11. април – Караџић би да почне одбрану у марту 2013.

ХАГ – Бивши председник Републике Српске Радован Караџић затражио је данас од Хашког трибунала да му закаже почетак изношења одбране за март 2013. године, како би имао довољно времена да се припреми.

Одбрана је у поднеску навела да ће тужилаштво до почетка маја, када планира да заврши свој доказни поступак, понудити исказе 337 сведока и поднети око 5.000 доказа.

Караџић, коме се у Хагу суди због оптужби за геноцид, ратне и злочине против човечности, истакао је да намерава да припреми исто тако детаљну одбрану. Он процењује да ће у најбољем случају моћи да поднесе листу сведока до краја јануара 2013. године и да почне да их позива да сведоче у марту.

Тужилаштво је, како се истиче у поднеску, имало 14 месеци да се припреми од Караџићевог првог појављивања пред трибуналом у јулу 2008. године и почетка суђења у октобру 2009. Будући да Караџић намерава да позове приближно исти број сведока, а има мање средстава на располагању, одбрана тражи да му се на основу равноправности остави довољно времена, саопштио је Хашки трибунал.

У другим случајевима када се оптужени сам бранио, одбрана није почела неколико месееци после завршетка изношења доказа тужилашва. Тако је на суђењу Слободану Милошевићу одбрани дато око шест месеци, а у случају генерала ЗдравкаТолимира оптужени је добио одлагање од четири месеца иако је имао намеру да позове само четири сведока. С обзиром да Караџић намерава да позове већи број сведока него у та два случаја, тражи се одлагање до марта 2013, наведено је у поднеску

Караџић је пред Хашким трибуналом оптужен за геноцид, злочине против човечности и кршење закона и обичаја ратовања током рата у БиХ 1992-1995. године. После 13 година у бекству, у јулу 2008. године је ухапшен у Србији и истог месеца изручен Трибуналу.Пошто се пред судом није изјаснио о кривици, у његово име је наведено да се не осећа кривим ни по једној тачки оптужнице.

Суђење му је почело у октобру 2009. године. Караџић пред судом заступа самог себе. д N�� P ��^ �адићу.

Према истраживању, коалиција окупљена око СНС имала би 29,7 одсто гласова, коалиција око ДС 25,1 одсто, док би на трећем месту била коалиција коју предводе социјалисти и коју би подржало 13,2 одсто бирача. Коалиција “Преокрет” имала би 7,3 одсто гласова, Српска радикална странка 6,9 одсто, Демократска странка Србије 5,2, док би Двери имале 2,9 одсто подршке бирача.

Шутић сматра да је извесно да ће Уједињени региони Србије (УРС) прећи цензус, јер је истраживање те агенције показало да УРС има око 6,7 одсто подршке. Он сматра да је УРС значајно поправио свој рејтинг у последње време јер је успео да “пробуди” поједине локалне странке, што је за ту партију добро јер је тако мања шанса да им у остатку кампање други такмаци преотму те гласове.

“Спремност на излазак на изборе није се битно изменила током последња два месеца, без обзира или упркос томе што у међувремену започела агресивна предизборна кампања. И даље се може тврдити да максимална излазност може бити око 70 одсто, али је вероватније да ће бити неколико поена испод тог максимума”, рекао је он.

Истраживање Партнер консалтинга је показало да је, у односу на изборе 2008. године, велики број гласача изгубила Коалиција “За европску Србију”, из чијих редова је 11,7 одсто отишло у апстиненте а 22,9 одсто у неопредељене. СРС је успела да задржи само 18,4 одсто гласова из 2008. године а више од половине њихових гласача сада гласа за Српску напредну странку.

Једина коалиција која је успела не само да сачува, већ и да повећа свој изборни рејтинг у односу на 2008. годину је она окупљена око Социјалистичке партије Србије, док је ДСС велики губитник у односу на прошле изборе јер се готово 40 одсто њених бирача сада опредељује за друге странке, док 22 одсто још не зна за кога ће гласати.

Резултати истраживања показали су да свега 20,7 одсто грађана редовно прати предизборну кампању а да су телевизијска обраћања лидера странака најефикаснија. Најмањи значај грађани поклањају рекламама на радију, као и плакатима и штампаном материјалу који добијају од страначких активиста.

Агенција Партнер консалтинг истаживање је обавила од 5. до 8. априла техником телефонског интервјуа на узорку од 1.400 испитаника, случајним избором. Истраживање је спроведено као комерцијални пројекат агенције и садржи отворени део, који је објављен, као и допунске информације за клијенте из области политике и медија.

Извор: Танјуг

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *