Prljavo

Piše Milorad Vučelić

Posle četvorogodišnjih putovanja i mlaćenja po belom svetu i briselskim staklenicima najviši funkcioneri srpskog režima su uoči izbora konačno stigli da bace pogled na ekonomski i socijalno razorenu Srbiju. I pored toga što su je borbom za nezavisno Kosovo sistematski smanjivali nije im se nimalo dopalo to što su videli u njenom ostatku. Svikli na sliku sveta koju proizvode mediji, a naročito elektronski, kojima gvozdenom rukom vlasti i novca upravljaju, a ogrezli u korupciju koja je pretvorena ne samo u vladajući sistem nego i u zvaničnu ideologiju, bili su neprijatno zatečeni. Svako bi se bar malo postideo i upitao o svojoj odgovornosti, ali ne i oni.
Krenuli su u bestidno falsifikovanje stvarnosti i činjenica. Za to više nije bila dovoljna medijska i politička laž, i krenulo se u proizvodnju fikcija koje su ne samo različite od stvarnosti nego su joj i drastično suprotstavljene. U toj fiktivnoj stvarnosti skrojenoj po njihovoj meri udobno su se smestili, ali u njoj  nema mesta za narod i njegove stvarne probleme. U toj proizvodnji laži ne može se manipulisati čak ni simboličkim značenjem Prvog maja. U deindustrijalizovanoj Srbiji toliko nema radnika, ni fabrika da nema ko ni da protestvuje, a kamoli da proslavlja Praznik rada.
U izbornoj kampanji vladajući političari se ponašaju kao da su u protekle četiri godine, a neki od njih i više od pune decenije, bili na Marsu, pa su sa njega sišli na zemlju i zatekli ovako razorenu i osakaćenu Srbiju. Niko, ama baš niko, iz režima ne prihvata ni delić krivice za katastrofalno stanje u Srbiji. Ako su, kao što pričaju, stvarno spremni da nešto učine, gde su bili i šta su uradili u protekle četiri godine potpune vlasti? Biće odista više nego zaprepašćujuće, nacionalno uvredljivo i ponižavajuće, ako im iko išta poveruje i udeli im glas na izborima. Čitava njihova kampanja je brutalna demonstracija potpunog prezira, ne samo prema narodu nego i prema zdravom razumu i normalnom rasuđivanju. Ne može se reći čak ni da pričaju šta im pada na pamet, jer tu nikakve pameti i nema. Na Đurđevdanskim izborima odlučiće se o tome da li su Srbiji potrebni duboki iskreni uvidi i promene ili dijagnoza.
Umesto da se suoče sa svojim nedelima i prljavštinama režim i njegovi mediji su rešili da uprljaju opoziciju i njene lidere. Prljavština i niskost vlasti je osnovna karakteristika ove izborne kampanje. Izvršena je brutalna zloupotreba vlasti i u nju su uključeni svi oni koje je na bilo koji način današnji režim u protekle četiri godine zadužio ili instalirao. Ovoj vlasti se mora platiti i na mostu i na Ćupriji, pa bila ona na Drini, Žepi, Savi ili Miljacki. Otud toliko folk, pop i umetničarskih estradnih ličnosti u kampanji vladajuće koalicije. Na usluzi njima su i inteligenti, poput, recimo, poznatog  junaka „Pečatove“  rubrike „Gluparnik“ i dežurnog zvaničnog analitika Jove Bakića. Svoje projektne zadatke imaju i mnogi drugi vajni i nevajni intelektualci. Oni se čak, poput Đorđa Vukadinovića, lidera NOPO-a, na sva usta hvale kako su našli rupu u izbornim i drugim zakonima, i kako tako prevarno pokušavaju da se domognu poslaničkog mandata.
U svom operativnom radu na političkom terenu oni su onako analitički dosledno i svesno potpuno ignorisali i zaobišli sva otkrića iz obelodanjenih tajnih Vikiliksovih depeša, što je precizan lakmus papir nečijeg elementarnog intelektualnog poštenja. Istovremeno su pomno analizirali i napadali opozicione stranke, a naročito neposredno pred same izbore, jer po tom naučnom modelu posle može biti kasno. Njihove teorije su održive samo ukoliko služe očuvanju postojeće vlasti i tačno im je toliki rok trajanja. Kada u ovoj delatnosti bivaju, kako bi rekao Srećko Šojić, „ufaćeni“ i otkriveni vazda potežu krunski argument da su u pravu zato što ih napadaju sa dve suprotstavljene strane. U jednu od tih strana ideolozi NSPM-a uporno trpaju i „Pečat“. Ma koliko na to nemali pravo i ma koliko im trpanje bilo milo, oni zaboravljaju da teške istine uvek seku sa dve strane, baš kao što to njihov slučaj dokazuje. No, o tom potom.
U ovoj brutalnoj kampanji doživeli smo i to da se – povodom hapšenja gospodina Dušana Stupara – zvanično deklariše da su i hapšenja deo izborne borbe (Drago Kos), pa, dakle, imaju jasnu političku prirodu i pozadinu. Isti zvaničnik i veselnik dodaje da mu „nikakve zloupotrebe“ izbornih zakona „nisu poznate“! (Pročitati tekst Uglješe Mrdića „Službe u Tadićevoj službi“ u ovom broju „Pečata“). Sve evidentirane zloupotrebe vlasti i kršenja zakona i izbornih pravila ukazuju i na spremnost da se posegne za neposrednom izbornom krađom. Na to upućuje činjenica da je na osnovu evidencije MUP-a iz 1996. godine za izbore na Kosovu odštampano preko 260.000 glasačkih listića više nego što ima glasača! (Pročitati tekst Nikole Vrzića „Velika predizborna pljačka Srbije“ u ovom broju „Pečata“). Ova pojava jasno ukazuje kako je režim u saradnji sa CESID-om pravio centralni birački spisak i koliki je i kakav kredibilitet vlade i ove organizacije.
Kroz upravo minulu izbornu kampanju demonstriran je osoben pristup vladajućih stranaka prema evroatlantskim integracijama. One krajnje tvrdo zastupaju stav da je prihvatanje EU njihovo isključivo pravo, njihov zabran u koji neće da pripuste nikoga i ne veruju u iskrenost onih koji hoće da im se priključe na njihovom putu bez alternative. Tu ima toliko tajnih dogovora, usmenih briselskih sporazuma i obećanja po američkim i drugim zapadnim ambasadama, da oni na odnos prema EU s pravom gledaju kao na njihovu stvar. Preciznije, za njih je to „naša stvar“ ili u poznatijem prevodu – svojevrsna Koza Nostra. Na to ukazuju i  neke druge karakteristike organizacije vlasti.
Đurđevdanski izbori, kako smo posle raspisivanja izbora već napisali, jesu biti ili ne biti za Srbiju. Učinak četvorogodišnje vladavine dosadašnje koalicije, sačinjene u stranim ambasadama, je razoran. Pored toga, mnogo se režimskih nepodopština i prljavština sručilo ne samo na lice opozicije, nego i na lice Srbije. Đurđevdan je odlučujuća prilika da  nešto bitno promenimo i da speremo prljavštinu sa obraza Srbije.

13 komentara

  1. Tutin - Kamen

    pitam se pitam, kako se u Bota-bej-dzistanu prevodi : “Krompir gleda, meso – vadi ! ” ( “evropu” gleda – Tursku (via central-asia) vadi ?!) ?!

  2. Prljava politika Dosovske oligarhije doša je do zida sabijena u
    ćoše,oni su uradili što su morali za one dolare koje su dobili.
    Na biračima je sad red da kažu,zaokkruže imena onih koji nisu
    lagali, krali i DRŽAVU SRBIJU SKRAĆIVALI videćemo rezultat 6
    Maja na novi VASKRS Srbije dali će Srbi stati nogom na AŽDAJU
    DOSOVSKU verovati je DA!!!

  3. Dokazano je da samo ujedinjena opozicija može da nešto pokrene na bolje.
    SNS su se borile, ali DSS jevodila vrlo lošu, traljavu kampanju i neka jj je na čast, gubitnička je floskula da je na narodu odluka (a koga da bira narod k je DSS govorila o neutralnosti i NATO, a narod nema leba da jede) , DSS je dosledno neutralan.
    SRS je očajno vodila kampava, i zaslužila je mesto gde se nalazi, mislili su da će narod da glasa zbog šešelja (brz povratak) ali život je borba, narod vapije za dobrom odlučnom porukom koja je izostala.

    Dačić je za sada pobednik, i dao je primer ka kako se sa kampanjom od samo 20-ak dana i sa odlučnim probitačni rečenicama diže rejting (do duše i apsi je svaki drugi dan)
    —————-
    Dveri, Dragišić i ekipa su projektovani za ove izbore i pomagani od žutog režima, ali takvih će uvek biti, oni ne mogu biti izgovor za DSS i naročito SRS
    ————-
    Imamo dve opcije:
    Prva je, da NS-SNS, DSS ponude SPSu premijersko mesto i sve redno, da se skine jaram sa vrata!

    Druga je, da se formira vlada DS + SPS, pa neka pukne sve u p ….. tojest neka se uskoro desi NAROD jer je situacija teška da teža ne može biti!

    Ako formira SNS vladu sa DS onda je sve jasno, …. farsa!!!

    PRIMEDBA *
    – Evo DODIK danas jopet jaše, sikće pozdravlja svog sarajevskog-crnogorijanca BT , Valjda e sada svima jasno da je kod nas česta izdaja, i da je taj Dodik jedan pion u rukama stranaca, (nadam se da će od sada i Pečat da pazi kako piše o tom prevrtljivku)

  4. REPUBLIKA SRPSKA JE ZA TOMU NIKOLIĆA!
    Dosta je više Dodik-Tadić koalicije!

  5. Ustani Srbijo! Probudi se Srbijo! Glasaj Srbijo!
    Ustani Srbine! Probudi se Srbine! Glasaj Srbine, po savjesti!

  6. Građani Srbije od kojih je većina svoj glas dala SRS, SNS i DSS i pitaju se kako je moguće da Tadić i Čedomir Jovanović dobiju toliko glasova. Pa građani Srbije proučite malo što znači izborni inžinjering kojim nam“ prijatelji „sa zapada nameću svoje poslušnike.Umesto da Čedomir Jovanović zbog podrivanja Srbije i separatizma završi iza katanca on je “ dobio “ 6,6 % glasova.

  7. postovani, da li je negde pokretan “ostrakizam” na drustvenim mrezama – protiv osiljenih “vodja” i njihovih obmana i prevara – kako svakodnevno, tako i na izborima ??

  8. samo vas gledam

    Bojkot konstituisanja skupštine. Skupština može da se konstituiše samo ako joj prisustvuje dve trećine poslanika. Da bi se sprečilo njeno konstituisanje dovoljno je da 84 poslanika ne dođe, SNS i DSS imaju 94 poslanika. Jedini izlaz iz takve situacije su novi izbori.

  9. Koga to bivši predsjednik Srbije plaši ratom?
    Iz kog razloga selektivno analizira ratnu prošlost i izjave Tome Nikolića?
    Evo da podsjetim sve režimlije a naročito iz DS koji boluju od njegovane amnezije.
    Kada je pokojni Zoran Djindjić dolazio na Jahorinu i zajedno sa romanijskim Srbima pod vedrim nebom prkosio NATO avionima i bombama; je li i to ratno huškanje?
    Kada je pokojni Mauzer zajedno sa DS formirao Pantere koji su branili i učestvovali u stvaranju Republike Srpske (na tome im zauvijek HVALA!); je li to grijeh vajne “demokrate”?
    Preporučio bi Tomi Nikoliću da tamo gdje može emituje zadnji intervju pokojnog Zorana Djindjića koji je dao Radio-televiziji Republike Srpske, pa neka se ovi marginalci iz DS peru od tog intervjua, jer izgleda sad je poželjno Republiku Srpsku kvalifikovati genocidnom.
    TOMO NIKOLIĆU SKAŠI ŽUTO-CRVENU HOBOTNICU!

  10. Proklamovana politika Borisa Tadića i EU i Kosovo ne samo da nije moguća već je danas sasvim jasno da je to obična floskula i demagogija.Sinoć smo imali priliku da gledamo prenos iz Saveta bezbednosti koji je i dalje podeljen po pitanju Kosovske nezavisnosti.Međutim nije to najvažnija stavka.Prijatelji sadašnjeg režima sa zapada poslali su poruku koja je potpuno jasna, a koju građanima Srbije niko ne objašnjava pa ni opozocija.Poruka je sledeća.
    Jeste da je Srbija dobila status kandidata za ćlanstvo u EU, ali isto tako Kosovo će dobiti studiju o izvodljivosti, a sledeći korak je status kandidata za članstvo u EU.To znači da Kosovo ide korak iza Srbije na putu u ulazak u EU.A šta to praktično znači.To praktično znači da članstvo u EU mogu dobiti samo države, a ne delovi teritorije neke države.Vlast i dalje laže i obmanjuje građane Srbije i naše sunarodnike na Kosovu i Metohiji.Srbija ne može zaustaviti put Kosova u EU, a to znači da smo mi već izgubili deo naše teritorije.Vreme je da se o tome obaveste građani Srbije i naši sunarodnici na Kosovu.Sve drugo je kupovina vremena aktuelne vlasti i čista demagogija.Istina se neće moći dugo skrivati.U svemu ovome čudno je to što osim Srpskih Dveri niko nije obavestio prvo Borisa Tadića da je njegova politika i EU i Kosovo propala i da smo ostali bez Kosova, a drugo građane Srbije i naše sunarodnike na Kosovu i Metohiji kojima nije dozvoljeno da izađu na lokalne izbore sa čime se složila i aktuelna vlast i deo opozicije.Nisu mogli izaći na lokalne izbore jer je to teritorija drge države , da ne bude zabune, jer da nije tako oni bi održali te izbore.Srbija je izgubljena država, država gde svaka demagogija i laž prolaze bez ikakvog problema.Kako sejemo tako će mo i žnjeti.Sasvim je očigledno da će mo požnjeti gubitak Kosova i Metohije u koje se svi političari kunu.To je sve lažno.Maske će uskoro pasti.Da li će neko odgovarati.Neće niko jer ni srpki narod u Srbiji više ne interesuje Kosovo i Metohija jer sada je najvažnija borba za nova radna mesta,otvaranje malih i srednjih preduzeća,borba protiv mita i korupcije koju su najviše razvili oni koji sada treba da je iskorenjuju.Mi kao država i narod osuđeni smo na propast koja će se uskoro desiti.Velika Britanija je krenula u rat protiv Argentine za Folklandska ostrva udaljena 3 000km od Britanije na kojima živi par hiljada britanaca na nekim kamenjarima.
    Ta ista V.Britanija nama govori da nam Kosovo i Metohija nisu baš toliko ni bitni i da je nama bitnije da postanemo član EU, pa kada i Kosovo isto to postane svekedno će mo zajedno biti u EU i tada više granoce neće biti toliko važne.Kada se raspadne EU što će u delo sprovesti Amerika tada će granice biti itekako bitne jer će svako svoju teritoriju koju je uneo u EU vratiti kao teritoriju nezavisne države.

  11. Izjava G-đe Vesne Pešić jednog od osnivača DS, a kasnije predsednice LDP da će u drugom krugu predsedničkih izbora podržati Tomislava Nikolića je “vruć” šamar DS i Borisu Tadiću, ali istovremeno i glas razuma koji će imati priličan uticaj na mnoge glasače.Ova njena poruka govori koliko je duboko zabrazdio stari-novi režim i da je dalja potpuna koncentracija vlasti u rukama toga režima prilično opasna za državu Srbiju i njene građane.Kao neko ko se dvadeset godina borio za demokratizaciju Srbije i njen napredak i ko je celo vreme bio na strani demokratskih snaga G-đa Pešić je shvatila da će za Srbiju biti mnogo korisnije da postoji neko ko će demokratski i po Ustavu nadgledati i korigovati sve štetne rabote od strane izvršne vlasti i na taj način sprečiti dosadašnji način vođenja državne politike koncetrisan u rukama samo jednog čoveka i stranačke partokratije.To bi bio prvi koristan i demokrtaski korak koji bi Srbiji dobrodošao kao žednom voda.
    Zbog takvog stava i hrabrosti treba joj odati veliko pošovanje i priznanje.Ovakvim svojim istupom steći će dosta neprijatelja od dojučerašnjih stranačkih saboraca a pogotovo onih iz vrha vlasti koji joj ovo neće lako oprostiti, ali će sa druge strane steći veliku naklonost od svih onih koji ovo nisu ni u snu očekivali.Ovo je po meni najpozitivnije dešavanje na našoj truloj političkoj sceni i za svaku je pohvalu.Nadam se da će to doprineti da mnogi počnu razmišljati više sa svojom glavom a ne samo stranačkom.Ako Srbija ostane i dalje zarobljena u rukama onih koji izbore shvataju kao borbu na “život i smrt”, a oni znaju zbog čega.

  12. Srbija je glasala vlat kraduckala DSSi SNS priznaju kraduckanje
    i idu u drugi krug. U drugom krugu Tadić ima DS+SOS+ URS+ LDP+
    LSV+Rasim+ Čanak+Palma i?. Nikolić ima SNS + DSS i neki sitniš
    koji može preći kod Tadića. Želim pobedu Nikolićevu ali protivnici nisu tanki.Pobedi slučajno Tadić ovi drugi se dosete
    pameti i neće na konstuvnu sednicu skupštine,Tadić raspisje
    nove skupštiske izbore jer predsedniči su legitimni pošto je
    drugi kandidat izgubio. Tadić malo otežava raspisivanje novih
    skupštinskih izbora dok nedobije zeleno svetlo ne Ambasadora
    već država Amerike i engleske pa i nemačke.Ta velika koalicija
    pomaže Tadića sa oromnim pošiljkama njihovi ratnih rezervi jer
    neznaju šta će sa tom hrano kojoj su istekli svi rokovi trajanja
    Srbija gladna postaje sita i glasa za Tadića a Srbija ostaje bez
    opozicije i to može se desiti kada političari naprave pogrešan
    potez ovo je moje razmišljnje.

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *