27. mart – Šešelj pre izbora u Srbiji?

Vlada Srbije uskoro bi mogla da pruži garancije da se lider SRS-a Vojislav Šešelj pusti na privremenu slobodu, saznaje dnevnik Press.

Dnevniku je u Vladi srbije rečeno da je predsednik Nacionalnog saveta za saradnju s Haškim tribunalom Rasim Ljajić poslao u ponedeljak pismo predsedavajućem sudiji Žan-Klodu Antonetiju, u kome ga je obavestio da je vlada spremna da u najkraćem roku razmotri mogućnost davanja garancija za Šešelja.

Izvori navode da se šef Nacionalnog saveta u tom obraćanju Antonetiju osvrnuo na završne reči Vojislava Šešelja, u kojima je lider radikala zatražio privremeno puštanje na slobodu. Ljajić je u pismu ukazao i na teško zdravstveno stanje Vojislava Šešelja.

Lider radikala je u završnoj reči tražio privremeno puštanje na slobodu. On je tada rekao da za pritvor ne postoje razlozi, zato što ne postoji opasnost da bi mogao da pobegne niti utiče na svedoke.

Haški tribunal je u petak 23. marta odbio Šešeljev zahtev da bude pušten na privremenu slobodu. U obrazloženju je navedeno da optuženi nije pružio dovoljno uverljive dokaze da bi se sa privremene slobode vratio na izricanje presude.

Vlada Srbije spremna je da pruži garancije

Vlada Srbije spremna je da pruži garancije haškom optuženiku Vojislavu Šeselju za privremeno puštanje na slobodu, ako je to jedini razlog zbog kojeg je lider radikala još u pritvoru, izjavio je predsednik Nacionalnog saveta za saradnju sa Haškim tribunalom Rasim Ljajić.

Ljajić je agenciji Beta rekao da je o tome u pismu obavestio i predsedavajućeg pretresnog veća u procesu protiv Sšešelja, sudiju Žan Klod Antoana.

“Vlada Srbije nikada nije dobila zvaničan zahtev da se Šešelju pruže garancije”, kazao je Ljajić i dodao da je predsednik radikala takav zahtev izneo usmeno, a sudsko raspravno veće je ukazalo da za privremeno puštanje iz pritvora ne postoje garancije.

“Ako je to jedini razlog da Šešelj ne bude pušten iz pritvora Vlada je spremna da da garancije”, kazao je Ljajić.

Šešelj je 20. marta u završnoj reči zatražio da mu bude “ukinut pritvor” u kojem je od 24. februara 2003. godine. Rekao je da za pritvor ne postoje razlozi, zato što ne postoji opasnost da bi on mogao da pobegne, niti da utiče na svedoke.

Veće predsedavajućeg Žana-Kloda Antonetija taj zahtev je, medjutim, odbilo, uz obrazloženje da Šešelj nije pružio dovoljno uverljive dokaze da bi se sa privremene slobode vratio na izricanje presude, te da ne bi uticao na svedoke, imajući u vidu da se protiv njega još vode postupci zbog nepoštovanja suda.

Izvor: autor IJ Press/Novi magazin/Beta

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *