27. март – Шешељ пре избора у Србији?

Влада Србије ускоро би могла да пружи гаранције да се лидер СРС-а Војислав Шешељ пусти на привремену слободу, сазнаје дневник Пресс.

Дневнику је у Влади србије речено да је председник Националног савета за сарадњу с Хашким трибуналом Расим Љајић послао у понедељак писмо председавајућем судији Жан-Клоду Антонетију, у коме га је обавестио да је влада спремна да у најкраћем року размотри могућност давања гаранција за Шешеља.

Извори наводе да се шеф Националног савета у том обраћању Антонетију осврнуо на завршне речи Војислава Шешеља, у којима је лидер радикала затражио привремено пуштање на слободу. Љајић је у писму указао и на тешко здравствено стање Војислава Шешеља.

Лидер радикала је у завршној речи тражио привремено пуштање на слободу. Он је тада рекао да за притвор не постоје разлози, зато што не постоји опасност да би могао да побегне нити утиче на сведоке.

Хашки трибунал је у петак 23. марта одбио Шешељев захтев да буде пуштен на привремену слободу. У образложењу је наведено да оптужени није пружио довољно уверљиве доказе да би се са привремене слободе вратио на изрицање пресуде.

Влада Србије спремна је да пружи гаранције

Влада Србије спремна је да пружи гаранције хашком оптуженику Војиславу Шесељу за привремено пуштање на слободу, ако је то једини разлог због којег је лидер радикала још у притвору, изјавио је председник Националног савета за сарадњу са Хашким трибуналом Расим Љајић.

Љајић је агенцији Бета рекао да је о томе у писму обавестио и председавајућег претресног већа у процесу против Сшешеља, судију Жан Клод Антоана.

“Влада Србије никада није добила званичан захтев да се Шешељу пруже гаранције”, казао је Љајић и додао да је председник радикала такав захтев изнео усмено, а судско расправно веће је указало да за привремено пуштање из притвора не постоје гаранције.

“Ако је то једини разлог да Шешељ не буде пуштен из притвора Влада је спремна да да гаранције”, казао је Љајић.

Шешељ је 20. марта у завршној речи затражио да му буде “укинут притвор” у којем је од 24. фебруара 2003. године. Рекао је да за притвор не постоје разлози, зато што не постоји опасност да би он могао да побегне, нити да утиче на сведоке.

Веће председавајућег Жана-Клода Антонетија тај захтев је, медјутим, одбило, уз образложење да Шешељ није пружио довољно уверљиве доказе да би се са привремене слободе вратио на изрицање пресуде, те да не би утицао на сведоке, имајући у виду да се против њега још воде поступци због непоштовања суда.

Извор: аутор ИЈ Пресс/Нови магазин/Бета

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *