01. мај – Међународни празник рада – 1. мај

БЕОГРАД – Широм света данас се обележава Међународни празник рада – Први мај, а осим традиционалних првомајских уранака, у Србији ће овај дан неки синдикати обележити и протестним окупљањима.

Асоцијација слободних и независних синдиката (АСНС) најавила је да празник ове године неће обележити протестом, имајући у виду предстојеће изборе, већ ће организовати смотру радничког стваралаштва и спортска такмичења у Крагујевцу.

“Ове године 1. мај нећемо обележити протестом имајући у виду да предстоје избори па самим тим и формирање нове владе, те ћемо након избора новоизабраним властима јасно ставити до знања да више нема компромиса и да радници захтевају брза и ефикасна решења”, пише у саопштењу.

Како наводи АСНС, прослава Међународног празника рада почиње од 10 сати, на простору Језера “Бубањ” у Крагујевцу.

Том приликом ће бити постављен штанд за пружање бесплатне радно-правне помоћи, као и штанд на коме ће радници моћи да добију савете лекара и измере притисак и ниво шећера у крви.

Удружени синдикати Србије “Слога”, Нови синдикат здравства Србије и Полицијски синдикат Србије најавили су да ће сутра организовати протест и протестну шетњу у Београду.

Протестна шетња планирана је у подне, а окупљање је предвиђено на Славији, где ће се представници та три синдиката обратити окупљеним радницима, грађанима, али и представницима студентских и омладинских организација.

Након тога биће организована шестња до Теразијске чесме.

Ти синдикати позвали су раднике да се придруже протестној шетњи и тако покажу солидарност и јединство радничког покрета.

Заштитник грађана најавио је поводом обележавања Међународног празника рада, да ће новој влади, након избора, послати иницијативу за измену закона тако да се радницима безусловно признају права из социјалног и здравственог осигурања која им гарантује Устав, а да надлежни државни органи сносе одговорност за предузимање мера према послодавцима који не уплаћују законом прописане доприносе.

Како је наведено у саопштењу омбудсмана поводом Међународног празника рада, због бахатости појединаца створен је велики јаз, а трпе радници и савесни послодавци.

“Хиљаде грађана годишње жали се Заштитнику грађана због тога што су лишени права по основу рада која им Устав гарантује, али су закони и њихово спровођење такви да радници у пракси остају без њих”, наведено је у саопштењу.

Из те институције истичу и да поједини послодавци годинама крше закон и не уплаћују обавезне доприносе за здравствено и пензијско осигурање, због чега радници не могу да овере здравствене књижице или оду у пуноправну пензију, иако су то зарадили својим радом.

Како је указано, Заштитнику грађана стиже све више притужби због избегавања пријављивања радника на обавезно социјално осигурање.

Међународни празник рада, 1. мај установљен је у знак сећања на тај дан 1886. године, када је више десетина хиљада радника у Чикагу изашло на улице захтевајући боље услове рада и осмочасовно радно време.

Организатори протеста су захтеве претходно упутили послодавцима и властима тражећи да их испуне до 1. маја 1886. године.

Као одговор тим захтевима уследила је репресија, и у сукобима са полицијом било је жртава и рањених на обе стране. Седморица синдикалних активиста осуђени су на смрт.

Други конгрес Радничке интернационале, одлучио је да се од 1890. године 1. маја широм света одржавају масовне манифестације, демонстрације и штрајкови, као један од видова класне борбе, што је до краја 19. века и почетком 20. добило масовне размере.

Први мај у Србији обележен је 1893. године протестним скуповима у Београду.

Прва првомајска прослава у сеоским срединама у Србији била је у селу Дубона, код Младеновца две године касније.

Иако се Празник рада обележава широм света и у многим земљама је празник, он је најмасовније, на највишем нивоу, као једна од централних државних манифестација обележаван у социјалистичким земљама, када су одржаване параде и сличне манифестације.

Последњих година, првомајски протести поново добијају видове протестних окупљања незадовољних, мада су у негдашњим социјалистичким земљама изгубили на масовности. У Србији и региону временом се усталила пракса изласка у природу на тај дан на првомајски уранак.

Према Закону о државним празницима, првомајски празник се у Србији нерадно обележава два дана.

Извор: Танјуг

Један коментар

  1. a po sinaksaru RKC – ” Josif Radnik” ?!

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *