Службе у Тадићевој служби

Пише Угљеша Мрдић

Бивши председник Републике Србије Борис Тадић, иако више није председник Србије, и даље грубо крши Устав и законе наше државе

 

Судећи према чињеницама до којих је дошла редакција „Печата“, као и на основу изјава опозиционих лидера током ове предизборне кампање, поред прљаве кампање коју су водиле режимске странке догодиле су се и бројне злоупотребе државних функција и ресурса.
Председнички кандидат СНС-а Томислав Николић један је од опозиционих лидера који је директно оптужио бившег председника Србије и лидера ДС-а Бориса Тадића да у кампањи против опозиције користи државну силу и моћ, као и новац грађана Републике Србије.
Да кренемо редом…

УПОТРЕБА СТРАНИХ ДРЖАВА
Поставља се питање у којој се функцији Борис Тадић нашао на недавном потписивању уговора између предузећа „Коридори Србије“ и азербејџанске фирме „Азвирт“ о извођењу радова на деоници Коридора 11 од Љига до Пожеге, о чему је писао „Печат“ у 212. броју. Званично је саопштено да су потписивању уговора, поред директора поменутих предузећа, присуствовали амбасадор Азербејџана Елдар Хасанов и Борис Тадић. Овде је реч о класичној злоупотреби бивше државне функције, али и дипломатских представника у Србији. Најављено је и да ће Тадић последњег дана предизборне кампање, 3. маја, присуствовати свечаном отварању обновљене Бајракли џамије у Београду.
Кирил Кравченко и даље јаше, баш као да је на изборној листи до сада владајуће коалиције у Србији. Генерални директор „Нафтне индустрије Србије“ (НИС) је искористио прилику и у завршници изборне кампање сакупио неколицину функционера до сада владајуће коалиције ДС-СПС и једног председничког кандидата, и потписао спонзорски уговор са нашим великим фудбалским клубом Црвеном звездом. Очекује се да то јавно уради и са ТВ „Б92“, у чијем финансирању учествује НИС. Сујевернији би казали да то може бити веома добар знак, јер како је прошао када је био, по свему судећи, против Владимира Путина, тако ће проћи и на изборима у Србији.
Додајмо податак да су потписивању Меморандума о намерама проширења сарадње између Спортског друштва Црвена звезда, ФК Црвене звезде и компаније „Гаспром“ присуствовали, поред потписника уговора и поменутог Кравченка, и представници Владе предвођени председничким кандидатом Ивицом Дачићем.
У кампањи су се увелико злоупотребљавали спортски брендови као што су Црвена звезда и Партизан, као и пласман наших спортиста на Олимпијске игре у Лондону 2012. године, где готово ниједна олимпијска норма није могла да прође без руковања са неким са изборних листа до сада владајућих странака. Истичемо да су функционери СПС-а Шкундрић и Антић присуствовали потписивању Меморандума са грађевинском компанијом „Нантонг“ из Кине, о реконструкцији стадиона Црвене звезде и изградњи „Звезданог града“.
Такође вреди истаћи и које још Тадић обавља функције. Грађани се варају ако мисле да је он само председник ДС-а и бивши председник Србије. Подсетимо да Тадић званично још није поднео оставке на све функције на које је постављен као председник Републике. Исто важи и за његов Кабинет. Ако је он поднео оставку, а јесте, онда би исто требало да важи и за шефа Кабинета председника Републике Миодрага Микија Ракића и све друге његове саветнике и сараднике у Кабинету. Ракић је на основу те функције и секретар Савета за националну безбедност и шеф Бироа за координацију служби безбедности Србије.
Као што знамо Тадићеву функцију у в.д. стању преузела је председница Скупштине Србије Славица Ђукић-Дејановић, која је сада и в.д. врховног команданта Војске Србије. Тадићу је остављено што директно, што индиректно да управља Саветом за националну безбедност чији је председник, као и када је у питању Национални савет за инфраструктуру. При том не би требало заборавити и његов утицај као председавајућег Скупштине дијаспоре и Срба у расејању. Према закону подношењем оставке на функцију председника, он би морао да поднесе оставку на све функције и Народна канцеларија председника Републике би требало да престане са радом, као и Кабинет председника Републике. Поставља се питање да ли Тадић и његови сарадници уопште читају законе у чијем доношењу су и сами учествовали?

УКИНУТА ПРЕЗЕНТАЦИЈА
Једино што је укинуто када је у питању Борис Тадић је званична презентација председника Републике и то тек после реакције Агенције за борбу против корупције.
Савет за националну безбедност заједно са Бироом за координацију рада служби безбедности обавља одређене послове и задатке из области националне безбедности.
Када је у питању рад Савета, Тадић је направио две озбиљне злоупотребе. Прва је што преко Ракића и других и даље може да употребљава све службе безбедности, а друго што Савет у в.д. стању не може квалитетно да обавља своје активности, као ни Биро за координацију служби безбедности, који би требало да буде стожер одбране безбедности Србије, а не параполитичка организација једног човека и његових сарадника.
Подсетимо и на анализу „Печата“ из 197. броја, под насловом „Реформом против сектора безбедности“, када смо појаснили да ли и даље у опису радног места људи из Савета, а нарочито Ракића, спада и „рад“ са опозицијом, и да ли је прекинута пракса да се безбедносне структуре или функционери мешају у рад опозиционих политичких странака? Да ли се у циљу државне безбедности координира сарадња опозиционих са владајућим странкама, са тајкунима оданих режиму, и одобравање њихових пословних захвата, укључујући, рецимо, и о куповини највећих новинских кућа или застрашују и на разне друге начине осујећују они који другачије мисле? Да ли и даље у безбедносне координације спада и контрола медија и политичко-приватна контрола јавних предузећа?
При том је Тадићева намера да на превременим председничким изборима добије и трећи председнички мандат у супротности са важећим Уставом, чијим је чланом 116, ставом 3, изричито утврђено да „нико не може више од два пута да буде биран за председника Републике“. То је одлично појаснио академик Коста Чавошки.
„Једва да би требало рећи да је Тадић већ два пута биран за председника Републике, те да стога не може за тај државни положај бити биран и трећи пут“.
Да подсетимо и на још два члана Устава које је прекршио Борис Тадић.
У члану 6 Устава Републике Србије, под насловом „Забрана сукоба интереса“ стоји:
„Нико не може вршити државну или јавну функцију која је у сукобу са његовим другим функцијама, пословима или приватним интересима. Постојање сукоба интереса и одговорност при његовом решавању одређују се Уставом и законом“.
У члану 115, под насловом „Неспојивост функција“, стоји да „Председник Републике не може обављати другу јавну функцију или професионалну делатност“.
Подсетимо да је Тадић док је био председник обављао неколико функција, а између осталог и функцију председника ДС-а.

УГРОЖЕНА БЕЗБЕДНОСТ ДРЖАВЕ
Пошто су готово све наше безбедносне службе и институције у в.д. стању, као и Савет за националну безбедност, поставља се питање степена угрожености Републике Србије.
Чињеница је да наше службе готово ништа не чине као одговор на угроженост српског становништва на Косову и Метохији. До које мере је климава безбедносна ситуација говори и то да држава не може да организује изборе на целом простору своје територије, то јест и на Косову и Метохији.
Пошто ни бивши председник Тадић, ни челници безбедносних служби, све заједно са Ракићем, Дачићем и Шутановцем нису ништа урадили у вези са питањем безбедносних ризика, сасвим је логично да све друге стране службе саопштавају да је угрожена безбедност на Космету.
НАТО је због организовања избора у Србији затражио хитно појачање снага на Косову и Метохији. Тако је немачко-аустријски батаљон Оперативне резервне јединице почео да распоређује своје снаге на Косову и Метохији, које ће бројати 550 немачких и 150 аустријских војника.
Шутановац је рекао да је то „добро промишљена активност и изразио очекивање да ће КФОР имати довољно капацитета да спречи било какве инциденте које би неки желели да почине“.
„Дошли смо у ситуацију да је анализом безбедносне ситуације на Косову и Метохији, коју је радио КФОР, утврђено да је потребно да се повећа њихово бројно стање“, рекао је Шутановац.
Зашто се српске службе не баве анализом безбедносне ситуације на јужном делу територије Републике Србије – Космету? Да ли је могуће да се наше службе не баве или не желе да саопште шта чине поводом новог таласа безбедносне угрожености на Космету? Или желе да се направи атмосфера у јавности како је Кфор „добар“, а албанска „РОСУ“ лоша? Обе специјалне војне формације су пуцале у Србе.
Шутановац је рекао да као министар одбране није директно укључен у ту проблематику, нагласивши да је за њега пре свега најважнија безбедност грађана.
„Мислим да не смемо да урадимо било шта што би угрозило безбедност грађана“, рекао је Шутановац.
Па, зар не би требало министар одбране да буде укључен у проблематику одбране? Чега је онда министар? Војног школства? Зашто Савет за националну безбедност не одржи ванредну седницу и не изађе пред јавност са подацима о безбедносној угрожености? То је само потврда да Србија нема системски уређен сектор безбедности способан да се носи са постојећим и потенцијалним безбедносним изазовима, ризицима и претњама са којима се суочава.
Интересантно је напоменути, мада боље икад него никад, да је Уставни суд Србије утврдио да су неуставне одредбе Закона о ВБА и ВОА, којима је војним службама безбедности омогућено да и без одлуке суда прибављају податке о корисницима и обављеној комуникацији грађана. Према одлуци неуставна је и одредба тог закона којом се „тајни надзор“ може обављати на основу налога директора ВБА или лица које он овласти. Уставни суд је одбацио захтев за обуставу извршења појединачних донетих аката, односно радњи предузетих на основу оспорених одредби поменутог закона.
Да ли то значи да су ове службе радиле противзаконито и да је постојала могућност да информације добијене од прислушкивања доставе Савету за националну безбедност, који је и даље „господар“ информација, које и те како могу да се искористе у политичкој борби? Зашто одлука суда није уследила пре почетка предизборне кампање него на самом почетку?

ПРЕДИЗБОРНА ХАПШЕЊА
У јеку предизборне кампање кренула су хапшења личности из света бизниса са различитим изговорима. Интересантно је рећи да су одмах по хапшењу портпароли режимских странака кренули да ухапшене бизнисмене повезују са опозиционим странкама. Тако је и у случају хапшења члана власничког конзорцијума „Азотаре“ у Панчеву Душана Ступара, који је негирао да је са сарадницима оштетио „Азотару“. Током саслушања у присуству јавног тужиоца Ступар је оспорио све што му се ставља на терет.
Одговор на нападе из режимских странака и из СРС-а „да је Ступар уступио своје просторије СНС-у и да финансира ту странку“, дао је и Томислав Николић. Јасно је, што ће и време показати, да је ухапшен невин човек само зато што је засметао одлазећем режиму.
Одмах је реаговала Загорка Доловац, републички јавни тужилац, која је саопштила да се Томислав Николић меша у рад правосуђа.
Лидер коалиције Покренимо Србију Томислав Николић је изјавио да не врши утицај ни на какву истрагу и да се не меша у рад правосуђа, како то тврди републички јавни тужилац Загорка Доловац. Зашто Загорка Доловац није реаговала на изјаве Снежане Маловић и Слободана Хомена, које се могу назвати директним мешањем у рад правосудних органа? Зашто реагује само на глас опозиције?
Што се тиче рада тзв. реформи правосуђа највише примедби је дошло из Европске комисије, као и далеко више из редова опозиције. Да ли је и то мешање у унутрашњи рад правосудних институција?
Републичко јавно тужилаштво је апеловало на председничке кандидате и друге политичаре да у изборној кампањи не злоупотребљавају правосуђе у политичке сврхе и на тај начин доводе у заблуду грађане Србије да ће као будући државни функционери да ураде нешто што је супротно Уставу Србије и њеним законима. Да ли се овај апел односи на тренутне државне функционере и председничке кандидате из редова ДС-а, СПС-а, ЛДП-а и УРС-а?
И на крају уследио је захтев за разрешење дужности судије Основног суда у Пожаревцу Гордане Видојковић, која је судила Марку Милошевићу у првостепеном поступку по тужби за пребијање „отпораша“ Небојше Соколовића 2000. године, због застаревања поступка.
Уочи закључења овог броја „Печата“ председница Високог савета судства Ната Месаровић је саопштила да „пред ВСС није покренут поступак за разрешење судије Видојковић, нити је донета одлука о престанку судијске функције“. Међутим, дисциплински тужилац ВСС разматра да ли има основа за покретање дисциплинског поступка против судије Видојковић. Поставља се питање да ли је то једини застарели поступак или је дигнута толика галама само зато што је реч о сину некадашњег председника државе Слободана Милошевића?
Утисак је да Борис Тадић, иако више није председник Србије, и даље грубо крши Устав и законе наше државе.
Када све ово раде јавно, што говоре и презентоване чињенице, шта онда раде тајно, а могу преко Савета за националну безбедност и других институција које још увек контролишу?

 

_______________

Злоупотреба забавних емисија и концерата

Поред наведених чињеница које јасно указују на злоупотребу државних ресурса и функција подсећамо да ће на Тргу слободе у Новом Саду, 5. маја, бити одржан концерт Ђорђа Балашевића „Панонска морнарица НС у матичној луци“. Овај концерт је поклон уметника граду Новом Саду и као такав, бесплатан је за све посетиоце. Из СНС-а су реаговали и саопштили да је то недопустиво и да је чак Балашевићев близак сродник на изборној листи ДС-а. Такође у злоупотребе спада и појављивање Тадића у забавној емисији, у ударном термину на „Првој телевизији“, код водитеља Ивана Ивановића, што је изборним правилима изричито забрањено. Ово је само један у низу примера… Требало би подсетити и на шенлук на недавном концерту Ане Бекуте и после њега, у којем су учествовали Борис Тадић, Ивица Дачић и Милутин Мркоњић, уз терцирање естрадних звезда попут Мире Шкорић, Весне Змијанац, Гоге Секулић, Мериме Његомир, Лепе Лукић, Наде Топчагић, Снежане Ђуришић, Цунета Гојковића, Хасана Дудића, Милана Станковића, Сузане Манчић… Изненађујуће и приметно је било одсуство из тог друштва Здравка Чолића, који је морао да оправда свој изостанак и да попије у једном београдском кафићу предизборну кафу са Тадићем.

3 коментара

  1. …… јежа у леђа. Ко са ђаволом сади тикве пукне чутура. Ако је овај луд небудиму друг. нацртај сватове иза брда.

  2. Da patriotska i rodoljubiva Srbija pokaže svoju snagu i pamet
    u odbrani dostojanstva naroda i đrađana Srbije sutra ispred
    RIK u 18h svi jedinstveni za jedan CILJ ODBRANA SRBIJE!!!

  3. Vecina Srbstva nije ili nije smela zaboraviti nachin na koji su zhuti doshli na vlast.
    Da li postoje Srbi i Srbkinje koji se ne secaju paljenja Skupshtine, paljenja glasackih listica, onog tipa sa bagerom, zauzimanja RTsa, kidnapovanja bivsheg Predsednika i njegove prodaje Hashkim dzhelatima koji su ga na kraju ubili?

    Doshli su na vlast silom i brez sile nece otici.

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *