04. април – Коштуница: НОВУ ВЛАДУ ДА САСТАВИ НАРОД, А НЕ СТРАНЦИ

Какву Србију очекујете после 6. маја?

Србија ће на Ђурђевдан изабрати пут којим ће даље ићи. Ми позивамо грађане да изаберу пут политичке и војне неутралности, јер нам неутралност широко отвара врата сарадње са свим државма и на Западу и на Истоку. Уверен сам да политичка и војна неутралност Србије омогућава развој земље и мирну и сигурну будућност. За праву политику, за политичку неутралност Србије, потребна је склоност да се сачува наслеђено и истовремено спосoбност да се унапреди земља. Видимо и да већина странака предлаже да Србија настави европске интеграције, а већина народа није за улазак земље у ЕУ. Како Србија изгледа после четири године европског пута без алтернативе сваки човек може својим очима да се увери. На народу је да својом вољом одлучи којим путем треба даље ићи.

Да ли је ваше залагање за неутралност, на чему базирате и кампању, заправо прикривено инсистирање на што чвршћој сарадњи с Русијом?

Ја се на бавим прикривеном политиком, већ напротив оно што мислим јавно саопштавам. Уверен сам да је политичка и војна неутралност у најбољем интересу Србије, и да ова политика заправо произилази из саме наше вековне историје. Ми смо, како је то пре много векова на самом почетку наше државности речено, Исток Западу и Запад Истоку. Интерес Србије је да као политички неутрална држава има што боље односе са свим државама које хоће да сарађују на равноправној основи. А када је реч о Русији, не треба никоме у Србији објашњавати да је то пријатељска земља и пријатељски народ, и да је зато у најдубљем политичком и привредном интересу да политички и војно неутрална Србија развија најбоље могуће односе са Русијом.

Не мислите да је скупо окретање леђа ЕУ?

Ако бисмо направили чисту рачуницу у којој нема идеолошког фанатизма, онда бисмо видели да су ове четири године европског пута без алтернативе скупе и прескупе за Србију. Ми треба да се окренемо себи и политичкој неутралности и док год то не урадимо бићемо и на погрешном и на скупом путу. Са ЕУ треба да имамо економску сарадњу која је у нашем интересу, а не да као до сада губимо стотине милиона евра од ССП који је потписан са ЕУ, и да због тога затварамо хиљаде наших предузећа.

На који начин да одбранимо Косово од најмоћнијих сила ако нећемо да сарађујемо са Бриселом?

Погледајмо истини у очи и онда ће све бити јасно. Управо Брисел под претњама и уценама покушава да отме Косово и Метохију. Кроз историју је било покушаја да се сарађује са онима који вам отимају територију и такви режими који су саучесници у разбијању сопствене државе називају се марионетским. Косово се на брани саучествовањем у његовом отимању него се брани одлучним поштовањем међународног права и Устава Србије. Србија држи у својим рукама кључеве за решавање косовског питања, јер нема и не може бити независне државе Косово ако је Србија против тога. Пођимо од најједноставнијег питања: може ли Косово постати чланица Уједињених нација ако је Србија против тога. Наравно да не може. Албанске сепаратисте треба суочити са чињеницом да ће довека остати нелегална полудржава, и наравно да тај замрзнути конфликт може трајати јако, јако дуго. Када се са тим непријатним сазнањем суоче и албански сепаратисти онда ће и сами хтети да преговарају са Србијом. А на тим преговорима Србија треба да заступа став да је свако решење могуће, да је сваки облик аутономног живота Албанаца на Косову могућ, осим да на нашој територији праве своју државу.

Како коментаришете истраживања јавног мњења у којима грађани Косово и Метохију често наводе тек на крају листе њихових приоритета?

Велика је обмана како је Косово одавно изгубљено, како заправо Косово никога не интересује. Када погледате Викиликс то је дословно унапред смишљена стратегија западних сила како да отму Косово. Али, некако им то не иде. Они су мислили да ће лако отети Косово, а испада да је то велика борба која ће још дуго трајати. Устав Србије је она последња брана отимању Косова од Србије. Зато пре свега странци и кидишу на Устав, али уверен сам да ће Устав потрајати, јер је његова снага у самој његовој садржини и у томе што га је народ својом вољом донео на референдуму.

Да ли бисте пристали да будете премијер Србије да сте знали да ће Приштина једнострано прогласити независност у време вашег мандата?

Од 2004. године до 2008. године успели смо да питање Косова поставимо као важно питање Савета безбедности, успели смо да спречимо у Савету безбедности усвајања Ахтисаријевог плана, успели смо да донесемо Устав и правно запечатимо да је Косово саставни и неотуђиви део Србије, успели смо да обезбедимо национални консензус и једногласно доношење свих важних одлука о Косову. Дакле, на несрећу оних који су мислили да ће преко ноћи завршити причу о независном Косову, ово су важни и дугорочно велики резултати на којима ће се и у будућности наставити борба за Косово.

Јавност тренутно највише интересује да ли ћете након избора правити савез са напредњацима?

Ми смо израдили два важна изборна програма, то су књига Зашто Србија а не Европска унија и Програм развоја Србије од 2012 до 2017. године. Политичка неутралност је основа економског развоја земље, и економски развој земље омогућава политичку неутралност Србије. Са ова два програма ми се обраћамо грађанима и тражимо пре свега договор и савез са народом. Нас пре и изнад свега интересује да на изборима направимо договор са народом. После тога можемо да разговарамо са другим странкама.

Конкретно, шта су ваши услови за ту сарадњу?

Ми не постављамо никоме никаве услове. Већ ДСС има свој политички и економски програм за који тражимо подршку грађана. Политичка и војна неутралност која омогућава нормалан развој Србије је наш програм и ми ћемо и са СНС-ом, ако буду заинтересовани, разговарати о политичкој и војној неутралности Србије.

Да ли бисте тражили да СНС одустане од ЕУ?

Наша идеја није негативна да од нечега треба да одустанемо, него позитивна да треба да прогласимо политичку неутралност и сарађујемо са свима на равноправној основи. Мислимо да имамо снажне и јаке аргументе за политичку неутралност, као што имамо и јаке аргументе да европске интеграције наносе политичку, економску и моралну штету Србији. Србија треба да буде политички неутрална, а не члан ЕУ, јер је то у интересу Србије, у интересу грађана и у интересу српске привреде. То су аргументи које ћемо предочити и СНС-у.

Шта уколико напредњаци буду инсистирали на промени Устава, пошто постоје и такви сигнали?

Свака странка има право да инсистира на ономе што сматра да је важно. ДСС је, могло би се рећи, уставобранитељска странка, ми ћемо Устав бранити свим снагама које имамо. Устав није играчка да се мења како се коме прохте. Сви важни актери на садашњој политичкој сцени активно су подржали доношење Устава и народ је дао свој глас за тај Устав. Шта се то променило у Србији да би се сада мењао Устав? Мислим да треба сви озбиљно да размисле које би биле праве последице ако би се приступило промени Устава, и да ли би у том случају Србија добила октроисани бриселски Устав.

Је ли могуће да пристанете да ДСС буде у тој евентуалној влади, а да Николић буде премијер?

Владе се праве на основу минимума заједничке политике и ако се успостави договор око политичког и економског програма онда ће се решити и ко ће ту политику спроводити.

Неки спекулишу да бисте ви у том случају били шеф дипломатије. Колико је то реално?

За мене је важно да Србија поред политичке прогласи и војну неутралност. Ако у томе успемо онда ће се све те спекулације заборавити као бесмислене, а оно што је важно Србија ће поново изабрати добар пут. Спремни смо за сваки озбиљан разговор о политичкој неутралности Србије, и безвредни су покушаји да се замене тезе и у први план стави нека бесмислена кадровска комбинаторика

Наводно Америка неће дозволити ваш повратак у владу и коалицију са СНС. Имате ли ви такве информације?

Прошли пут су странци састављали и крпили Владу. Верујем да ће овога пута, ма од којих странака била састављане Влада, то ипак бити ствар српског народа а не странаца.

Како данас гледате на паљење америчке амбасаде у Београду и колика је ваша одговорност у том инциденту?

У књизи Зашто Србија а не Европска унија рекао сам да није потребна баш посебна памет да се разуме да је у интересу Србије, као и у интересу тадашње Владе коју сам водио, било да у свет оде слика да је пола милиона грађана мирно протествовало против насиља које се проглашавањем независности Косова намеће Србији. Дакле, сасвим је јасно да је наш интерес био миран скуп против насиља а не насиље и паљење амбасаде. Сви добро знају да је наше главно оружје у борби за очување Косова било да аргументованом политиком разголићујемо правно и физичко насиље које се примењује против Србије. А са паљењем амбасаде медијски је замењена тема, тако да уместо да се говори о томе да Запад отима Србији територију, наметнута је тема да су заправо Срби насилници.

Пошто велике западне силе стоје иза пројекта стварања независне државе Косово, а том пројекту се у Србији снажно супротставља ДСС, онда се прибегло покушају претварања ДСС у једну криминалну и екстремистичку организацију. Другим речима, ради се о покушају да се ДСС претвори у своју супротност, јер ми управо инсистирамо на праву и легализму, и боримо се против сваког насилног рушења наше државе.

Подржавате ли повратак Војислава Шешеља у Србију?

Хашки трибунал је низом грубих кршења правних норми потврдио да није суд који суди по праву и правди. Када је реч о Шешељу већ сам рекао да нема сличног случаја у некој правно уређеној држави или правном поретку да се некоме суди скоро целу деценију. Када би после свих повреда права које је починио Хашки трибунал постајала одлучна политичка воља оних који су створили Трибунал, онда би најбоље било да се Хашки трибунал одмах укине. Наравно, јасно је то није могуће, али је на нама да указујемо на противправни карактер Хашког трибунала.

Постоји ли иоле каква могућност да сутра направите неки савез или договор с Борисом Тадићем?

Политиком да ЕУ нема алтернативу ДС је заузео позицију политичког екстремизма. Јер ако кажете да нешто у политици нема алтернативу, да нема другог пута, онда је то готово права дефиниција политичког екстремизма. У целој историји Србије вођено је рачуна да будемо Исток Западу и Запад Истоку, дакле да се не затворимо на било ком путу који нема алтернативу. А ДС без остатка брани политику и пут који нема алтернативу. Та политика без алтернативе се суштински разликује од политике ДСС-а. Ми хоћемо да Србији широм отворимо све путеве који нам доносе добро, а то је могуће само ако је Србија политички неутрална. Узалудан је сваки труд и сваки посао, сва енергија која се улаже, ако се то ради на погрешном путу и ако је погрешна политика као што је то случај са политиком ДС. Јер онда се иде из грешке у грешку, као што је било прихватање Еулекса, прихватање противуставног Статута Војводине, тражење мишљења од Међународног суда правде уместо да се поједине земље туже, признавање Косова са звездицом, стварање великих губитака у српској привреди због ССП који је потписан са ЕУ, морални пад са резолуцијом о Сребреници и тако у недоглед. На погрешном путу да ЕУ нема алтернативу оваквих тешких погубних грешака којима се подривају интереси Србије биће непрестано, пошто је сам пут погрешан.

Шта је ваша највећа замерка Тадићу?

Управо сам одговорио шта мислим о политици ДС, која је по мом суду погрешна и због тога је Србија од 2008. године на странпутици, назадује и пропада.

На којој функцији (премијерској или председничкој) сте се лепше осећали?

Ту се не ради, како кажете, о томе где се лепше осећате, него о уставним овлашћењима које носе функције председника Владе и председника Републике. А то значи и преузимање одговорности за вођење земље и решавање озбиљних проблема пред којима се Србија налазила и налази. По Уставу, Влада води унутрашњу и спољну политику земље, док председник Републике представља Србију у земљи и иностранству, дакле има симболичан значај заступања јединства земље. Ако хоћете да сагласно Уставу преузмете одговорност за вођење политике земље, онда је то могуће само са позиције председника Владе. Друга ствар је, која је мени апсолутно страна и неприхватљива, стављање изнад Устава, кршење Устава и узурпација овлашћења која припадају само Влади.

Шта је био ваш највећи успех, а шта грешка?

Од 2004. године у Србији је било успостављено национално јединство око свих важних државних питања и на основу државотворне политике био је омогућен развој земље. Мислим да је то велики успех и то национално јединство било је крунисано доношењем Устава. На жалост, под огромним страним притисцима нисам успео да 2008. године сачувам национално јединство, већ су поједине странке супротно националном интересу изашле из успостављеног консензуса и приклониле са политици да ЕУ нема алтернативу. Другачије би данас изгледала Србија да смо 2008. године успели да сачувамо национално јединство и да се ДС није окренуо погрешној политици да ЕУ нема алтернативу.

Хоћете ли се кандидовати за председника Србије, уколико буду расписани председнички избори?

Када избори буду расписани ДСС ће одлучити ко ће бити наш кандидат на изборима.

Јесте ли очекивали да слоган различак, који је истина, лансиран за београдске изборе, буде најупечатљивији од свих политичких актера?

Наша идеја је да имамо упечатљиву кампању и у Војводини, и у Београду, и у представљању Програма развоја Србије и наравно да све то буде повезано у једну централну кампању. Мислим да смо за сада добрим делом у томе успели.

Да ли сте имали у виду да је то цвет који се користи у лечењу против жутице или је пресудан био његов назив да бисте показали различитост од других странака?

О томе је размишљао наш Градски одбор када је доносио одлуку на који начин ће водити кампању за београдске изборе.

Осим неутралности, који су још ваши кључни изборни адути због којих би неко гласао за ДСС?

Наша кампања стоји чврсто на обе ноге јер имамо програм политичке и војне неутралности и имамо економски Програм развоја Србије од 2012. до 2017. Дотле мање више све друге странке имају само крупна обећања. Јавност већ реагује на та готово непристојна обећања. Зна се да ДСС стоји иза својих речи. Ми обећавамо политички и војно неутралну Србију и то представља чврст темељ и основу за постепено опорављање српске привреде. Нема одбране националних и државних интереса и нема нормалног живота грађана, ако не обезбедимо развој земље.

Какав изборни резултат очекујете?

Све странке учествују на изборима да би постигле што бољи резултат. Задовољан сам што имамо заокружену политику неутралности и економског развоја земље и позивамо грађане да нам дају подршку. А на народу је да донесе одлуку којим путем треба да иде Србија и ми ћемо ту одлуку поштовати.

Шта прво помислите када се у медијима покрене прича о политичкој позадини убиства Зорана Ђинђића?

Када неко намерно и смишљено лажно оптужује, онда је по мом суду заиста реч о тешком моралном посрнућу. И људи до чијег мишљења држим на исти начин гледају на ове непојмљиве клевете. С друге стране, важно је да на сву ту буку, бес и галаму ДСС у суштини одговара разложним заступањем своје политике. И управо та разложност и пристојност ДСС-а, чини ми се, изазива њихов додатни бес. А чини ми се да их више од свега разјарује идеја слободне, суверене и неутралне Србије, која се самостално развија и не зависи од милостиње странаца. Шта да радимо, тако је то.

Погађа ли вас то што вас поједине структуре увек прозивају због тог атентата?

Заиста није за поређење, али често се сетим да је Слободан Јовановић готово пола века у Србији био осуђен као ратни злочинац и непријатељ српског народа. А на то су га осудили чувени и потврђени пријатељи српског народа као што су Јосип Броз, Едвард Кардељ и њихови партијски саборци. Нису они могли смислити већу лаж него да је Слободан Јовановић ратни злочинац и непријатељ српског народа. А сви напади на мене нису ништа спрам голготе коју су претрпели многи Срби који су бранили српски национални интерес и Србију.

Нисам приметио да сте јавно коментарисали рад вашег наследника Мирка Цветковића. Какав је ваш суд о његовом раду?

Мислим да је грађанима прилично јасно ко је заправо водио Владу и чија је одговорност за потпуно урушавање Србије у последње четири године. Ту Владу су саставили странци и како је погрешно настала тако је погрешно и радила. Говорити посебно о одговорности председника те Влада нема никаквог смисла, јер сви знамо о чему се ту ради.

Када би вам неко рекао опишете Војислава Коштуницу у три речи, шта бисте му одговорили?

Пристојност налаже да препустите да други говоре о вама.

Јесте ли можда размишљали о политичкој пензији?

Занимљиво је да понављате питање са којим је пре вас у ДСС дошао један странац, представник западне државе. У ДСС-у су га лепо примили, сасвим љубазно саслушали и испратили га са одговором да странци неће уређивати односе у ДСС-у. Кажу ми да је било интересантно гледати лице тог странца док је добијао заслужени одговор. Дакле, најпре морамо научити странце да се у Србији понашају као што приличи гостима. А ДСС ће сам одлучити ко ће водити странку.

Шта ће писати у вашем политичком тестаменту када једном одете са чела ДСС-а?

Сада су на дневном реду избори у Србији и обично је пажња медија усмерена на настојање странака да на тим изборима победе. Исти случај је и са ДСС-ом, и ми смо сада усмерени да наша идеја политичке и војне неутралности и развоја земље задобије подршку грађана, јер смо уверени да је то у најбољем интересу српског народа и Србије. Свака тема има своје право време.

Знате ли можда ко ће вас наследити на месту председника партије?

Када на дневном реду буду не парламентарни него избори у ДСС-у, онда ћемо разговарати и о овом вашем питању.

Извор: Прес недељник, http://dss.rs

Један коментар

  1. Jedini politizar u Srbiji koji ima tezinu DRZAVNIKA! Po meni, od kada se prvi put pojavio kao politicar – poslanik u Skupstini Srbije 1991g. nije izgovorio niti uradio nista pogresno!!Covek od reci i poverenja.Nazalost, u Srbiji za mnoge nerazumljiv jer ne prica “sarene laze”!!

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *