25. јул – Српски колачи уместо Тачијеве заставе

За сусрет са косовским званичницима генерални секретар Бан Кимун изабрао такозвану неутралну зону на приштинском аеродрому, оцењује приштинска штампа. На столу између косовске председнице и генералног секретара УН-а уместо застава Косова били колачићи произведени у Србији, пише “Бота Сот”.

Генерални секретар Уједињених нација Бан Кимун игнорисао је симболе и независност Косова, а за сусрет са косовским званичнима изабрао је такозвану неутралну зону на приштинском аеродрому, оцењује приштинска штампа.

“У односу на посете Хрватској, Словенији, Црној Гори и Србији, Бан Кимун је био пажљив и изабрао је место за сусрете на којима нема никаквих државних елемената Косова, које је признала само половина чланица УН, и које још увек није члан УН-а. Бан Кимун се није појавио на заједничким конференцијама за штампу са косовским лидерима, а за сликање са косовском председницом је изабрана просторија за конференције за новинаре”, преноси Коха диторе.

Међутим, како наводи лист, косовска председница је ипак успела да се са генералним секретаром фотографише испред урамљене декларације о независности Косова и фотографије Адема Јашарија, по којем аеродром у Приштини носи име.

Лист Зери је извештај о посети Бан Кимуна насловио “Бан избегава заставу, али не и Адема”, док дневник Бота сот оцењује да је генерални секретар “игнорисао симболе и независност Косова”.

У уводнику дневника истакнуто је “да су пристанком да се састану и сликају са генералним секретаром УН-а без симбола државе Косово, председник и премијер отворено показали да нису у стању да бране своју државу чак и у Приштини, а камоли у Њујорку или Бриселу”.

Бота сот пише да су на столу између косовске председнице и генералног секретара УН-а уместо застава Косова били колачићи произведени у Србији.

Под насловом “Косово 99.”, лист Експрес извештава да је “Бан стигао на Косово у уторак и изабрао да се састане са политичким лидерима на аеродрому уместо у државним институцијама”.

“Бан је посетио верске објекте, састао се са свештеницима и имамом и разговарао о успесима УНМИК-а. Пет година након проглашења независности, Уједињене нације и даље виде Косово као свој протекторат”, истиче Експрес.

Сусрете на “неутралном терену” покушао је да оправда косовски премијер Хашим Тачи, рекавши да је једини разлог за то што Косово није члан УН-а.

Штампа преноси да је Тачи рекао да је место сусрета са Бан Кимуном за њега “техничко питање”, пошто је и он био у пролазу на аеродрому, на путу за  Брисел.

Медији још наводе и детаљ да је Бан Кимун у време Рамазана током посете Синан-пашиној џамији у Призрену седео прекрштених руку и ногу.

Извор: РТС

Један коментар

  1. I ovo pokazuje i DOKAZUJE da KOSOVO moze postati nezavisna siptarska drzava SAMO VELEIZDAJOM SRPSKIH POLITICARA. Cak i ako se na cini nista u odbranu vlastite teritorije, po postojecem medjunarodnom pravu, do fakticke nezavisnosti se ne dolazi.Samo cinjenjem onih radnji koje su radili TADIC i njegovi ZUTI , moglo se doci do fakticke nezavisnosti. NE PONOVILA SE NIKAD VISE OVAKVA SRPSKA VLADA I OVAKAV PREDSJEDNIK poput TADICA.

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *