11. јун – Дачић: Неприхватљива влада само са ЛДП, без УРС-а

БЕОГРАД – Лидер Социјалистичке партије Србије Ивица Дачић изјавио је након консултација са председником Србије Томишлавом Николићем да парламентарне већине још нема, да ће наставити разговоре са Демократском странком и још једном нагласио да не жели у владу у којој ће бити само ЛДП, без УРС-а.

Дачић ипак сматра да треба правити компромисе, али не прихвата пртисак који се врши на социајалисте да пристане на владу само са ЛДП због бројке од 126 посланика.”Ми смо за то да они буду у влади, али не и да влада од њих зависи”, рекао ј Дачић након једночасовног разговора у Председништву.

“Је л неко мисли да је владу могуће формирати за два дана”, упитао је Дачић и додао да је “реалност да ДС и УРС неће да праве владу”. Према његовим речима, СПС не може да прави владу са ЛДП због њихове политике према Републици Српској.
“Сложили смо се да ЛДП може да буде у влади, али не да влада зависи од њих. Нама је и УРС прихватљив”, рекао је Дачић и нагласио да социјалисти немају никаких сукоба са ДС него да је таква матемачка политика.

Он је навао да се коалиција окупљена око СПС сагласила са председником државе да је у интересу свих да се влада формира што пре, али да она не сме бити формирана по сваку цену, односно са било ким.

Према речима Дачића, не коче социјалисти састављање владе него за ДС није прихватљив УРС. “Није једноставно направити парламентарну већину – нису само бројке у питању већ и политички програми и за нас би била прихватљива влада у којој би били и УРС и ЛДП”, казао је Дачић.

Дачић је нагласио да је у складу са уставном позицијом председника Републике, разговор био у правцу формирања парламентарне већине и спознаје његових погледа на национална питања, Косово и Метохију…
“Ми нисмо подржали НИколића за председника Републике, већ Тадића, али је избор грађана пао на Николића и ми ћемо сарађивати са њим”, рекао је Дачић.

Прецизирајући због чега не би у владу у којој би био ЛДП, лидер социјалиста је нагласио да је то због њиховог политичког става према Републици Српској и додао да би тешко било направити и договор са напредњацима, јер би то подразумевала подршку Демократске странке Србије која има негативан став о уласку Србије у ЕУ.

“Наша позиција је јасна. Уколико не успеју разговори са ДС, које настављамо можда већ сутра, тек онда ћемо разговарати са другим великим факторима, пре свега са Српском напредном странком”, нагласио је Дачић.

Дачић се рекао да се на СПС врши огроман притисак, истакавши да не жели да се питање формирања парламентарне већине своди
на притисак на коалицију око социјалиста и запитавши: “Шта хоћете, да формирамо владу са било ким?” Дачић је навео да тај процес није једноставан, да га не одређују само бројке већ политички програми, и поручио да треба интензивирати разговоре, доносити одлуке… “Време је да се преломи”, поручио је Дачић.

Дачић је рекао да је информисао Николића о разговорима са ДС и Борисом Тадићем, са којим су постигли договор одмах након парламентатних избора и и са којима ће, како је рекао, покушати да дођу до парламентарне већине.

“Николић нам рекао да је он спреман и да нама да мандат за формирање владе уколико смо способни да обезбедитмоп парламентарну већину и сагласили смо се да је у интересу да се влада формира што пре”, навео лидер социјалсита.

Свакодневно чујем, додао је Дачић, питања колико кошта сваки дан без владе, а ја постављам питања колико кошта дан са владом која није добра. “Је л хоћете да имамо било какву владу”, запитао је Дачић.

Он није желео да коментарише политичику конотацију његове посете Москву, односно питање ко га подржава за премијера, већ је само нагласио да је био трећи пут за редом у Русији на Конференцији за националну безбедност, на којој је учествовало око 60 земаља.

Дачић је открио да су му “многи понудили премијерску функцију”, али да је све одбио јер је са Тадићем направио договор и тек уколико он пропадне социјалисти могу да иду даље. Упитан када очекује да буде формирана нова влада, подсетио је да је теоретски могуиће до септембра, али да је његово мишљење да нема разлога да се толико чека.

Извор: Танјуг

 

Један коментар

  1. “Najbolja udavaca “,DACIC tj. SPS, ce gledati samo da se sto bolje “uda – proda “, i nece puno gledati niti na program ostalih stranaka, a najmanje ce se brinuti za iterese DRZAVE SRBIJE. Da nije tako, ne bi se toliko “zaljepio” za DS koji je SRBIJU “skratio” i ide dalje istim, utabanom stazom.Bude li “mali” vidio “dalje od nosa” napustiti ce brod koji tone (DS), i prikloniti se SNS, sto bi bilo u ovom momentu najbolje za SRBIJU.

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *