Русија тестирала нову интерконтиненталну ракету

МОСКВА – Русија је у среду успешно извела пробу нове интерконтиненталне ракете намењене избегавању антиракетних система, укључујући штит НАТО-а, саопштио је представник за штампу руског министарства одбране Вадим Ковал.

“Тестирани пројектил доспео је у циљану зону на полигону Кура” на Камчатки, полуострву на руском Далеком истоку, додао је Ковал, преноси агенција Интерфакс.

Он је додао да је “циљ лансирања постигнут” и прецизирао да је лансирање обављено са мобилног полигона на космодрому Плесетск на северу Русије.

Неименовани војни извор рекао је Интерфаксу да је то био други тест те ракете, као и да први, 27. септембра 2011, није био успешан.

Дан након првог лансирања, војни извори казали су да је тестирање нове руске стратешке ракете земља-земље, усавршене верзије интерконтиненталне ракете Топол-М домета више од 10.000 километара, завршено неуспехом, пошто је ракета пала недуго по лансирању.

Више извора рекло је у среду Интерфаксу да је циљ тестиране ракете избегавање антиракетног штита који НАТО планира у Европи и чија је прва фаза проглашена оперативном у недељу на самиту НАТО у Чикагу.

Извор: Бета

4 коментара

  1. MAJKO RUSIJO…PERJOD…….SATANISTI SLOMICETE ZUBE-Majke mi mile…Zabrinut SUMADINAC…BOG CUVA SRBE sa MAJKOM RUSIJOM-AMIN.

  2. Daj boze da mi udjemo pod taj pravoslavni stit! Moji Banacani su se iselili pre 200 godina u Rusiju,bezeci od prekrstavanja i madjarenja. Sad su Ukrajinci (ispod Kijeva – Slaveno Serbia, i ostala mesta).
    Necemo vise da se selimo. Zacementirajmo ovo sto imamo, sa jedinom pravom bracom. Od Sombora, do Vranja i Mitrovice. Uz Uniju sa Republikom Srpskom.

  3. balistička raketa JARS je slabija verzija Topolja što se tiče bojne glave pa tako JARS nosi četiri bojne glave jačine 500 KT, dok topolj nosi 10 bojnih glava od kojih svaka teži 550 KT, dok bulava pomorska verzija topolja nosi 6 bojnih glava 150 KT. Ova raketa je na tečno gorivo, čime joj je povećan domet i dužina, ali i vertikalna putanja leta u poslednjem trćeme stepenu leta ali je to sve još uvek u fazi razvijanja. Inače plan je bio da ove rakete zamene topolj, bulavu, jars, vojvodu. Osnov strateškog odgovora bar još 10 godina činiće Topolj sada i u raketnim silosima zamenjuje SS-18 i SS-20, mada se razmišlja i o ponovnom aktiviranju proizvodnje SS-18, ali to sve zavisi od pregovora sa Amerima u kom pravcu ce da krenu. Inače JARS je od prave rakete topolj duži za 2 m i pakuje se u podzeminim silosima i na vozila kao i topolj

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *