29. април – Неприхватљиво пребројавање гласова ван Косова

КОСОВСКА МИТРОВИЦА – Српско национално веће (СНВ) северног Косова и Метохије сматра да је за Србе у покрајини неприхватљива одлука Владе Србије и Републичке изборне комисије (РИК) да се изборни процес пренесе на ОЕБС-а, рекао је у суботу председник тог већа председник Милан Ивановић.

РИК је у петак усвојила упутство за спровођење парламентарних и председничких избора 6. маја на Косову и Метохији, према коме гласови неће бити бројани на територији те покрајине, већ у Рашкој.

“Ова одлука значи да се изборни процес одвија као да није у питању део територије државе Србије, као да се ради о дијаспори или другој држави и зато су такви избори неприхватљиви”, рекао је Ивановић на конференцији за новинаре у Косовској Митровици.

Он је додао да није јасно како је то небезбедно пребројавати гласове на бирачким местима, што траје само 15 минута, а безбедно је дванаесточасовно гласање и допремање материјала за гласање.

“Неприхватљиво је смањивање бирачких места и броја чланова бирачких одбора. То ће значити да градјани на Косову и Метохији неће моћи да остваре своја уставна и законска права”, рекао је Ивановић.

Извор: Бета

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *