24. јул – Година од највеће кризе на КиМ

БЕОГРАД – Пре тачно годину дана акција специјалне јединице Косовске полицијске службе РОСУ на административним прелазима Јариње и Брњак и одговор косовских Срба у виду подизања барикада на путевима довели су до највеће кризе на северу Косова у последњих 11 година.
Криза је почела је 25. јула када су јединице Косовске полицијске службе, РОСУ, започеле заузимање административних пунктова Јариње и Брњак.
Локални Срби су одмах реаговали блокадом најважнијих путних праваца.
Дан касније договор шефа преговарачког тима Београда у дијалогу са Приштином Борислава Стефановића и тадашњег команданта Кфора Ерхарда Билера о повлачењу РОСУ са севера Косова и Метохије допринео је смањењу тензија, а на Брњаку и Јарињу су распоређени припадници Кфора из редовног састава Косовске полицијске службе.
Пре тога, у сукобима је повређено више људи, а припадник Росу Енвер Зумбери, који је рањен снајпером у главу у близини Брњака, умро је током вечерии.
Крхки договор и примирје нарушени су већ 27. јула, када је, после информација да Кфор хеликоптерима ка Брњаку и Јарињу пребацује царинике и полицајце албанске националности, стотинак младића са фантомкама на лицу, који су дошли из правца Косовске Митровице, бакљама и молотовљевим коктелима запалила пункт на Јарињу, а Кфор посегао за силом у одбрани своје базе која је, такође, била нападнута.
У овим догађајима група младих људи, која се враћала са запаљеног прелаза Јариње, напала је физички и екипу Тањуга која је извештавала са овог догађаја, и пов редила сниматеље Ђорђа Спасића и Даворина Павловића.
Државни врх Србије је осудио паљење административниг прелаза и упозорио да једнострани потези и насиље не иду у корист српском народу на Косову и Метохији.
Дан касније је и Савет безбедности УН одржао затворене консултације о ситуацији на северу Косова и Метохије.
Након паљења Јариња Кфор и Еулекс затворили су административни прелаз за саобраћај, а истовремено Срби онемогућавају саобраћај до њега постављањем барикаде и крче више алтернативних путева за прелаз у централну Србију.
Представници Владе Србије и Кфора, после 11 дана кризе, постигли су привремени споразум о режиму на административним прелазима на северу Косова.
Стефановић је изјавио да је споразум који је постигнут са командантом Кфора Билером привременог каракатера, да ће важити до 15. септембра, те је позвао грађане да прихвате споразум и поручио им да морају да склоне барикаде, што они нису уважили.
Споразуму је претходило више дана пуних тензија између Кфора и грађана на барикадама, јер су међународне снаге претиле уклањањем барикада, које су Срби штитили телима.
Срби су барикаде поставили на свим путевима који воде са југа ка северу Косова, међу којима је блокиран и главни мост у Косовској Митровици, на чијем прилазу се и дан данас налази барикада.
У међувремену, у више наврата долазило је до сукоба Срба који су нападали пунктове Кфора, најпре крајем септембра, на Јарињу, када су војници употребили гумене метке и ранили више Срба.
Такође до већег окршаја дошло је крајем новембра приликом уклањања барикаде у Јагњеници.
У циљу спречавања акције Кфора грађани су ушли у сукоб са војницима, који су применили сузавац, а потом и гумене метке.
У овој акцији употребљено је и ватрено оружје из којег је повређено више воника Кфора, међу којима најтеже један Аустријанац, који је морао бити пребачен на лечење у домовину.
Исто тако до рањавања више грађана дошло је почетком прошлог месеца у акцији Кфора на уклањању барикада у месту Рударе.
Кфор је у протеклих неколико месеци успео да уклони већину барикада које су Срби поставили.
Остале су још барикаде у северном делу Косовске Митровице – на главном мосту преко Ибра, као и на путу који води до источног моста, затим на путу између Звечана и Косовске Митровице, где се саобраћај одвија по цик-цак систему, као и у Зупчу на путу Косовска Митровица-Рибариће, где Срби дежурају покрај пута, те код Лепосавића.
На путу код места Рударе остао је једино крст насред пута, који су Срби поставили за време блокаде пута.
Уместо барикада на путевима кроз север Косова, на више места, Кфор је успоставио пар својих контролних пунктова.

Извор: Танјуг

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *