Прљаво

Пише Милорад Вучелић

После четворогодишњих путовања и млаћења по белом свету и бриселским стакленицима највиши функционери српског режима су уочи избора коначно стигли да баце поглед на економски и социјално разорену Србију. И поред тога што су је борбом за независно Косово систематски смањивали није им се нимало допало то што су видели у њеном остатку. Свикли на слику света коју производе медији, а нарочито електронски, којима гвозденом руком власти и новца управљају, а огрезли у корупцију која је претворена не само у владајући систем него и у званичну идеологију, били су непријатно затечени. Свако би се бар мало постидео и упитао о својој одговорности, али не и они.
Кренули су у бестидно фалсификовање стварности и чињеница. За то више није била довољна медијска и политичка лаж, и кренуло се у производњу фикција које су не само различите од стварности него су јој и драстично супротстављене. У тој фиктивној стварности скројеној по њиховој мери удобно су се сместили, али у њој  нема места за народ и његове стварне проблеме. У тој производњи лажи не може се манипулисати чак ни симболичким значењем Првог маја. У деиндустријализованој Србији толико нема радника, ни фабрика да нема ко ни да протествује, а камоли да прославља Празник рада.
У изборној кампањи владајући политичари се понашају као да су у протекле четири године, а неки од њих и више од пуне деценије, били на Марсу, па су са њега сишли на земљу и затекли овако разорену и осакаћену Србију. Нико, ама баш нико, из режима не прихвата ни делић кривице за катастрофално стање у Србији. Ако су, као што причају, стварно спремни да нешто учине, где су били и шта су урадили у протекле четири године потпуне власти? Биће одиста више него запрепашћујуће, национално увредљиво и понижавајуће, ако им ико ишта поверује и удели им глас на изборима. Читава њихова кампања је брутална демонстрација потпуног презира, не само према народу него и према здравом разуму и нормалном расуђивању. Не може се рећи чак ни да причају шта им пада на памет, јер ту никакве памети и нема. На Ђурђевданским изборима одлучиће се о томе да ли су Србији потребни дубоки искрени увиди и промене или дијагноза.
Уместо да се суоче са својим неделима и прљавштинама режим и његови медији су решили да упрљају опозицију и њене лидере. Прљавштина и нискост власти је основна карактеристика ове изборне кампање. Извршена је брутална злоупотреба власти и у њу су укључени сви они које је на било који начин данашњи режим у протекле четири године задужио или инсталирао. Овој власти се мора платити и на мосту и на Ћуприји, па била она на Дрини, Жепи, Сави или Миљацки. Отуд толико фолк, поп и уметничарских естрадних личности у кампањи владајуће коалиције. На услузи њима су и интелигенти, попут, рецимо, познатог  јунака „Печатове“  рубрике „Глупарник“ и дежурног званичног аналитика Јове Бакића. Своје пројектне задатке имају и многи други вајни и невајни интелектуалци. Они се чак, попут Ђорђа Вукадиновића, лидера НОПО-а, на сва уста хвале како су нашли рупу у изборним и другим законима, и како тако преварно покушавају да се домогну посланичког мандата.
У свом оперативном раду на политичком терену они су онако аналитички доследно и свесно потпуно игнорисали и заобишли сва открића из обелодањених тајних Викиликсових депеша, што је прецизан лакмус папир нечијег елементарног интелектуалног поштења. Истовремено су помно анализирали и нападали опозиционе странке, а нарочито непосредно пред саме изборе, јер по том научном моделу после може бити касно. Њихове теорије су одрживе само уколико служе очувању постојеће власти и тачно им је толики рок трајања. Када у овој делатности бивају, како би рекао Срећко Шојић, „уфаћени“ и откривени вазда потежу крунски аргумент да су у праву зато што их нападају са две супротстављене стране. У једну од тих страна идеолози НСПМ-а упорно трпају и „Печат“. Ма колико на то немали право и ма колико им трпање било мило, они заборављају да тешке истине увек секу са две стране, баш као што то њихов случај доказује. Но, о том потом.
У овој бруталној кампањи доживели смо и то да се – поводом хапшења господина Душана Ступара – званично декларише да су и хапшења део изборне борбе (Драго Кос), па, дакле, имају јасну политичку природу и позадину. Исти званичник и веселник додаје да му „никакве злоупотребе“ изборних закона „нису познате“! (Прочитати текст Угљеше Мрдића „Службе у Тадићевој служби“ у овом броју „Печата“). Све евидентиране злоупотребе власти и кршења закона и изборних правила указују и на спремност да се посегне за непосредном изборном крађом. На то упућује чињеница да је на основу евиденције МУП-а из 1996. године за изборе на Косову одштампано преко 260.000 гласачких листића више него што има гласача! (Прочитати текст Николе Врзића „Велика предизборна пљачка Србије“ у овом броју „Печата“). Ова појава јасно указује како је режим у сарадњи са ЦЕСИД-ом правио централни бирачки списак и колики је и какав кредибилитет владе и ове организације.
Кроз управо минулу изборну кампању демонстриран је особен приступ владајућих странака према евроатлантским интеграцијама. Оне крајње тврдо заступају став да је прихватање ЕУ њихово искључиво право, њихов забран у који неће да припусте никога и не верују у искреност оних који хоће да им се прикључе на њиховом путу без алтернативе. Ту има толико тајних договора, усмених бриселских споразума и обећања по америчким и другим западним амбасадама, да они на однос према ЕУ с правом гледају као на њихову ствар. Прецизније, за њих је то „наша ствар“ или у познатијем преводу – својеврсна Коза Ностра. На то указују и  неке друге карактеристике организације власти.
Ђурђевдански избори, како смо после расписивања избора већ написали, јесу бити или не бити за Србију. Учинак четворогодишње владавине досадашње коалиције, сачињене у страним амбасадама, је разоран. Поред тога, много се режимских неподопштина и прљавштина сручило не само на лице опозиције, него и на лице Србије. Ђурђевдан је одлучујућа прилика да  нешто битно променимо и да сперемо прљавштину са образа Србије.

13 коментара

 1. Tutin - Kamen

  pitam se pitam, kako se u Bota-bej-dzistanu prevodi : “Krompir gleda, meso – vadi ! ” ( “evropu” gleda – Tursku (via central-asia) vadi ?!) ?!

 2. Prljava politika Dosovske oligarhije doša je do zida sabijena u
  ćoše,oni su uradili što su morali za one dolare koje su dobili.
  Na biračima je sad red da kažu,zaokkruže imena onih koji nisu
  lagali, krali i DRŽAVU SRBIJU SKRAĆIVALI videćemo rezultat 6
  Maja na novi VASKRS Srbije dali će Srbi stati nogom na AŽDAJU
  DOSOVSKU verovati je DA!!!

 3. Доказано је да само уједињена опозиција може да нешто покрене на боље.
  СНС су се бориле, али ДСС јеводила врло лошу, траљаву кампању и нека јј је на част, губитничка је флоскула да је на народу одлука (а кога да бира народ к је ДСС говорила о неутралности и НАТО, а народ нема леба да једе) , ДСС је доследно неутралан.
  СРС је очајно водила кампава, и заслужила је место где се налази, мислили су да ће народ да гласа због шешеља (брз повратак) али живот је борба, народ вапије за добром одлучном поруком која је изостала.

  Дачић је за сада победник, и дао је пример ка како се са кампањом од само 20-ак дана и са одлучним пробитачни реченицама диже рејтинг (до душе и апси је сваки други дан)
  —————-
  Двери, Драгишић и екипа су пројектовани за ове изборе и помагани од жутог режима, али таквих ће увек бити, они не могу бити изговор за ДСС и нарочито СРС
  ————-
  Имамо две опције:
  Прва је, да НС-СНС, ДСС понуде СПСу премијерско место и све редно, да се скине јарам са врата!

  Друга је, да се формира влада ДС + СПС, па нека пукне све у п ….. тојест нека се ускоро деси НАРОД јер је ситуација тешка да тежа не може бити!

  Ако формира СНС владу са ДС онда је све јасно, …. фарса!!!

  ПРИМЕДБА *
  – Ево ДОДИК данас јопет јаше, сикће поздравља свог сарајевског-црногоријанца БТ , Ваљда е сада свима јасно да је код нас честа издаја, и да је тај Додик један пион у рукама странаца, (надам се да ће од сада и Печат да пази како пише о том превртљивку)

 4. REPUBLIKA SRPSKA JE ZA TOMU NIKOLIĆA!
  Dosta je više Dodik-Tadić koalicije!

 5. Ustani Srbijo! Probudi se Srbijo! Glasaj Srbijo!
  Ustani Srbine! Probudi se Srbine! Glasaj Srbine, po savjesti!

 6. Građani Srbije od kojih je većina svoj glas dala SRS, SNS i DSS i pitaju se kako je moguće da Tadić i Čedomir Jovanović dobiju toliko glasova. Pa građani Srbije proučite malo što znači izborni inžinjering kojim nam“ prijatelji „sa zapada nameću svoje poslušnike.Umesto da Čedomir Jovanović zbog podrivanja Srbije i separatizma završi iza katanca on je “ dobio “ 6,6 % glasova.

 7. postovani, da li je negde pokretan “ostrakizam” na drustvenim mrezama – protiv osiljenih “vodja” i njihovih obmana i prevara – kako svakodnevno, tako i na izborima ??

 8. samo vas gledam

  Бојкот конституисања скупштине. Скупштина може да се конституише само ако јој присуствује две трећине посланика. Да би се спречило њено конституисање довољно је да 84 посланика не дође, СНС и ДСС имају 94 посланика. Једини излаз из такве ситуације су нови избори.

 9. Koga to bivši predsjednik Srbije plaši ratom?
  Iz kog razloga selektivno analizira ratnu prošlost i izjave Tome Nikolića?
  Evo da podsjetim sve režimlije a naročito iz DS koji boluju od njegovane amnezije.
  Kada je pokojni Zoran Djindjić dolazio na Jahorinu i zajedno sa romanijskim Srbima pod vedrim nebom prkosio NATO avionima i bombama; je li i to ratno huškanje?
  Kada je pokojni Mauzer zajedno sa DS formirao Pantere koji su branili i učestvovali u stvaranju Republike Srpske (na tome im zauvijek HVALA!); je li to grijeh vajne “demokrate”?
  Preporučio bi Tomi Nikoliću da tamo gdje može emituje zadnji intervju pokojnog Zorana Djindjića koji je dao Radio-televiziji Republike Srpske, pa neka se ovi marginalci iz DS peru od tog intervjua, jer izgleda sad je poželjno Republiku Srpsku kvalifikovati genocidnom.
  TOMO NIKOLIĆU SKAŠI ŽUTO-CRVENU HOBOTNICU!

 10. Proklamovana politika Borisa Tadića i EU i Kosovo ne samo da nije moguća već je danas sasvim jasno da je to obična floskula i demagogija.Sinoć smo imali priliku da gledamo prenos iz Saveta bezbednosti koji je i dalje podeljen po pitanju Kosovske nezavisnosti.Međutim nije to najvažnija stavka.Prijatelji sadašnjeg režima sa zapada poslali su poruku koja je potpuno jasna, a koju građanima Srbije niko ne objašnjava pa ni opozocija.Poruka je sledeća.
  Jeste da je Srbija dobila status kandidata za ćlanstvo u EU, ali isto tako Kosovo će dobiti studiju o izvodljivosti, a sledeći korak je status kandidata za članstvo u EU.To znači da Kosovo ide korak iza Srbije na putu u ulazak u EU.A šta to praktično znači.To praktično znači da članstvo u EU mogu dobiti samo države, a ne delovi teritorije neke države.Vlast i dalje laže i obmanjuje građane Srbije i naše sunarodnike na Kosovu i Metohiji.Srbija ne može zaustaviti put Kosova u EU, a to znači da smo mi već izgubili deo naše teritorije.Vreme je da se o tome obaveste građani Srbije i naši sunarodnici na Kosovu.Sve drugo je kupovina vremena aktuelne vlasti i čista demagogija.Istina se neće moći dugo skrivati.U svemu ovome čudno je to što osim Srpskih Dveri niko nije obavestio prvo Borisa Tadića da je njegova politika i EU i Kosovo propala i da smo ostali bez Kosova, a drugo građane Srbije i naše sunarodnike na Kosovu i Metohiji kojima nije dozvoljeno da izađu na lokalne izbore sa čime se složila i aktuelna vlast i deo opozicije.Nisu mogli izaći na lokalne izbore jer je to teritorija drge države , da ne bude zabune, jer da nije tako oni bi održali te izbore.Srbija je izgubljena država, država gde svaka demagogija i laž prolaze bez ikakvog problema.Kako sejemo tako će mo i žnjeti.Sasvim je očigledno da će mo požnjeti gubitak Kosova i Metohije u koje se svi političari kunu.To je sve lažno.Maske će uskoro pasti.Da li će neko odgovarati.Neće niko jer ni srpki narod u Srbiji više ne interesuje Kosovo i Metohija jer sada je najvažnija borba za nova radna mesta,otvaranje malih i srednjih preduzeća,borba protiv mita i korupcije koju su najviše razvili oni koji sada treba da je iskorenjuju.Mi kao država i narod osuđeni smo na propast koja će se uskoro desiti.Velika Britanija je krenula u rat protiv Argentine za Folklandska ostrva udaljena 3 000km od Britanije na kojima živi par hiljada britanaca na nekim kamenjarima.
  Ta ista V.Britanija nama govori da nam Kosovo i Metohija nisu baš toliko ni bitni i da je nama bitnije da postanemo član EU, pa kada i Kosovo isto to postane svekedno će mo zajedno biti u EU i tada više granoce neće biti toliko važne.Kada se raspadne EU što će u delo sprovesti Amerika tada će granice biti itekako bitne jer će svako svoju teritoriju koju je uneo u EU vratiti kao teritoriju nezavisne države.

 11. Izjava G-đe Vesne Pešić jednog od osnivača DS, a kasnije predsednice LDP da će u drugom krugu predsedničkih izbora podržati Tomislava Nikolića je “vruć” šamar DS i Borisu Tadiću, ali istovremeno i glas razuma koji će imati priličan uticaj na mnoge glasače.Ova njena poruka govori koliko je duboko zabrazdio stari-novi režim i da je dalja potpuna koncentracija vlasti u rukama toga režima prilično opasna za državu Srbiju i njene građane.Kao neko ko se dvadeset godina borio za demokratizaciju Srbije i njen napredak i ko je celo vreme bio na strani demokratskih snaga G-đa Pešić je shvatila da će za Srbiju biti mnogo korisnije da postoji neko ko će demokratski i po Ustavu nadgledati i korigovati sve štetne rabote od strane izvršne vlasti i na taj način sprečiti dosadašnji način vođenja državne politike koncetrisan u rukama samo jednog čoveka i stranačke partokratije.To bi bio prvi koristan i demokrtaski korak koji bi Srbiji dobrodošao kao žednom voda.
  Zbog takvog stava i hrabrosti treba joj odati veliko pošovanje i priznanje.Ovakvim svojim istupom steći će dosta neprijatelja od dojučerašnjih stranačkih saboraca a pogotovo onih iz vrha vlasti koji joj ovo neće lako oprostiti, ali će sa druge strane steći veliku naklonost od svih onih koji ovo nisu ni u snu očekivali.Ovo je po meni najpozitivnije dešavanje na našoj truloj političkoj sceni i za svaku je pohvalu.Nadam se da će to doprineti da mnogi počnu razmišljati više sa svojom glavom a ne samo stranačkom.Ako Srbija ostane i dalje zarobljena u rukama onih koji izbore shvataju kao borbu na “život i smrt”, a oni znaju zbog čega.

 12. Srbija je glasala vlat kraduckala DSSi SNS priznaju kraduckanje
  i idu u drugi krug. U drugom krugu Tadić ima DS+SOS+ URS+ LDP+
  LSV+Rasim+ Čanak+Palma i?. Nikolić ima SNS + DSS i neki sitniš
  koji može preći kod Tadića. Želim pobedu Nikolićevu ali protivnici nisu tanki.Pobedi slučajno Tadić ovi drugi se dosete
  pameti i neće na konstuvnu sednicu skupštine,Tadić raspisje
  nove skupštiske izbore jer predsedniči su legitimni pošto je
  drugi kandidat izgubio. Tadić malo otežava raspisivanje novih
  skupštinskih izbora dok nedobije zeleno svetlo ne Ambasadora
  već država Amerike i engleske pa i nemačke.Ta velika koalicija
  pomaže Tadića sa oromnim pošiljkama njihovi ratnih rezervi jer
  neznaju šta će sa tom hrano kojoj su istekli svi rokovi trajanja
  Srbija gladna postaje sita i glasa za Tadića a Srbija ostaje bez
  opozicije i to može se desiti kada političari naprave pogrešan
  potez ovo je moje razmišljnje.

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *