Вилијам Енгдал: Пријем у НАТО у супротности са интересима Црне Горе

Унапређењем црногорских и хрватских лука на Јадрану за потребе америчке морнарице (УС Нејви) биће завршена милитаризација Балкана у режији западне војне алијансе, истакао је Фредерик Вилијам Енгдал, истраживач из Центра за глобализацију из Канаде и дугогодишњи анти-НАТО активиста.

Енгдал је у ауторском тексту о проширењу НАТО на Балкан и порукама које ће бити послате са предстојећег самита алијансе у Чикагу, оцијенио да евентуално чланство Црне Горе није добро, и да такву одлуку не треба доносити.

Он је упозорио да се Црна Гора, као и остатак региона, и даље суочава са бројним проблемима, од којих је један, како је нагласио, деценијско бујање албанског екстремизма и пројекат „велике Албаније”.

–Такозвана ОВК (Ослободилачка војска Косова) непрестано позива на „ослобођење” дјелова Црне Горе, Македоније и дјелова сјеверне Грчке – навео је Енгдал.

Он је истакао да бивши црногорски премијер Мило Ђукановић, као и садашњи предсједник косовске владе Хашим Тачи, тешко да могу бити окарактерисани као фигуре регионалне стабилности.

– Ђукановић је имао правне проблеме у Италији, а Тачи био је лични штићеник Клинтоновог државног секретара Медлин Олбрајт током 1990-их, када је имао само 30 година и репутацију гангстера. ОВК су одмах подржали ЦИА и БНД а Тачи је, док је уживао подршку САД, основао „Дреничку групу”, на Косову, то јест криминалну структуру повезану са албанским, македонским и италијанским организованим криминалом, о чему свједочи и извјештај Дика Мартија – указао је Енгдал.
Према његовом мишљењу, одмах након бомбардовања бивше СРЈ 1999. године, Пентагон је зграбио 1.000 хектара земље на Косову у близини границе са Македонијом, и додијелио уговор фирми Халибартон док је некадашњи потпредсједник САД-а Дик Чејни тамо био генерални директор. Ту је касније изграђена једна од највећих америчких војних база у свијету, такозвани Камп Бондстил.

– Пентагон је већ обезбиједио седам нових војних база у Бугарској и Румунији, на Црном мору и сјеверном Балкану, који се користе за војне операције у Авганистану и Ираку. Амерички колосални Камп Бондстил на Косову и коришћење и унапређење хрватских и црногорских лука на Јадрану за Морнарицу Војске САД завршиће милитаризацију Балкана у режији НАТО-а – казао је Фредерик Вилијам Енгдал.

По његовом мишљењу, америчка стратешка агенда за Косово је прије свега војна, а осим тога, ту је и контрола над трговином наркотицима.

– Ипак, примарни фокус САД-а је рад против интереса Русије, ради контроле нафтних токова од Каспијског мора преко Блиског истока у западну Европу. Признавањем косовске независности Вашингтон добија слабу државу коју може у потпуности контролисати. Докле год је Косово био дио Србије, војна контрола је била политички несигурна – закључио је Енгдал.

Извор: http://www.dan.co.me

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *