Невидљиви авион

Јединствени наноомотач за авион пете генерације Т-50 који штити кабину пилота од радијских таласа и сунчевог зрачења, направљен је у Русији. Сигнал противничког ПВО радара захваљујући омотачу не одбија се о кабину авиона, а уређаји постављени унутра невидљиви су за електронске системе извиђања.

Главна тајна омотача који су разрадили стручњаци компаније Технологија из научног града Обњинска (Калушка област, Централни део Русије), састоји се у томе да се овај слој прави од неколико метала – злата, индија и олова. Дебљина једног слоја не премашује 30 нанометара, а читаве фолије 90 нанометара. Нанометар је милијардити део метра, зато је немогуће видети такво покриће голим оком. Оно се наноси помоћу специјалног уређаја, који омогућава да се постигне равномерно распришивање по читавом стаклу авионске кабине. Ради покривања једне летелице потребно је око два грама злата. Руски пробни пилот Магомед Толобојев истиче да се разрадом покрића за смањење видљивости авиона и бродова већ одавно баве разне земље.

Над покрићима су радили и Американци, и ми, још 80-их гоидна. Лично сам пробао МиГ-23 са покрићем за упијање радиозрачења. Када се авион озрачи радиоелектронским системом, најважније је да одражени сигнал буде мањи него сама летелица. То се постиже изменом конструкције авиона, тачније изменом углова одбијања или на рачун хемијске обје. Сваки од ових праваца помаже да се постигне мала приметност летелице на радару. Главни задатак неприметности је да се умање размере авиона на екрану.

Главни задатак приликом конструисања летелица пете генерације је да се од радара сакрије опрема кабине. Ако су крила и труп затворени композитним панелима који „крију“ авион, кроз кабину авион се може идентификовати уз помоћ савремених средстава ПВО. Спој злата, олова и индиј.. у новом нанопокрићу био је одбаран путем селекције спектара различитих материјала која је трајала неколико година. Најновија разрада руских стручњака ојачаће борбену моћ авиона Т-50, истиче руководилац интернет-портала avia.ru Роман Гусаров:

Направити слични омотач за рпозрачне елементе конструкције да се при томе сачува у довољној мери и пропустљивост светлости, прилично је тешко. Зато је то врло важан корак у даљем технолошком развоју повећања неприметности ваздушних летелица.

Новим покрићем ловац 5. генерације Т-50 ће бити опремљен после летачких испитивања. Серијска производња летелице планира се за 2015. годину.

Извор: Глас Русије

3 коментара

  1. Nije to SRj, A pored tolike nuklearne tehnike ovo im je za izvidjanje? Nato nije zgazio SRJ, a sta ga ceka tek u Rusiji? Samo, probace oni to i procice kao i Napoleon. Tu ih Rusi i cekaju, a onda nastupa novi hegemon.To su velike sile, ………

  2. Dzaba im sva nova tehnologija kada stari modifikovani radar sve vidi.

  3. U Pečatu se donose samo ohrabrujuće informacije. I prijaju srpskoj duši.

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *