19. јун – Сведочили да су им бубрези пресађени у Приштини

ПРИШТИНА – Три сведока из Израела на суђењу у случају трговине органима на приштинској клиници “Медикус”, навели су да су агенти израелске компаније “Едгар” налазили људе који су били на дијализи и нудили им да купе бубреге.

Фирма “Едгар” је у власништву Моше Харела, једног од оптужених за трговину људским органима. Органи су вађени и на клиници Медикус у Приштини, а операције је наводно водио турски хирург Јусуф Сонмез.

На суђењу одржаном у понедељак у приштинском Окружном суду сведоци су потврдили да су се операције вршиле у клиници Медикус и са тим у вези поменули турског хирурга и Израелца Моше Харела.

Један сведок, коме је у Приштини пресађен бубрег, рекао је да му је особа под именом “Авигал” рекла да ће трансплантација бити обављена на Косову, и да ће је обавити доктор Јусуф.

“Он (Авигал) ми је рекао да ће ме чекати и када буде готова операција да ће ми телефонирати. Тако је и било. Позвао ме је и рекао да треба да платим 50.000 евра и дао ми је и један број телефона”, испричао је сведок.

“Телефонирао сам Харелу, он је новац пребацио на рачун у Истанбулу. Са њим се никада нисам срео, али сам једном разговарао телефоном. Једини контакт са Моше Харелом је био када сам му пребацио новац. После извесног времена, он ми је рекао да будем спреман да пођем”, казао је сведок.

Рекао је да су се у Медикусу лепо старали о њему, а да се испоставило да је донор бубрега извесна Ана, девојка из Русије или Украјине.

Рекао је да је операцију обавио доктор Јосуф Сонмез.

Према оптужници, у клиници Медикус је 2008. године извршено најмање 30 илегалних вађења и трансплатација бубрега, а Харел је био “мозак” мреже која је проналазила сиромашне даваоце органа.

Блер не зна за трговину људским органима

ЛОНДОН/БЕОГРАД – Тони Блер тврди да као премијер Велике Британије није знао ништа о оптужбама које терете Ослободилачку војску Косова за илегално вађење људских органа током рата из 1999. године, преноси Балканска мрежа за истраживачко новинарство (БИРН).

“Никад нисам чуо за вађење органа и не могу то да коментаришем”, рекао је Блер у Приштини када је упитан за извештај Савета Европе који се појавио 2010. године на ову тему, наводи се на БИРН-овом сајту Балкан инсајт.

У извештају се тврди да је криминална мрежа, повезана са тадашњим челником Ослободилачке војске Косова Хашимом Тачијем – сада премијером Косова – отимала цивиле и продавала њихове органе после завршетка тамошњег рата, 1999. године.

Блер, тада премијер Велике Британије, био је један од најватренијих заговорника НАТО интервенције на Косову 1999. године, чији је резултат био повлачење српских трупа из Покрајине и њено стављање под прелазну управу Уједињених нација.

Извор: Бета

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *