Rusija testirala novu interkontinentalnu raketu

MOSKVA – Rusija je u sredu uspešno izvela probu nove interkontinentalne rakete namenjene izbegavanju antiraketnih sistema, uključujući štit NATO-a, saopštio je predstavnik za štampu ruskog ministarstva odbrane Vadim Koval.

“Testirani projektil dospeo je u ciljanu zonu na poligonu Kura” na Kamčatki, poluostrvu na ruskom Dalekom istoku, dodao je Koval, prenosi agencija Interfaks.

On je dodao da je “cilj lansiranja postignut” i precizirao da je lansiranje obavljeno sa mobilnog poligona na kosmodromu Plesetsk na severu Rusije.

Neimenovani vojni izvor rekao je Interfaksu da je to bio drugi test te rakete, kao i da prvi, 27. septembra 2011, nije bio uspešan.

Dan nakon prvog lansiranja, vojni izvori kazali su da je testiranje nove ruske strateške rakete zemlja-zemlje, usavršene verzije interkontinentalne rakete Topol-M dometa više od 10.000 kilometara, završeno neuspehom, pošto je raketa pala nedugo po lansiranju.

Više izvora reklo je u sredu Interfaksu da je cilj testirane rakete izbegavanje antiraketnog štita koji NATO planira u Evropi i čija je prva faza proglašena operativnom u nedelju na samitu NATO u Čikagu.

Izvor: Beta

4 komentara

  1. MAJKO RUSIJO…PERJOD…….SATANISTI SLOMICETE ZUBE-Majke mi mile…Zabrinut SUMADINAC…BOG CUVA SRBE sa MAJKOM RUSIJOM-AMIN.

  2. Daj boze da mi udjemo pod taj pravoslavni stit! Moji Banacani su se iselili pre 200 godina u Rusiju,bezeci od prekrstavanja i madjarenja. Sad su Ukrajinci (ispod Kijeva – Slaveno Serbia, i ostala mesta).
    Necemo vise da se selimo. Zacementirajmo ovo sto imamo, sa jedinom pravom bracom. Od Sombora, do Vranja i Mitrovice. Uz Uniju sa Republikom Srpskom.

  3. balistička raketa JARS je slabija verzija Topolja što se tiče bojne glave pa tako JARS nosi četiri bojne glave jačine 500 KT, dok topolj nosi 10 bojnih glava od kojih svaka teži 550 KT, dok bulava pomorska verzija topolja nosi 6 bojnih glava 150 KT. Ova raketa je na tečno gorivo, čime joj je povećan domet i dužina, ali i vertikalna putanja leta u poslednjem trćeme stepenu leta ali je to sve još uvek u fazi razvijanja. Inače plan je bio da ove rakete zamene topolj, bulavu, jars, vojvodu. Osnov strateškog odgovora bar još 10 godina činiće Topolj sada i u raketnim silosima zamenjuje SS-18 i SS-20, mada se razmišlja i o ponovnom aktiviranju proizvodnje SS-18, ali to sve zavisi od pregovora sa Amerima u kom pravcu ce da krenu. Inače JARS je od prave rakete topolj duži za 2 m i pakuje se u podzeminim silosima i na vozila kao i topolj

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *