29. март – Борба за председавајућег УН – сукоб због историје?

ЊУЈОРК – Избор за церемонијалну функцију као што је председавајући Генералне скупштине УН могао би да се претвори у оштру дипломатску битку, у којој се као један од кључних актера помиње Русија, а мотиви траже у историји, пишу данас Ројтерс и Франс прес поводом кандидатуре Литваније и Србије за то место.

Франс прес, наводећи да су кандидати за то место шеф српске дипломатије Вук Јеремић и литвански амбасадор у УН Далијус Чекуолис, подсећа да се председавајући Генералне скупштине бира акламацијом на годину дана, а да се пет регионалних група смењује у номиновању кандидата.

Ове године ред је на регион Источне Европе, а због чињенице да 23 државе не могу да се договоре између Јеремића и
Чекулиса, читава Генерална скупштина ће се – први пут од 1991. године – састати у јуну како би гласала.

И док, како наводи АФП, Јеремић и Азубалис страствено лобирају у Њујорку, један неименовани дипломата УН сматра да се тиме “отварају стара ривалства у Источној Европи и да таква битка није потребна”.

Француска агенција пише да Литванија оптужује Русију да “отвара ране из хладног рата”.

Агенција подсећа да је Чекулис поднео кандидатуру прошлог јуна и наводи речи шефа дипломатије Азубалиса да је био затечен када је Јеремић у јануару ове године поднео своју кандидатуру.

“Сматрам да је то за жаљење и показује да неки политичари још треба да пређу дуг пут до тога да схвате каква политика у Европи треба да буде”, рекао је литвански министар.

Литванија, штавише, сумња да је Русија охрабрила Јеремића да се супротстави Чекулису због руско-литванских анотагонизама у постсовјетском периоду.

“Незванично смо чули да је Русија опседнута тиме какво је наше виђење историје Другог светског рата. Можда то звучи смешно, али изгледа да се неслагања тичу историје”, рекао је литвански министар, како наводи АФП.

“За наш народ крај рата није донео слободу. Уместо тога, донео је окупацију и нову анексију Литваније коју је извео Совјетски Савез”, рекао је Чекулис, наводи Ројтерс.

Руске дипломате и Јеремић одбацују сваку помисао да се ради о завери, али је портпарол руске мисије у УН Антон Успенски јасно ставио до знања да је његова земља против кандидатуре Литванца.

“Верујемо да личност која не разуме значај победе над нацизмом, која је и обезбедила услове за формирање УН, не би требало да председава Генералном скупштином”, рекао је Успенски АФП-у.

Успенски је још додао да је то Литванији одмах било стављено до знања.
Литванија такође настоји да добије место у Савету безбедности 2014. године.

“Они (Литванија) су мала земља, ми смо мала земља. Мислим да посао у УН можемо да обављамо далеко боље ако поделимо дужности”, рекао је Јеремић у једном интервјуу.

И АФП и Ројтерс, међутим, шпекулишу да Јеремић можда има и друге разлоге зашто тражи посао у Њујорку, наводећи да српски аналитичари и неке западне дипломате сматрају да је изгубио подршку у оквиру владајуће Демократске странке.

Извор: Танјуг

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *