29. april – Neprihvatljivo prebrojavanje glasova van Kosova

KOSOVSKA MITROVICA – Srpsko nacionalno veće (SNV) severnog Kosova i Metohije smatra da je za Srbe u pokrajini neprihvatljiva odluka Vlade Srbije i Republičke izborne komisije (RIK) da se izborni proces prenese na OEBS-a, rekao je u subotu predsednik tog veća predsednik Milan Ivanović.

RIK je u petak usvojila uputstvo za sprovođenje parlamentarnih i predsedničkih izbora 6. maja na Kosovu i Metohiji, prema kome glasovi neće biti brojani na teritoriji te pokrajine, već u Raškoj.

“Ova odluka znači da se izborni proces odvija kao da nije u pitanju deo teritorije države Srbije, kao da se radi o dijaspori ili drugoj državi i zato su takvi izbori neprihvatljivi”, rekao je Ivanović na konferenciji za novinare u Kosovskoj Mitrovici.

On je dodao da nije jasno kako je to nebezbedno prebrojavati glasove na biračkim mestima, što traje samo 15 minuta, a bezbedno je dvanaestočasovno glasanje i dopremanje materijala za glasanje.

“Neprihvatljivo je smanjivanje biračkih mesta i broja članova biračkih odbora. To će značiti da gradjani na Kosovu i Metohiji neće moći da ostvare svoja ustavna i zakonska prava”, rekao je Ivanović.

Izvor: Beta

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *