Стрипови, ислам и „мисионарска пропаганда“

Пише Зоран Милошевић

Како је исламска идеолошка машина учинила да се стрипови из серије „99“ уврсте међу 20 најутицајних у светској култури

 

Стрипови серије „99“ су најпопуларнији стрипови на Блиском истоку, а почели су да се објављују 2006. године и до сада је продато више од милион примерака. Успеху стрипа допринела је и изградња адекватног тематског парка са суперхеројима – муслиманима, а потом је уследила и оцена утицајног америчког часописа „Форбес“ да су стрипови из серије „99“ међу 20 најутицајних у светској култури.
Ширење ислама уз помоћ стрипова постала је реалност. Прошле године на Универзитету „Харвард“ организован је семинар за цртаче стрипова на тему: „Узнемиреност због ислама и Блиског истока међу Американцима“, а ове, 2012. године, Универзитет „Џорџтаун“ емитовао је преко телевизијске станице „ПБС“ документарни филм „Бам! Бам! Ислам!“ посвећен стрипу под називом „99“.

СВИ „ЗЛИКОВЦИ“ – НЕМУСЛИМАНИ

[restrictedarea]

Број 99 делује невино, безлично, но часопис „Адвик“ и дечја телевизија „Хаб“  овако описују овај број: „Вишенационална група суперхероја се ујединила ради борбе са силама зла. Ови суперхероји створени су од стручњака са Блиског истока и клиничког психолога доктора Наифа ал Мутавија, а у обавези су да се боре да би до максимума увећали своју моћ. Припадници групе су из 99 различитих држава свих седам континената и сваки представља једну од 99 глобалних вредности (као што су мудрост, милосрђе, моћ, вера…)“ Суперхероји су створени тако да „представљају позитивне идоле младих различитих култура које раде заједно у корист мира и благостања“. Истовремено, социолози религије указују на то да је овде реч о исламском карактеру стрипова, јер број 99 изражава исламску концепцију, према којој Бог (Алах) има 99 имена датих у Курану, а свако од њих је једна особина: милосрђе, доброта, светост, спокојност, вера… (код нас, узгред речено, број 99 је познат по екстремистичком „Клубу 99“ из Сарајева, на чијим политичким и геополитичким сесијама учествују и српски званичници, да ли зато што не знаjу о чему се ради?) У основи стрипа су легенде из Средње Азије. Тим хероја-муслимана чине, између осталих, агент из Канаде, становник Лондона пакистанског порекла, конобар из Индонезије, ћерка богатог саудијског бизнисмена и уличар из Португалије, наравно сви исламске вероисповести. Њихов циљ је да се спречи да власт пређе у руке демонских сила.
Цртани филмови које емитује кувајтска телевизија „Тешкел медија група“, на основу стрипа из серије „99“, на пример, засновани су делом на чињеницама, а делом на машти и фантазијама и одлично објашњавају исламски карактер, како стрипа, тако и цртаног филма. Радња почиње 1258. године у време монголске опсаде Багдада. Да би спасао мудрост главни библиотекар града ју је уградио у 99 каменова и разбацао по свету. Хероји су дужни наћи „камен власти“, пре него што то учини главни зликовац. Сваки од хероја је обичан муслиман, који кад дође у контакт са каменом стиче надљудску способност и представља једну од 99 особина Алаха. Група је најјача када се сакупе сви каменови и када се јунаци уједине. Сви суперхероји су муслимани (међу њима нема хришћана, ни будиста, нема ни Јевреја или Хиндуса), додуше, неки од суперхероја муслимана су рођени на Западу (САД и Португалија). Истовремено сви зликовци су, по правилу, немуслимани.
Наиф ал Мутави, аутор овог стрипа, каже да је „створио ове јунаке за децу из исламског света“ надајући се да ће његов рад спасти „генерације муслимана“ и „репутацију ислама“. Чињенички, све у овој серији „99“ наглашава исламску културу и веру. „Њујорк тајмс“ је приметио да су „ови суперхероји специјално створени за младе муслимане, при чему је посебна пажња посвећена добрим делима“, а лондонски „Тајмс“ оцењује да је серија стрипова „99“ објављена да покаже доминацију „традиционалних исламских вредности у односу на хришћанске, јеврејске и атеистичке“.
„Исламска инвестициона банка“ (ради у потпуности на принципима шеријата) уложила је у „Тешкел медија групу“, која продукује наведене стрипове, 15,9 милиона долара и, истовремено, похвалила компанију за „ширење културе и наслеђа ислама“. Укратко, садржаји стрипова серије „99“ и на арапском и на енглеском језику отворено заговарају и пропагирају ислам, како међу муслиманском децом, тако и међу немуслиманском. Аутор стрипова серије „99“ није овде застао, већ је развио и друге послове (стрипови на Интернету, видео игре, а ради и на стриповима у наставцима за новине, као и цртане филмове са јунацима из серије „99“).

БЕТМЕН ПОСТАЈЕ – ГЕЈ
У САД-у неки дечји телевизијски канали су 2011. године откупили права емитовања цртаних филмова из серије „99“, али због притиска (стручне) јавности нису смели  да их приказују. Ипак, исламска идеолошка машина није овим матирана. У школама се ове идеје пласирају уз помоћ уџбеника, додатних материјала, екскурзија, али и споменутих стрипова серије „99“ који су све читанији у америчким основним школама. Проблем је што стрип серије „99“ не стиже само до муслиманске деце, већ и код деце других религија, чиме успешно обавља мисионарску делатност. Но, ту није крај. Љубитељи стрипова се припремају за „дубљу интеграцију Америке са исламским светом“. Наиме, у новој серији стрипова „99“ о Бетмену и Супермену, ови популарни јунаци су примили ислам и више се не боре са комунистима (као приликом „рођења“) него са Монголима, при чему се ослањају само на Алаха. Наиме, позната америчка издавачка кућа стрипова „ДЦ комикс“, благодарећи којој су свет угледали „Супермен“ и „Бетмен“, објавила је да се ради експеримент без преседана у области стрипова. Директор „ДЦ комикса“ Пол Левиц је продао ауторска права својих хероја пројекту „99“, кувајтског психолога и идавача Наифа ал Мутавија. Узгред речено, овде није крај изненађењима, јер се воде преговори са заступницима „другачије сексуалне оријентације“ да се објави и серија стрипова у којима је Бетмен – геј!
Издавачка кућа стропова серије „99“ почела је са дистрибуцијом своје продукције и ван Блиског истока. Тако поред деце Персијског залива и деца Велике Британије, Аустралије, Француске, Шведске могу, однедавно, да читају исламске стрипове из серије „99“ на енглеском језику. Стрип, за страна тржишта ради група писаца и уметника из Саудијске Арабије специјално оформљена за ову прилику. Стрип се, поред Блиског истока, дакле, продаје и у Индонезији, САД-у, Индији, Шри Ланки, Непалу, Бангладешу, Малдивима, а ускоро и у Европи.
У Европи телевизија „Ендемол“, заједно са кувајтском издавачком кућом „Тешкел медија“ снимила је цртани филм на основу стрипова серије „99“. Цртани филмови серије „99“, засновани на исламу, објављени су први пут 2006. године, а написали су их и илустровали стручњаци компаније који су створили и објавили „Спајдермена“, „Супермена“ и „Бетмена“. Ова серија цртаних снима се под руководством британске филијале „Ендемола“, а припрема се у Индији, док ће коначна монтажа бити у Великој Британији. Компанија „Ендемол“ откупила је сва права за емитовање овог цртаног филма на телевизијским станицама, Интернету, ДВД-има итд.
Компанија „Раи медија“ купила је право објављивања стрипа серије „99“ у Француској, а директор компаније у интервјуу новини „Експрес“ је прецизирао да ће бити две различите серије. Једна за муслиманску децу, а друга за немуслиманску, како би се подстакао „супердијалог“. Ово је добро, јер до сада су увек стрипови стизали из Америке и јунаци су спасавали свет. Сада то раде муслимански хероји.

„ИГРАЊЕ СA ВАТРОМ“
У новој серији „Бетмен инкорпорејтед“ за Француску, заменик Бетмена је муслиман по имену Ноћни бегунац (Nightrunner). Бетмен се бори са члановима секте која убија људе различитих убеђења и религија са циљем да изазове нереде у Паризу. Бетмен путује по целом свету тражећи људе способне да заштите било који град. Главни заштитник Париза постаје 22-годишњи Билал Аселах, муслиман-сунит, алжирског порекла и грађанин Француске, који живи у приградском насељу Париза Клиши-Су-Буа.
Билал овако изгледа: васпитавала га је мајка, а оца није познавао. Он и његов друг су се трудили да буду неутрални за време сталних чарки између муслимана и француске полиције. Међутим, када их полиција претуче, сматрајући их за изгреднике, Билал се није супротстављао, док се друг Ариф супротставио и полиција га убија. После тога Билал почиње да се бави паркуром (екстремни вид спорта) и да слуша муслиманског певача Ленија, који га надахњује да обуче костим суперхероја – трико и маску. Све се то догађа када у Паризу поново почињу нереди, које је испровоцирала секта „Златна врата“. У почетку Бетмен није веровао Билалу, чак је помогао да се стрпа у затвор, али се касније уверио да је он добар и ослобађа га, и прима у свој тим, рекавши му да је спасилац Париза.
Коментари социолога и политиколога о овом новом феномену у свету стрипа различити су. Једни са иронијом говоре да су сада већ „уморне“ америчке спасиоце света заменили исламски, и да „нам је само још то недостајало и у овако лудој ситуацији“. Други у свему виде прсте високе политике, јер позитивне коментаре о стриповима серије „99“ дао је чак и амерички председник Барак Обама, рекавши да они воде „дијалогу цивилизација“, те да „исламизација Бетмена и Супермена није могућа без одобрења са врха“. Но, можда се овде ипак ради и о својеврсном „игрању са ватром“, јер како то истиче познати јеврејски аналитичар Данијел Пајпс: „Могуће је да ’99’ одговарају муслиманској деци, но без обзира на подршку, немуслиманску децу не би требало извргавати деловању мисионарске пропаганде овог облика“.

[/restrictedarea]

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *