15. maj – Crnogorci veći katolici od Poljaka

Mnogo bure zbog temeljnog ugovora između Vlade Crne Gore i Svete stolice. Veća prava nego igde u svetu, primat kanonskog prava nad državnim

PODGORICA – Da li je Crna Gora ”katoličkija” država od, recimo, Hrvatske ili Poljske? Po broju katolika nije, ali po pravima koja će Katolička crkva u Crnoj Gori imati po temeljnom ugovoru (konkordatu), koji će ovih dana biti usvojen u parlamentu – jeste.

To tvrdi i Tanja Žurić, nekadašnji službenik crnogorskog Ministarstva spoljnih poslova i do pre nekoliko meseci tehnički sekretar Ambasade Crne Gore u Vatikanu.

– Do sporazuma koji je potpisan 24. juna prošle godine stiglo se suptilnim i dugim radom diplomatija obeju strana: za Svetu stolicu apostolskog nuncija Alasandra D’Erika, a za Crnu Goru ambasadora Antuna Sbutege. Tekst, međutim, karakteriše duboki nedostatak ravnoteže međusobnih prava i obaveza. Daju se ustupci koji čak ni u pretežno katoličkim zemljama, kao što je Poljska ili Hrvatska, nisu odobreni Svetoj stolici – kaže Tanja Žurić. – Zaključak bi, bez zajedljivosti, bio da je nuncije D’Eriko obavio više nego mudar posao, dok je u interesu Crne Gore da se pre ratifikacije uradi revizija.

Za to je, izgleda, kasno. Rasprava o konkordatu završena je u parlamentu, čeka se samo izglasavanje. Tako će Sveta stolica dobiti prava kakva nema drugde u svetu! Pre svega, Crkva će imati status ”javno-pravnog subjektiviteta”, kakav se, inače, daje državi ili teritorijalnim i lokalnim entitetima. Rečju, priznaje se primat kanonskog prava Katoličke crkve nad zakonima Crne Gore, što je, u praksi, ”privatna autonomija” sa atributima opštine. Iz temeljnog ugovora izostala je i obaveza obaveštavanja o imenovanju diocezijanskog biskupa, a teritorija parohija je ”nedodirljiva” za crnogorske zakone, do te mere da crkva može, na primer, da gradi zgrade gde god hoće .

U pozadini celog ”slučaja” ima i politike, pošto je Vlada potpisala sporazume s Islamskom i Jevrejskom verskom zajednicom, a uskoro će i sa katoličkom – ali nije i sa Pravoslavnom crkvom.

Sve države u regionu imaju takav akt, ali su ugovor potpisale prvo sa najbrojnijom zajednicom – kaže Budimir Aleksić, poslanik Nove srpske demokratije.

Protejerej Velibor Džomić, pravni koordinator Cetinjske mitropolije, kaže da Pravoslavna crkva sada očekuje ugovor istovetan konkordatu. Na primedbe iz vladajućih partija da Srpska pravoslavna crkva u Crnoj Gori nije ”registrovana”, pa se ”nema sa kim” potpisati ugovor, on kaže da sličnih primera ima u najbližem komšiluku.

– Nema spora da se temeljnim ugovorom doprinosi međunarodnom ugledu Crne Gore – kaže Džomić. – Ali da li se selektivnim i sadržinski različitim ugovorima doprinosi unutrašnjem skladu i širenju verske tolerancije ako se najbrojnija crkva ne samo ostavlja za kraj, nego se poriče i da postoji? Drugo, svi ugovori su neprimenjivi ukoliko se hitno ne izmeni više od 50 važećih zakona. Izgleda da je važnije da se ugovor ratifikuje i potpiše, da to vide birači i zabeleže mediji, nego kako će se primenjivati.

AMBASADOR BEZ MANDATAJEDAN od kreatora ugovora sa Svetom stolicom je crnogorski ambasador Anton Sbutega, pripadnik vitezova Malteškog reda. Njemu je pre više od dve godine istekao mandat, ali je i dalje na dužnosti.

TRI ODSTO KATOLIKAu Crnoj Gori ima tri odsto od ukupnog stanovništva, dok je pravoslavne vere – 70 odsto građana. Da je pravoslavlje usađeno u narod, pokazale su prošlog vikenda svečanosti povodom dana Svetog Vasilija i dolaska patrijarha Irineja u Nikšić: pod ostroškim manastirom i na litiji bilo je po više od 40.000 ljudi, što do sada nije zabeleženo.

Č. Prelević

Izvor: http://www.novosti.rs

2 komentara

  1. U Londonu su pojedini crnogorci prosle godine slavili Bozic po katolickom kalendaru. Spadaju li oni u 3% posto ili 70% to mi nije poznato. Za lovu se radi sve pa sto ne bi i slavili ako su zato placeni!!! Smijesni djetici!!!Uskoro slijedi klanjanje u dzamiji, daj sta das samo da ne moram raditi!!!

  2. Postoji narodna izreka koja glasi:Prodali veru za večeru.To rade Crnogorski doživotni vlastodršci.Novokomponovani Crnogorci žele biti veći katolici od pape.Amerika i EU nemaju primedbe na njihovu razvijenu demokratiju u kojoj se dva tri vlastodršca stalno vrte u krug i tako mogu doživotno.Ali varaju se oni da će to tako moći.Doći će i njima račun na naplatu a možda i brže nego što misle.Teško je izbrisati kolektivnu svest jednog naroda.
    Ti novokomponovani Crnogorci, a do juče Srbi najveću mržnju pokazuju prema Srbima tj. prema samim sebi.Ta gnjusna mržnja će im doći glave a da toga nisu ni svesni.Nije historija počela od njihovog dolaska na vlast uz pomoć stranih sila, pa se neće na njima ni završiti.Njihova pamet je toliko velika da najvećeg i napoznatijeg Srbina iz Crne Gore koji se sam tako deklarisao oni prevode u Crnogorca.
    Znači oni bolje to znaju od samog Njegoša koji kada bi mogao oživeti sigurno ne bi verovao ni svojim ušima ,ni svojim očima u šta se to pretvara njegova Crna Gora ili tačnije rečeno jedan deo Crne Gore na čelu sa vlastodršcima koji ne silaze sa vlasti.Verovatno im je Josip Broz glavni uzor.Amerika kao njihov zaštitnik nema zamerke na njihovu demokratiju.Ipak će doći moment kada će morati položiti račune građanima Cne Gore bili oni Crnogorci, Srbi, Muslimani i drugi.Za svaki posao na kraju se sabira rezultat kad tad.Oni koji su se odrekli svoje vere ne mogu ništa dobro očekivati.Odrekli su se i svojih predaka.Bolje bi bilo da se izjašnjavaju kao Amerikanci.Ne vole ni Amerikanci izdajnike već ih upotrebljavaju za svoje interese dokle im to treba, a posle ih odbacuju kao iznošenu robu.Mnogi vladari su to već okusili na ovaj ili onaj način.

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *