ tiče, on još uvek čeka negde visoko, da bi raširio svoja velika krila, doleteo, kaznio „zlikovce“ i doneo željno očekivan spas i pravdu. Odakle će doleteti, ne znamo, ali verujem da je vrh „pilona“ novog Mosta preko Ade, pravo mesto za njegovo uzletište. Uostalom, sigurno je taj most zato i sagrađen, jer drugi razlog definitivno ne postoji…

[/restrictedarea]

2 komentara

  1. Ovakav tekst koji govori o veoma ozbiljnim, čak tragično opominjujućim stvarima, a, pri tom, prožet humorom pa makar i crnim, može samo da napiše samo moj omiljeni kolumnista „Pečata“, Aleksandar Đaja. Ovoga puta, kroz ovu izvanrednu mini-studiju o nasilju, Đaja nam donosi prikaz suludog sveta, sulude Srbije, Beograda, vlasti, politike… Govori o našoj jadnoj Srbiji i Beogradu, u kojima se prema stanovništvu vrše razni oblici „terora“ zaostali od prethodne „žute kaznene pancir-divizije“ – pri čemu je „Bus plus“ u Beogradu, kruna te bezočne i ponižavajuće stupidarije! Nakon ovoga, Đilas, ako je pismen, može samo da učini dve stvari : da odmah podnese ostavku, ili da se upiše u knjigu srama… Naravno, on neće učini ni jedno ni drugo. Ali, ima ko će mu u tome pomoći!

  2. Biće neverovatno ako se promene mnoge koalicije po opštinama u Srbiji, Novom Sadu – a, ostane u Beogradu Đilasova vlast, koja je načinila najveće štete u Srbiji! Od mažnjavanja silne love za svaku kockicu kojima su popločane samo ulice u strogom centru, preko divljačke i ničim izazvane seče platana u Bulevaru kralja Aleksandra, do čuda od mosta nepoznate cene na potpuno pogrešnom mestu, do “Bus plus” terora koji od Beograđana pravi majmune, samo da bi se obogatili Đilas i njegovi pajtosi, preko neke firme registriovane u Turskoj za 250 evra! Samo se nadam da nije na delu neki “tajni dogovor” između Vučića, Dačića i Đilasa, što bi bio katastrofalan početak za novu Vladu. Neko “tante za kukuriku” Vlast u Beogradu mora da ode – i to prva! – baš kao što je 2008. Dačić promenio stranu i time se i promenilo formiranje skupštinske većine u parlamentu Beograda! Dakle, prvo Beograd, riba od glave smrdi – jer će time nova vlast samo da pokaže snagu i odlučnost! A, što se tiče promena nekih lokalnih pastirskih samouprava na planinama i brdima, to i ne moraju da rade, samo da bi narodu zamazali oči. Narod hoće promene, za to je glasao – i hoće prvo promenu vlasti u Beogradu! Sve ostalo vodi u ponor!

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *