Službe u Tadićevoj službi

Piše Uglješa Mrdić

Bivši predsednik Republike Srbije Boris Tadić, iako više nije predsednik Srbije, i dalje grubo krši Ustav i zakone naše države

 

Sudeći prema činjenicama do kojih je došla redakcija „Pečata“, kao i na osnovu izjava opozicionih lidera tokom ove predizborne kampanje, pored prljave kampanje koju su vodile režimske stranke dogodile su se i brojne zloupotrebe državnih funkcija i resursa.
Predsednički kandidat SNS-a Tomislav Nikolić jedan je od opozicionih lidera koji je direktno optužio bivšeg predsednika Srbije i lidera DS-a Borisa Tadića da u kampanji protiv opozicije koristi državnu silu i moć, kao i novac građana Republike Srbije.
Da krenemo redom…

UPOTREBA STRANIH DRŽAVA
Postavlja se pitanje u kojoj se funkciji Boris Tadić našao na nedavnom potpisivanju ugovora između preduzeća „Koridori Srbije“ i azerbejdžanske firme „Azvirt“ o izvođenju radova na deonici Koridora 11 od Ljiga do Požege, o čemu je pisao „Pečat“ u 212. broju. Zvanično je saopšteno da su potpisivanju ugovora, pored direktora pomenutih preduzeća, prisustvovali ambasador Azerbejdžana Eldar Hasanov i Boris Tadić. Ovde je reč o klasičnoj zloupotrebi bivše državne funkcije, ali i diplomatskih predstavnika u Srbiji. Najavljeno je i da će Tadić poslednjeg dana predizborne kampanje, 3. maja, prisustvovati svečanom otvaranju obnovljene Bajrakli džamije u Beogradu.
Kiril Kravčenko i dalje jaše, baš kao da je na izbornoj listi do sada vladajuće koalicije u Srbiji. Generalni direktor „Naftne industrije Srbije“ (NIS) je iskoristio priliku i u završnici izborne kampanje sakupio nekolicinu funkcionera do sada vladajuće koalicije DS-SPS i jednog predsedničkog kandidata, i potpisao sponzorski ugovor sa našim velikim fudbalskim klubom Crvenom zvezdom. Očekuje se da to javno uradi i sa TV „B92“, u čijem finansiranju učestvuje NIS. Sujeverniji bi kazali da to može biti veoma dobar znak, jer kako je prošao kada je bio, po svemu sudeći, protiv Vladimira Putina, tako će proći i na izborima u Srbiji.
Dodajmo podatak da su potpisivanju Memoranduma o namerama proširenja saradnje između Sportskog društva Crvena zvezda, FK Crvene zvezde i kompanije „Gasprom“ prisustvovali, pored potpisnika ugovora i pomenutog Kravčenka, i predstavnici Vlade predvođeni predsedničkim kandidatom Ivicom Dačićem.
U kampanji su se uveliko zloupotrebljavali sportski brendovi kao što su Crvena zvezda i Partizan, kao i plasman naših sportista na Olimpijske igre u Londonu 2012. godine, gde gotovo nijedna olimpijska norma nije mogla da prođe bez rukovanja sa nekim sa izbornih lista do sada vladajućih stranaka. Ističemo da su funkcioneri SPS-a Škundrić i Antić prisustvovali potpisivanju Memoranduma sa građevinskom kompanijom „Nantong“ iz Kine, o rekonstrukciji stadiona Crvene zvezde i izgradnji „Zvezdanog grada“.
Takođe vredi istaći i koje još Tadić obavlja funkcije. Građani se varaju ako misle da je on samo predsednik DS-a i bivši predsednik Srbije. Podsetimo da Tadić zvanično još nije podneo ostavke na sve funkcije na koje je postavljen kao predsednik Republike. Isto važi i za njegov Kabinet. Ako je on podneo ostavku, a jeste, onda bi isto trebalo da važi i za šefa Kabineta predsednika Republike Miodraga Mikija Rakića i sve druge njegove savetnike i saradnike u Kabinetu. Rakić je na osnovu te funkcije i sekretar Saveta za nacionalnu bezbednost i šef Biroa za koordinaciju službi bezbednosti Srbije.
Kao što znamo Tadićevu funkciju u v.d. stanju preuzela je predsednica Skupštine Srbije Slavica Đukić-Dejanović, koja je sada i v.d. vrhovnog komandanta Vojske Srbije. Tadiću je ostavljeno što direktno, što indirektno da upravlja Savetom za nacionalnu bezbednost čiji je predsednik, kao i kada je u pitanju Nacionalni savet za infrastrukturu. Pri tom ne bi trebalo zaboraviti i njegov uticaj kao predsedavajućeg Skupštine dijaspore i Srba u rasejanju. Prema zakonu podnošenjem ostavke na funkciju predsednika, on bi morao da podnese ostavku na sve funkcije i Narodna kancelarija predsednika Republike bi trebalo da prestane sa radom, kao i Kabinet predsednika Republike. Postavlja se pitanje da li Tadić i njegovi saradnici uopšte čitaju zakone u čijem donošenju su i sami učestvovali?

UKINUTA PREZENTACIJA
Jedino što je ukinuto kada je u pitanju Boris Tadić je zvanična prezentacija predsednika Republike i to tek posle reakcije Agencije za borbu protiv korupcije.
Savet za nacionalnu bezbednost zajedno sa Biroom za koordinaciju rada službi bezbednosti obavlja određene poslove i zadatke iz oblasti nacionalne bezbednosti.
Kada je u pitanju rad Saveta, Tadić je napravio dve ozbiljne zloupotrebe. Prva je što preko Rakića i drugih i dalje može da upotrebljava sve službe bezbednosti, a drugo što Savet u v.d. stanju ne može kvalitetno da obavlja svoje aktivnosti, kao ni Biro za koordinaciju službi bezbednosti, koji bi trebalo da bude stožer odbrane bezbednosti Srbije, a ne parapolitička organizacija jednog čoveka i njegovih saradnika.
Podsetimo i na analizu „Pečata“ iz 197. broja, pod naslovom „Reformom protiv sektora bezbednosti“, kada smo pojasnili da li i dalje u opisu radnog mesta ljudi iz Saveta, a naročito Rakića, spada i „rad“ sa opozicijom, i da li je prekinuta praksa da se bezbednosne strukture ili funkcioneri mešaju u rad opozicionih političkih stranaka? Da li se u cilju državne bezbednosti koordinira saradnja opozicionih sa vladajućim strankama, sa tajkunima odanih režimu, i odobravanje njihovih poslovnih zahvata, uključujući, recimo, i o kupovini najvećih novinskih kuća ili zastrašuju i na razne druge načine osujećuju oni koji drugačije misle? Da li i dalje u bezbednosne koordinacije spada i kontrola medija i političko-privatna kontrola javnih preduzeća?
Pri tom je Tadićeva namera da na prevremenim predsedničkim izborima dobije i treći predsednički mandat u suprotnosti sa važećim Ustavom, čijim je članom 116, stavom 3, izričito utvrđeno da „niko ne može više od dva puta da bude biran za predsednika Republike“. To je odlično pojasnio akademik Kosta Čavoški.
„Jedva da bi trebalo reći da je Tadić već dva puta biran za predsednika Republike, te da stoga ne može za taj državni položaj biti biran i treći put“.
Da podsetimo i na još dva člana Ustava koje je prekršio Boris Tadić.
U članu 6 Ustava Republike Srbije, pod naslovom „Zabrana sukoba interesa“ stoji:
„Niko ne može vršiti državnu ili javnu funkciju koja je u sukobu sa njegovim drugim funkcijama, poslovima ili privatnim interesima. Postojanje sukoba interesa i odgovornost pri njegovom rešavanju određuju se Ustavom i zakonom“.
U članu 115, pod naslovom „Nespojivost funkcija“, stoji da „Predsednik Republike ne može obavljati drugu javnu funkciju ili profesionalnu delatnost“.
Podsetimo da je Tadić dok je bio predsednik obavljao nekoliko funkcija, a između ostalog i funkciju predsednika DS-a.

UGROŽENA BEZBEDNOST DRŽAVE
Pošto su gotovo sve naše bezbednosne službe i institucije u v.d. stanju, kao i Savet za nacionalnu bezbednost, postavlja se pitanje stepena ugroženosti Republike Srbije.
Činjenica je da naše službe gotovo ništa ne čine kao odgovor na ugroženost srpskog stanovništva na Kosovu i Metohiji. Do koje mere je klimava bezbednosna situacija govori i to da država ne može da organizuje izbore na celom prostoru svoje teritorije, to jest i na Kosovu i Metohiji.
Pošto ni bivši predsednik Tadić, ni čelnici bezbednosnih službi, sve zajedno sa Rakićem, Dačićem i Šutanovcem nisu ništa uradili u vezi sa pitanjem bezbednosnih rizika, sasvim je logično da sve druge strane službe saopštavaju da je ugrožena bezbednost na Kosmetu.
NATO je zbog organizovanja izbora u Srbiji zatražio hitno pojačanje snaga na Kosovu i Metohiji. Tako je nemačko-austrijski bataljon Operativne rezervne jedinice počeo da raspoređuje svoje snage na Kosovu i Metohiji, koje će brojati 550 nemačkih i 150 austrijskih vojnika.
Šutanovac je rekao da je to „dobro promišljena aktivnost i izrazio očekivanje da će KFOR imati dovoljno kapaciteta da spreči bilo kakve incidente koje bi neki želeli da počine“.
„Došli smo u situaciju da je analizom bezbednosne situacije na Kosovu i Metohiji, koju je radio KFOR, utvrđeno da je potrebno da se poveća njihovo brojno stanje“, rekao je Šutanovac.
Zašto se srpske službe ne bave analizom bezbednosne situacije na južnom delu teritorije Republike Srbije – Kosmetu? Da li je moguće da se naše službe ne bave ili ne žele da saopšte šta čine povodom novog talasa bezbednosne ugroženosti na Kosmetu? Ili žele da se napravi atmosfera u javnosti kako je Kfor „dobar“, a albanska „ROSU“ loša? Obe specijalne vojne formacije su pucale u Srbe.
Šutanovac je rekao da kao ministar odbrane nije direktno uključen u tu problematiku, naglasivši da je za njega pre svega najvažnija bezbednost građana.
„Mislim da ne smemo da uradimo bilo šta što bi ugrozilo bezbednost građana“, rekao je Šutanovac.
Pa, zar ne bi trebalo ministar odbrane da bude uključen u problematiku odbrane? Čega je onda ministar? Vojnog školstva? Zašto Savet za nacionalnu bezbednost ne održi vanrednu sednicu i ne izađe pred javnost sa podacima o bezbednosnoj ugroženosti? To je samo potvrda da Srbija nema sistemski uređen sektor bezbednosti sposoban da se nosi sa postojećim i potencijalnim bezbednosnim izazovima, rizicima i pretnjama sa kojima se suočava.
Interesantno je napomenuti, mada bolje ikad nego nikad, da je Ustavni sud Srbije utvrdio da su neustavne odredbe Zakona o VBA i VOA, kojima je vojnim službama bezbednosti omogućeno da i bez odluke suda pribavljaju podatke o korisnicima i obavljenoj komunikaciji građana. Prema odluci neustavna je i odredba tog zakona kojom se „tajni nadzor“ može obavljati na osnovu naloga direktora VBA ili lica koje on ovlasti. Ustavni sud je odbacio zahtev za obustavu izvršenja pojedinačnih donetih akata, odnosno radnji preduzetih na osnovu osporenih odredbi pomenutog zakona.
Da li to znači da su ove službe radile protivzakonito i da je postojala mogućnost da informacije dobijene od prisluškivanja dostave Savetu za nacionalnu bezbednost, koji je i dalje „gospodar“ informacija, koje i te kako mogu da se iskoriste u političkoj borbi? Zašto odluka suda nije usledila pre početka predizborne kampanje nego na samom početku?

PREDIZBORNA HAPŠENJA
U jeku predizborne kampanje krenula su hapšenja ličnosti iz sveta biznisa sa različitim izgovorima. Interesantno je reći da su odmah po hapšenju portparoli režimskih stranaka krenuli da uhapšene biznismene povezuju sa opozicionim strankama. Tako je i u slučaju hapšenja člana vlasničkog konzorcijuma „Azotare“ u Pančevu Dušana Stupara, koji je negirao da je sa saradnicima oštetio „Azotaru“. Tokom saslušanja u prisustvu javnog tužioca Stupar je osporio sve što mu se stavlja na teret.
Odgovor na napade iz režimskih stranaka i iz SRS-a „da je Stupar ustupio svoje prostorije SNS-u i da finansira tu stranku“, dao je i Tomislav Nikolić. Jasno je, što će i vreme pokazati, da je uhapšen nevin čovek samo zato što je zasmetao odlazećem režimu.
Odmah je reagovala Zagorka Dolovac, republički javni tužilac, koja je saopštila da se Tomislav Nikolić meša u rad pravosuđa.
Lider koalicije Pokrenimo Srbiju Tomislav Nikolić je izjavio da ne vrši uticaj ni na kakvu istragu i da se ne meša u rad pravosuđa, kako to tvrdi republički javni tužilac Zagorka Dolovac. Zašto Zagorka Dolovac nije reagovala na izjave Snežane Malović i Slobodana Homena, koje se mogu nazvati direktnim mešanjem u rad pravosudnih organa? Zašto reaguje samo na glas opozicije?
Što se tiče rada tzv. reformi pravosuđa najviše primedbi je došlo iz Evropske komisije, kao i daleko više iz redova opozicije. Da li je i to mešanje u unutrašnji rad pravosudnih institucija?
Republičko javno tužilaštvo je apelovalo na predsedničke kandidate i druge političare da u izbornoj kampanji ne zloupotrebljavaju pravosuđe u političke svrhe i na taj način dovode u zabludu građane Srbije da će kao budući državni funkcioneri da urade nešto što je suprotno Ustavu Srbije i njenim zakonima. Da li se ovaj apel odnosi na trenutne državne funkcionere i predsedničke kandidate iz redova DS-a, SPS-a, LDP-a i URS-a?
I na kraju usledio je zahtev za razrešenje dužnosti sudije Osnovnog suda u Požarevcu Gordane Vidojković, koja je sudila Marku Miloševiću u prvostepenom postupku po tužbi za prebijanje „otporaša“ Nebojše Sokolovića 2000. godine, zbog zastarevanja postupka.
Uoči zaključenja ovog broja „Pečata“ predsednica Visokog saveta sudstva Nata Mesarović je saopštila da „pred VSS nije pokrenut postupak za razrešenje sudije Vidojković, niti je doneta odluka o prestanku sudijske funkcije“. Međutim, disciplinski tužilac VSS razmatra da li ima osnova za pokretanje disciplinskog postupka protiv sudije Vidojković. Postavlja se pitanje da li je to jedini zastareli postupak ili je dignuta tolika galama samo zato što je reč o sinu nekadašnjeg predsednika države Slobodana Miloševića?
Utisak je da Boris Tadić, iako više nije predsednik Srbije, i dalje grubo krši Ustav i zakone naše države.
Kada sve ovo rade javno, što govore i prezentovane činjenice, šta onda rade tajno, a mogu preko Saveta za nacionalnu bezbednost i drugih institucija koje još uvek kontrolišu?

 

_______________

Zloupotreba zabavnih emisija i koncerata

Pored navedenih činjenica koje jasno ukazuju na zloupotrebu državnih resursa i funkcija podsećamo da će na Trgu slobode u Novom Sadu, 5. maja, biti održan koncert Đorđa Balaševića „Panonska mornarica NS u matičnoj luci“. Ovaj koncert je poklon umetnika gradu Novom Sadu i kao takav, besplatan je za sve posetioce. Iz SNS-a su reagovali i saopštili da je to nedopustivo i da je čak Balaševićev blizak srodnik na izbornoj listi DS-a. Takođe u zloupotrebe spada i pojavljivanje Tadića u zabavnoj emisiji, u udarnom terminu na „Prvoj televiziji“, kod voditelja Ivana Ivanovića, što je izbornim pravilima izričito zabranjeno. Ovo je samo jedan u nizu primera… Trebalo bi podsetiti i na šenluk na nedavnom koncertu Ane Bekute i posle njega, u kojem su učestvovali Boris Tadić, Ivica Dačić i Milutin Mrkonjić, uz terciranje estradnih zvezda poput Mire Škorić, Vesne Zmijanac, Goge Sekulić, Merime Njegomir, Lepe Lukić, Nade Topčagić, Snežane Đurišić, Cuneta Gojkovića, Hasana Dudića, Milana Stankovića, Suzane Mančić… Iznenađujuće i primetno je bilo odsustvo iz tog društva Zdravka Čolića, koji je morao da opravda svoj izostanak i da popije u jednom beogradskom kafiću predizbornu kafu sa Tadićem.

3 komentara

  1. …… ježa u leđa. Ko sa đavolom sadi tikve pukne čutura. Ako je ovaj lud nebudimu drug. nacrtaj svatove iza brda.

  2. Da patriotska i rodoljubiva Srbija pokaže svoju snagu i pamet
    u odbrani dostojanstva naroda i đrađana Srbije sutra ispred
    RIK u 18h svi jedinstveni za jedan CILJ ODBRANA SRBIJE!!!

  3. Vecina Srbstva nije ili nije smela zaboraviti nachin na koji su zhuti doshli na vlast.
    Da li postoje Srbi i Srbkinje koji se ne secaju paljenja Skupshtine, paljenja glasackih listica, onog tipa sa bagerom, zauzimanja RTsa, kidnapovanja bivsheg Predsednika i njegove prodaje Hashkim dzhelatima koji su ga na kraju ubili?

    Doshli su na vlast silom i brez sile nece otici.

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *