29. март – Коштуница: Интерес Србије у овом тренутку није ЕУ

ЈАГОДИНА – Председник Демократске старне Србије (ДС С) Војислав Коштуница изјавио је вечерас у Јагодини да интерес Србије “у овом тренутку није да буде чланица Европске уније, већ политички, војно и економски неутрална држава”.

“Већина странака у Србији је за улазак у ЕУ, али већина народа у Србији није, и у томе је наша снага”, рекао је Коштуница на трибину под називом “Зашто Србија, а не Европска унија”.

Видимо шта нам је донео европски пут кроз незапосленост, висину плата, задуженост, шта нам је остало од индустрије, од пољопривреде и шта ће од ње остати 2014, како изгледа стање у здравству, какво нам је правосуђе од силних реформи, казао је лидер ДС С.

“Актуелна власт је прихватила да цена уласка у ЕУ буде отимање једног дела Србије”, рекао је Коштуница и запитао да ли је “од неке друге земље тражено да се одрекне, далеко мањег делића териториј, како је то тражено од Србије”?

Он је оценио да су уз политичке, озбиљни и економски губици, и напоменуо да је Србија изгубила стотине милиона евра од потписивања Споразума о стабилизацији и придруживању.

Улазак у ЕУ подразумева губитак споразума о слободној трговини са Руском Федерацијом, навео је Коштуница и напомену да “када се све сагледа, изгледа да ми улазиму у ЕУ да би је финансирали, а не да добијамо неку помоћ на коју се стално позивамо”.

Он је истакао да је интерес Србија да сарађује са свима, не само са ЕУ, да не припада ни једном војном савезу и да је то смисао постојања Србије.

“Србија је опстала на овим просторима држећи се неутралности, не везујући се ни за један политички и војни савез”, рекао је Коштуница и истакао да неутралност “значи и веома активну сарадњу са свим државама у обостраном интересу, а не изолацију”.

ДС С има програме: економски, политички и у основи ових програма је неутралност, а да би Србија била политички јака мора бити економски јака. Наси противници немају програм, постоје само крупна обећања, ако ЕУ и европског раја буде, казао је Коштуница.

“Наша су обећања и конкретна, можда нису крупна, али су реална, а своде се на то да се Србија постепено опорави”, рекао је Коштуница, који сматра да су ови избори важни “јер од њих зависи даља судбина Србије”.

Потпредседник странке др Ненад Поповић истакао је да је основ економског програма ДС С “запошљавање и развој домаће индустрије, два пута повећање субвенције за пољопривреду, оснивање Развојне и Извозне банке, сарадња са свима и на западу и на истоку”.

“Ако победи ДС С, Србију чека 10 милијарди евра веома повољног кредита од Руске Федерације”, рекао је Поповић.

Извор: Танјуг

2 коментара

  1. Војо, мислим да се много боље раѕумеш у веронауку, него у политику.

  2. Ово је ваљда свима јасно: За улазак у ЕУ су они који хоће хлеба без мотике. Сви они који мисле да се хлеб сопственим знојем зарађује, сами се у себе уздају. Таквих је, на срећу, незнатно више. А они који и даље мисле да живе на туђој грбачи, мораће да потраже неко друго место. Српска грбача их више неће носити.

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *