15. мај – Црногорци већи католици од Пољака

Много буре због темељног уговора између Владе Црне Горе и Свете столице. Већа права него игде у свету, примат канонског права над државним

ПОДГОРИЦА – Да ли је Црна Гора ”католичкија” држава од, рецимо, Хрватске или Пољске? По броју католика није, али по правима која ће Католичка црква у Црној Гори имати по темељном уговору (конкордату), који ће ових дана бити усвојен у парламенту – јесте.

То тврди и Тања Журић, некадашњи службеник црногорског Министарства спољних послова и до пре неколико месеци технички секретар Амбасаде Црне Горе у Ватикану.

– До споразума који је потписан 24. јуна прошле године стигло се суптилним и дугим радом дипломатија обеју страна: за Свету столицу апостолског нунција Аласандра Д’Ерика, а за Црну Гору амбасадора Антуна Сбутеге. Текст, међутим, карактерише дубоки недостатак равнотеже међусобних права и обавеза. Дају се уступци који чак ни у претежно католичким земљама, као што је Пољска или Хрватска, нису одобрени Светој столици – каже Тања Журић. – Закључак би, без заједљивости, био да је нунције Д’Ерико обавио више него мудар посао, док је у интересу Црне Горе да се пре ратификације уради ревизија.

За то је, изгледа, касно. Расправа о конкордату завршена је у парламенту, чека се само изгласавање. Тако ће Света столица добити права каква нема другде у свету! Пре свега, Црква ће имати статус ”јавно-правног субјективитета”, какав се, иначе, даје држави или територијалним и локалним ентитетима. Речју, признаје се примат канонског права Католичке цркве над законима Црне Горе, што је, у пракси, ”приватна аутономија” са атрибутима општине. Из темељног уговора изостала је и обавеза обавештавања о именовању диоцезијанског бискупа, а територија парохија је ”недодирљива” за црногорске законе, до те мере да црква може, на пример, да гради зграде где год хоће .

У позадини целог ”случаја” има и политике, пошто је Влада потписала споразуме с Исламском и Јеврејском верском заједницом, а ускоро ће и са католичком – али није и са Православном црквом.

Све државе у региону имају такав акт, али су уговор потписале прво са најбројнијом заједницом – каже Будимир Алексић, посланик Нове српске демократије.

Протејереј Велибор Џомић, правни координатор Цетињске митрополије, каже да Православна црква сада очекује уговор истоветан конкордату. На примедбе из владајућих партија да Српска православна црква у Црној Гори није ”регистрована”, па се ”нема са ким” потписати уговор, он каже да сличних примера има у најближем комшилуку.

– Нема спора да се темељним уговором доприноси међународном угледу Црне Горе – каже Џомић. – Али да ли се селективним и садржински различитим уговорима доприноси унутрашњем складу и ширењу верске толеранције ако се најбројнија црква не само оставља за крај, него се пориче и да постоји? Друго, сви уговори су непримењиви уколико се хитно не измени више од 50 важећих закона. Изгледа да је важније да се уговор ратификује и потпише, да то виде бирачи и забележе медији, него како ће се примењивати.

АМБАСАДОР БЕЗ МАНДАТАЈЕДАН од креатора уговора са Светом столицом је црногорски амбасадор Антон Сбутега, припадник витезова Малтешког реда. Њему је пре више од две године истекао мандат, али је и даље на дужности.

ТРИ ОДСТО КАТОЛИКАу Црној Гори има три одсто од укупног становништва, док је православне вере – 70 одсто грађана. Да је православље усађено у народ, показале су прошлог викенда свечаности поводом дана Светог Василија и доласка патријарха Иринеја у Никшић: под острошким манастиром и на литији било је по више од 40.000 људи, што до сада није забележено.

Ч. Прелевић

Извор: http://www.novosti.rs


2 коментара

  1. U Londonu su pojedini crnogorci prosle godine slavili Bozic po katolickom kalendaru. Spadaju li oni u 3% posto ili 70% to mi nije poznato. Za lovu se radi sve pa sto ne bi i slavili ako su zato placeni!!! Smijesni djetici!!!Uskoro slijedi klanjanje u dzamiji, daj sta das samo da ne moram raditi!!!

  2. Postoji narodna izreka koja glasi:Prodali veru za večeru.To rade Crnogorski doživotni vlastodršci.Novokomponovani Crnogorci žele biti veći katolici od pape.Amerika i EU nemaju primedbe na njihovu razvijenu demokratiju u kojoj se dva tri vlastodršca stalno vrte u krug i tako mogu doživotno.Ali varaju se oni da će to tako moći.Doći će i njima račun na naplatu a možda i brže nego što misle.Teško je izbrisati kolektivnu svest jednog naroda.
    Ti novokomponovani Crnogorci, a do juče Srbi najveću mržnju pokazuju prema Srbima tj. prema samim sebi.Ta gnjusna mržnja će im doći glave a da toga nisu ni svesni.Nije historija počela od njihovog dolaska na vlast uz pomoć stranih sila, pa se neće na njima ni završiti.Njihova pamet je toliko velika da najvećeg i napoznatijeg Srbina iz Crne Gore koji se sam tako deklarisao oni prevode u Crnogorca.
    Znači oni bolje to znaju od samog Njegoša koji kada bi mogao oživeti sigurno ne bi verovao ni svojim ušima ,ni svojim očima u šta se to pretvara njegova Crna Gora ili tačnije rečeno jedan deo Crne Gore na čelu sa vlastodršcima koji ne silaze sa vlasti.Verovatno im je Josip Broz glavni uzor.Amerika kao njihov zaštitnik nema zamerke na njihovu demokratiju.Ipak će doći moment kada će morati položiti račune građanima Cne Gore bili oni Crnogorci, Srbi, Muslimani i drugi.Za svaki posao na kraju se sabira rezultat kad tad.Oni koji su se odrekli svoje vere ne mogu ništa dobro očekivati.Odrekli su se i svojih predaka.Bolje bi bilo da se izjašnjavaju kao Amerikanci.Ne vole ni Amerikanci izdajnike već ih upotrebljavaju za svoje interese dokle im to treba, a posle ih odbacuju kao iznošenu robu.Mnogi vladari su to već okusili na ovaj ili onaj način.

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *