Nevidljivi avion

Jedinstveni nanoomotač za avion pete generacije T-50 koji štiti kabinu pilota od radijskih talasa i sunčevog zračenja, napravljen je u Rusiji. Signal protivničkog PVO radara zahvaljujući omotaču ne odbija se o kabinu aviona, a uređaji postavljeni unutra nevidljivi su za elektronske sisteme izviđanja.

Glavna tajna omotača koji su razradili stručnjaci kompanije Tehnologija iz naučnog grada Obnjinska (Kaluška oblast, Centralni deo Rusije), sastoji se u tome da se ovaj sloj pravi od nekoliko metala – zlata, indija i olova. Debljina jednog sloja ne premašuje 30 nanometara, a čitave folije 90 nanometara. Nanometar je milijarditi deo metra, zato je nemoguće videti takvo pokriće golim okom. Ono se nanosi pomoću specijalnog uređaja, koji omogućava da se postigne ravnomerno rasprišivanje po čitavom staklu avionske kabine. Radi pokrivanja jedne letelice potrebno je oko dva grama zlata. Ruski probni pilot Magomed Tolobojev ističe da se razradom pokrića za smanjenje vidljivosti aviona i brodova već odavno bave razne zemlje.

Nad pokrićima su radili i Amerikanci, i mi, još 80-ih goidna. Lično sam probao MiG-23 sa pokrićem za upijanje radiozračenja. Kada se avion ozrači radioelektronskim sistemom, najvažnije je da odraženi signal bude manji nego sama letelica. To se postiže izmenom konstrukcije aviona, tačnije izmenom uglova odbijanja ili na račun hemijske obje. Svaki od ovih pravaca pomaže da se postigne mala primetnost letelice na radaru. Glavni zadatak neprimetnosti je da se umanje razmere aviona na ekranu.

Glavni zadatak prilikom konstruisanja letelica pete generacije je da se od radara sakrije oprema kabine. Ako su krila i trup zatvoreni kompozitnim panelima koji „kriju“ avion, kroz kabinu avion se može identifikovati uz pomoć savremenih sredstava PVO. Spoj zlata, olova i indij.. u novom nanopokriću bio je odbaran putem selekcije spektara različitih materijala koja je trajala nekoliko godina. Najnovija razrada ruskih stručnjaka ojačaće borbenu moć aviona T-50, ističe rukovodilac internet-portala avia.ru Roman Gusarov:

Napraviti slični omotač za rpozračne elemente konstrukcije da se pri tome sačuva u dovoljnoj meri i propustljivost svetlosti, prilično je teško. Zato je to vrlo važan korak u daljem tehnološkom razvoju povećanja neprimetnosti vazdušnih letelica.

Novim pokrićem lovac 5. generacije T-50 će biti opremljen posle letačkih ispitivanja. Serijska proizvodnja letelice planira se za 2015. godinu.

Izvor: Glas Rusije

3 komentara

  1. Nije to SRj, A pored tolike nuklearne tehnike ovo im je za izvidjanje? Nato nije zgazio SRJ, a sta ga ceka tek u Rusiji? Samo, probace oni to i procice kao i Napoleon. Tu ih Rusi i cekaju, a onda nastupa novi hegemon.To su velike sile, ………

  2. Dzaba im sva nova tehnologija kada stari modifikovani radar sve vidi.

  3. U Pečatu se donose samo ohrabrujuće informacije. I prijaju srpskoj duši.

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *