07. мај – СНС 73 мандата, ДС 68, СПС 45…

БЕОГРАД – Највише мандата у новом сазиву парламента, према новим проценама Центра за слободне изборе и демократију (ЦеСИД), припашће коалицији “Покренимо Србију” коју предводи Српска напредна странка – укупно 73.

Листа “Избор за бољи живот – Борис Тадић”, коју предводи Демократска странка, освојила је 68 мандата, а трећа је коалиција СПС-ПУПС-ЈС са 45 мандата.

Демократска странка Србије освојила је 20 мандата, следи листа Преокрет са 20, па Уједињени региони Србије са 16 мандата, рекао је програмски директор ЦеСИД-а Марко Благојевић Тањугу.

Савез војвођанским Мађара освојио је пет мандата, а мањинска листа “Ниједан од понуђених одговора” један. Изборна листа Све заједно: БДЗ, ГСМ, ДЗХ, ДЗВМ – Емир Елфић освојила је један мандат и СДА Санџак – др Сулејман Углајнин један мандат. Како је Благојевића раније рекао, СРС са освојених 4,6 одсто гласова није прешла цензус.

Он је објаснио да би та странка могла да прође цензус ако би на Косову и Метохији добила 16.000 и више гласова или између 25 и 35 процената од укупно изашлих бирача, додајући да је вероватноћа за то мала. Такође, Двери са садашњих 4,6 одсто гласова могле би да уђу у парламент ако би на Косову и Метохији добиле 25.000 гласова.

Благојевић је навео да је и неколико мањинских листа, према тренутним подацима, испод цензуса, али да је могуће да ће после уношења свих података, ипак прећи цензус и освојити 0,4 одсто гласова колико је потребно за мањине. Он је поновио да су представљени резултати и даље условни све до понедељка ујутру док не стигну резултати са Косова и Метохије.

Вероватноћа за промене је мала и уз мање корекције ово би требало да представља расподелу мандата, додао је Благојевић.

Извор: Танјуг

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *