21. мај – Владика бачки: Нови прогони у Охридској епархији

БЕОГРАД – Свети архијерејски Сабор Српске православне цркве негодовао је данас због, како је рекао владика бачки Иринеј, вести о полицијском претресу манастира и црквених јединица и нових прогона у Охридској архиепископији.

“Овога пута усмерени су не према архиепископу охридском Јовану који је неправедно осуђен, већ према монасима и свештеницима Охридске архиепископије где је полиција од раног јутра вршила преметачину по манастирима и црквеним јединицама”, изјавио је владика новинарима у Патријаршији.

“Пошто се пред међународном заједницом не може правдати било какво гоњење по верској основи измишљају се питања пореза. Какав порез може постојати код људи који живе од доброте и милостиње других”, навео је он. Владика бачки Иринеј је подвукао да монаси и монахиње немају ништа своје да би могли да плаћају порез и поручио да ће Црква предузети све потребне кораке за заштиту верских права и слобода својих верника Охридској архиепископији.

Он је упутио и апел свим релевантним факторима како у Македонији, тако и у свету да заштите законитост људских права и верских слобода Владика бачки Иринеј је додао да је Сабор СПЦ данас, између осталог, расправљао о црквеној просвети и изразио задовољство што је призренска Богословија “Светог Кирила и Методија” враћена у Призрен и нормално ради. Како је додао, разматрано је и питање организације и функционисања епархија СПЦ у дијаспори.

Извор: Танјуг

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *