28. март – КАП би могао да угрози односе Русије и Црне Горе

ПОДГОРИЦА – Амбасадор Русије у Подгорици Андреј Нестеренко изјавио је данас да ће црногорска влада, уколико се не договори са Централно-европском алуминијумском компанијом (ЦЕАЦ) о решавању проблема Комбината алуминијума Подгорица (КАП), угрозити односе између његове земље и Црне Горе.

Нестеренко је истакао да не разуме политику црногорске владе када су у питању руске инвестиције.

“КАП нам је понуђен током преговора високих званичника две владе пре расписивања тендера 2005. године и тада су нас молили ‘узмите КАП’, позивали се на историју, говорили да су Руси и Црногорци браћа, да треба сачувати црногорску економију, јер је КАП њен појас спасавања, а сад нас терају. То није добро”, казао је Нестеренко.

“С једне стране, говоре нам да позивамо руске инвеститоре да инвестирају, да дођу наши туристи, а с друге стране, хоће да раскину уговор са ЦЕАК-ом и да их отерају. Јако чудно”, казао је руски амбасадор листу “Дан”.

Нестеренко сматра да није добра одлука владе Црне Горе, коју је подржала Скупштина, да раскине уговор са руским партнером. Он је истакао и да ће, ако ЦЕАЦ оде, што је готово извесно, црногорска влада тешко наћи другог инвеститора за КАП.

“Не видим другог инвеститора који ће доћи на место ЦЕАЦ-а и прећи пут који је прошла руска компанија. Једна индијска компанија је долазила, испитала ситуацију и колико сам упознат, неће улагати, нити улазити у фабрику и поновити грешку ЦЕАК-а и Ен плус групе. КАП није ни исплатив, ни атрактиван за друге инвеституре”, навео је он.

Црногорски парламент подржао је раније, гласовима посланика владајуће коалиције, одлуку владе да преузме 22 милиона евра дуга КАП-а према Дојче банци, али и задужио извршну власт да раскине уговор са руским партнерима у тој фабрици.

Влада Црне Горе издала је КАП-у, којим управља ЦЕАЦ на чијем је челу руски олигарх Олег Дерипаска, укупно 132 милион евра вредне гаранције.

Црногорска влада понудила је руској страни један евро да изађу из КАП-а, али та понуда није прихваћена, а Руси су запретили тужбом у случају једностраног раскида уговора.

Извор: Танјуг

Један коментар

  1. Naredio Ujka Sem da se Crna Gora resi Rusa i ode visevekovno bratstvo Rusa i Crnogoraca.To radi vlada,a da se narod pita Crna gora bi usla u Rusiju.

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *